Toți suntem AUR

Toți suntem AUR. Un român spune ”ăla negru” și imediat ne strângem în jurul lui să-i găsim scuze. Da, noi încă noi locuim la țară, în secolul XIX. Unde vine un străin în sat și îl identificăm ca atare: ăla negru. Așa facem diferența. Așa știm care e de-al nostru și care e de-al lor. Iar cel care e de-al lor a rămas în mințile noastre exact sub forma reprezentării din Evul Mediu, când celălalt, străinul, era periculos, pentru că putea să aducă boi, noi obiceiuri, nu era educat de instituția gura satului etc.

Nu s-a schimbat nimic în România.

Toți suntem AUR. Toți suntem în secolul XIX.

Toți ne mânăm repede familia și vitele seara în grajd și în casă și pândim la ferestre cine e nou în sat.

Nu există negru, alb, galben, cafeniu. Nu există român, englez, francez, german, congolez, rom. Nu există bărbați și femei. Există OAMENI. Nu sunt toți la fel. Nici nu au cum!!!! Dar ceea ce-i diferențiază este cultura nu rasa, etnia sau genul.

Nu mai suntem în secolul XIX când romul era iobag pe moșie, când bărbatul era stâlpul casei pentru că muncea la câmp, iar femeia nu prea avea puteri, nu mai suntem în secolul XIX când năvăleau turcii. Și te uitai pe geam și ziceai: uite, e unul negru în bătătură, deci nu e de la noi, că noi suntem albi.

Nu mai suntem AUR.

Suntem oameni. Suntem inteligență. Suntem comunicare. Suntem granițe deschise. Încă o dată, suntem inteligență.

Și, pentru că vreau să nuanțez: nu suntem toți AUR. Mai există și excepții. Sper că printre ele se numără cei care mă citesc.

Update: AUR se solidarizează cu arbitrul român acuzat de rasism. Exact așa cum am scris în articol. 🙂

Horea Mihai Bădău este Formator acreditat ANC; Lector universitar doctor la Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității din București; Profesor-cercetător la Universitatea Sophia Antipolis din Nisa, Franța (titular al cursurilor de Comunicare în Rețelele Sociale la anul III Licență, Master 1 INFOCOM, Master 2 DISTIC, Master 2 EMIC, Master 2 CCOSI); Profesor-invitat la Universitatea Franche-Comte, Montbelliard, Franta, Master 2 Produits et Services Multimedia, Master clasa A+; Cercetător-principal la Laboratorul de cercetare Sic.Lab Mediteranee Nisa-Toulon; Autor al primelor manuale de Social Media și de Jurnalism Online (Tehnici de comunicare în Social Media, Ed. Polirom, 2011 și Manual de Jurnalism Online, Ed. Tritonic, 2015); Autor al primei Teorii Social Media prezentată și validată la cel de-al XIV-lea Congres Științific al Societății Franceze în Științele Comunicării și Informației. Teoria a fost publicată, în urma Congresului, într-un volum editat de SFSIC la Editura Harmattan, Paris, 2015; Autor al primei Carte Etice a Rețelelor Sociale publicată în cea mai prestigioasă revistă științifică franceză, în Științele Comunicarii: Revue Française des Sciences de l’Information et de la Communication; Jurnalist la Realitatea TV (editor si editor-coordonator), Radio France Internationale (realizator talk-show), Mediapro (Fondator și Redactor Șef la portalului Mediapro – www.apropo.ro); Fondator și președinte al Asociației Consumatorilor de Media care a militat timp de 10 ani pentru respectarea principiilor deontologice in presa romaneasca