Unde este Statul Paralel:

În grupurile de Facebook. Acolo în Facebook, care tinde să devină o țară imensă fără granițe, se creează o copie a societății reale, cu oameni care copiază atitudini, discursuri, valori ale unor lideri reali, dar într-o formă mult mai proastă, șchiopătată, așa. Iar consecințele creării acestui Stat Paralel se văd în viața reală: în Franța, în manifestațiile de stradă, în România, în AUR.

Eu lucrez acum la o cercetare științifică, pentru care am efectuat-o în 50 de grupuri gilets jaunes din Franța. Acum sunt spre finalul ei, acesta este rezultatul: acolo se formează un Stat Paralel. Unde oameni, cum este la noi George Simion, care nu au avut acces la un sistem de educație real, devin autodidacți copiind pur și simplu alte discursuri, ale căror mimetizatori devin, exact așa cum medicamentele generice mimetizează farmaceutic medicamentele originale. E același discurs, dar e spus de o altă voce, care parcă nu se potrivește. Te uiți la om, vezi că vorbește cu greutate, ușor poticnit. El joacă un rol. Copiază.

Pe Instagram sau pe TikTok se numesc stereotipuri de imagine (eu le-am numit așa 🙂 ) sau stereotipuri de tip dance, etc. Lumea copiază posturile de fotografiat, dansurile pe care le vede la ceilalți. Este un tip de comportament născut de rețelele sociale. Ele ne-au învățat să fim așa, să mimetizăm, ele exercită asupra noastră o formă de influență mai mare decât școala, familia etc.

Rețelele sociale ne învață să fim copii. Cu accent pe o. Acest Stat Paralel care se naște pe Facebook este o copie generică a statului real, din realitate. Arată altfel acolo, într-o lume unde greșelile gramaticale sunt cauționate, unde oamenii par mai deștepți decât sunt etc etc. Copiile joacă pur și simplu roluri. Și cresc. Este un stat. Nu un oraș, nu o comună, nu o regiune. Este un stat, cu toți actanții săi, mai exact cu toate personajele dintr-un stat și spun personaje, pentru că cei care le întrupează, joacă roluri. Ei joacă roluri. nu folosesc discursuri proprii.

Iar acum copiile și influența lor încep să se vadă. Ies din Statul Paralel. Le vedem că intră în Parlament. În Franța ies în fața polițiștilor și sparg magazine. Apoi se întorc în țara lor, grupul de Facebook.

Am mai descoperit multe lucruri interesante în cercetarea mea. O să le detaliez. Pentru că deschid o fereastră spre societatea de mâine.

 

Horea Mihai Bădău este Formator acreditat ANC; Lector universitar doctor la Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității din București; Profesor-cercetător la Universitatea Sophia Antipolis din Nisa, Franța (titular al cursurilor de Comunicare în Rețelele Sociale la anul III Licență, Master 1 INFOCOM, Master 2 DISTIC, Master 2 EMIC, Master 2 CCOSI); Profesor-invitat la Universitatea Franche-Comte, Montbelliard, Franta, Master 2 Produits et Services Multimedia, Master clasa A+; Cercetător-principal la Laboratorul de cercetare Sic.Lab Mediteranee Nisa-Toulon; Autor al primelor manuale de Social Media și de Jurnalism Online (Tehnici de comunicare în Social Media, Ed. Polirom, 2011 și Manual de Jurnalism Online, Ed. Tritonic, 2015); Autor al primei Teorii Social Media prezentată și validată la cel de-al XIV-lea Congres Științific al Societății Franceze în Științele Comunicării și Informației. Teoria a fost publicată, în urma Congresului, într-un volum editat de SFSIC la Editura Harmattan, Paris, 2015; Autor al primei Carte Etice a Rețelelor Sociale publicată în cea mai prestigioasă revistă științifică franceză, în Științele Comunicarii: Revue Française des Sciences de l’Information et de la Communication; Jurnalist la Realitatea TV (editor si editor-coordonator), Radio France Internationale (realizator talk-show), Mediapro (Fondator și Redactor Șef la portalului Mediapro – www.apropo.ro); Fondator și președinte al Asociației Consumatorilor de Media care a militat timp de 10 ani pentru respectarea principiilor deontologice in presa romaneasca