Cine este porcul în aceste zile

Bărbatul este, în mod evident. Femeia este trimisă la cratiță, unde va petrece la abur următoarele două-trei zile, iar el…Ce va face?

Pe vremuri, așa cum este și mâncarea, că mâncăm tot ce mâncam pe vremuri, această retribuire a sarcinilor era oarecum echitabilă: el ieșea în ger, spărgea lemne, repara acoperișul, dădea de mâncare la vite, eventual chiar le mai scotea din grajd. Și ea cocea sub streașină. Acum el vine acasă și stă acasă. Iar ea gătește. El nu mai are atribuțiile din trecut. Ea le are în continuare. Nu mai are animale de îngrijit, deci a devenit el un animal. Și pentru că tot e moda să umpli casa cu animale, e și el pe canapea.

Iar marea perversiune este că femeia se simte fericită așa, simte că asta e datoria ei, că e bine ceea ce face. Asta e marea perversiune. Femeia a fost dresată și se simte bine în această postură. Așa cum și pisica se simte bine prizonieră în 40 de metri pătrați, deși înainte zburda pe acoperișuri. Și nu era castrată.

Când am văzut, prima oară, la Villefranche-sur-Mer, una dintre cele mai frumoase plaje din lume, femei musulmane care intrau în apă complet îmbrăcate și înotau așa și erau fericite, am rămas pe gânduri. În jurul lor, toată lumea era în costume de baie, dar ele intrau în apă îmbrăcate din cap până în picioare, inclusiv cu broboada pe cap și înotau fericite. Vegheate de bărbați. Și mi-am dat seama: bărbații le-au nenorocit. Ele erau fericite așa, pentru că așa le admirau bărbații, așa le cuceriseră simpatia și admirația și erau în stare să caute și scoici sub apă cu broboada pe cap, ca să le zâmbească bărbatul, când scot capul la suprafață cu ștergarul ud. Oricum, aveau mușchi, că dacă nu ai mușchi, te îneci, că te trag la fund trei rânduri de haine pline cu apă.

Cam așa și la noi.

Ea e campioană la cratiță, că așa a învățat-o bărbatul. Așa a învățat-o societatea patriarhală. Și mama-sclavă și-a învățat fiica sclavă și toate intră în apă fericite cu toate hainele pe ele. Ca să zâmbească bărbatul și să le aprecieze.

Iar europeanul, de pe margine, cugetă și nu înțelege. Dar se gândește, totuși, să tragă un semnal de alarmă. În fiecare an.

Până când ne dăm seama că suntem campioni la AVC în Europa pentru că mâncăm porcește gras, că 90% din motivele pentru care pensionarii de la noi arată cu 20 de ani mai în vârstă sunt legate de alimentație, că intestinele umflate cu porc aveau un rost când pe urmă se ieșea și se muncea în frig, dar acum se stă la căldură, iar femeia și bărbatul sunt EGALI. Muncesc la fel, câștigă aproximativ la fel (aici mai e de lucru), deci ar trebui să bage și el capul în oale. În Franța, bărbații gătesc. Pentru că femeile au decis că mai bine fac plajă în costum de baie, indiferent ce zic bărbații.

Horea Mihai Bădău este Formator acreditat ANC; Lector universitar doctor la Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității din București; Profesor-cercetător la Universitatea Sophia Antipolis din Nisa, Franța (titular al cursurilor de Comunicare în Rețelele Sociale la anul III Licență, Master 1 INFOCOM, Master 2 DISTIC, Master 2 EMIC, Master 2 CCOSI); Profesor-invitat la Universitatea Franche-Comte, Montbelliard, Franta, Master 2 Produits et Services Multimedia, Master clasa A+; Cercetător-principal la Laboratorul de cercetare Sic.Lab Mediteranee Nisa-Toulon; Autor al primelor manuale de Social Media și de Jurnalism Online (Tehnici de comunicare în Social Media, Ed. Polirom, 2011 și Manual de Jurnalism Online, Ed. Tritonic, 2015); Autor al primei Teorii Social Media prezentată și validată la cel de-al XIV-lea Congres Științific al Societății Franceze în Științele Comunicării și Informației. Teoria a fost publicată, în urma Congresului, într-un volum editat de SFSIC la Editura Harmattan, Paris, 2015; Autor al primei Carte Etice a Rețelelor Sociale publicată în cea mai prestigioasă revistă științifică franceză, în Științele Comunicarii: Revue Française des Sciences de l’Information et de la Communication; Jurnalist la Realitatea TV (editor si editor-coordonator), Radio France Internationale (realizator talk-show), Mediapro (Fondator și Redactor Șef la portalului Mediapro – www.apropo.ro); Fondator și președinte al Asociației Consumatorilor de Media care a militat timp de 10 ani pentru respectarea principiilor deontologice in presa romaneasca