Am un român în sala de așteptare

Asta am auzit, când așteptam, cu mâna ruptă, să fiu văzut de un ortoped, la Spitalul din Montbelliard,  unde eram în stagiu doctoral european (sunt vreo 10 ani de atunci). Asta spunea doctorița, crezând că eu nu aud. Am un român în sala de așteptare. Apoi a venit și s-a purtat extrem de dur, chiar răutăcios. Poate mi s-a părut, poate așa se poartă cu toată lumea. Poate așa identifică ea persoanele, cu referire la naționalitate, deși nu cred că ar fi spus: am un francez în sala de așteptare.

Când mergi la un meci de fotbal, te aștepți ca arbitrul să fie echidistant, să-i trateze pe toți la fel. Sigur, noi spunem că arbitrul nu a avut nicio vină, că a zis ”ăla negru”. Și francezilor cred că li s-a părut ok, când doctorița a zis că are un român în sala de așteptare. Dar celui căruia i s-a spus ”ăla negru” nu cred că s-a simțit bine, mai ales că remarca a venit din partea unui arbitru. Poate după aceea ar fi văzut comportamentul arbitrului altfel. Așa cum și mie mi s-a părut că doctorița s-a purtat răutăcios. Mi-a pus un ghips total aiurea, care mi-a provocat dureri două săptămâni. Si a zis că dacă nu se lipește osul cum trebuie (și din cauza felului cum a pus ea ghipsul, s-a lipit greșit), nu am decât să mă operez. Poate așa se poartă cu toți. Poate că a zis român că nu a văzut culoarea hainei sau că a făcut economie de cuvinte.

Dar eu nu cred că a procedat corect.

Nici arbitrul român nu a procedat corect.

Iar dacă noi cauționăm arbitrul român pentru că și alții discriminează, spunem, de fapt, da, e ok să aruncăm cu pietre în oameni, că și alții fac asta.

Nu, nu e ok.

În altă ordine de idei, am văzut că presa maghiară a luat apărarea arbitrului român. Da, Ungaria lui Orban, Ungaria extremismului și a conservatorismului. Ungaria de AUR. Aștept să ne ia apărarea și Polonia și apoi Rusia, ca să simt, într-adevăr, că nu mai facem parte din UE. Ca mentalitate.

Horea Mihai Bădău este Formator acreditat ANC; Lector universitar doctor la Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității din București; Profesor-cercetător la Universitatea Sophia Antipolis din Nisa, Franța (titular al cursurilor de Comunicare în Rețelele Sociale la anul III Licență, Master 1 INFOCOM, Master 2 DISTIC, Master 2 EMIC, Master 2 CCOSI); Profesor-invitat la Universitatea Franche-Comte, Montbelliard, Franta, Master 2 Produits et Services Multimedia, Master clasa A+; Cercetător-principal la Laboratorul de cercetare Sic.Lab Mediteranee Nisa-Toulon; Autor al primelor manuale de Social Media și de Jurnalism Online (Tehnici de comunicare în Social Media, Ed. Polirom, 2011 și Manual de Jurnalism Online, Ed. Tritonic, 2015); Autor al primei Teorii Social Media prezentată și validată la cel de-al XIV-lea Congres Științific al Societății Franceze în Științele Comunicării și Informației. Teoria a fost publicată, în urma Congresului, într-un volum editat de SFSIC la Editura Harmattan, Paris, 2015; Autor al primei Carte Etice a Rețelelor Sociale publicată în cea mai prestigioasă revistă științifică franceză, în Științele Comunicarii: Revue Française des Sciences de l’Information et de la Communication; Jurnalist la Realitatea TV (editor si editor-coordonator), Radio France Internationale (realizator talk-show), Mediapro (Fondator și Redactor Șef la portalului Mediapro – www.apropo.ro); Fondator și președinte al Asociației Consumatorilor de Media care a militat timp de 10 ani pentru respectarea principiilor deontologice in presa romaneasca