Vine urgia

Vine ceva ce noi n-am mai cunoscut până acum.

Războiul s-a terminat, prin victoria lui Biden. Vom face baie în vaccin.

Dar, ca după orice război, vine foamea (asa cum eu am scris aici din 29 aprilie)

Așa cum probabil ați observat guvernanții vorbesc numai despre vaccin. De ce? Pentru că încearcă să acopere foamea cu vaccinul. Nimeni nu poate vorbi despre foametea de după 1 ianuarie și atunci toată lumea vorbește de vaccin. Ne uităm la vaccin și uităm că o să murim de foame. Vaccinul a devenit promisiune electorală pentru că altceva nu mai poți să promiți nimic.

Și atunci nu mai vorbești de foame, vorbești de vaccin. Vorbești de vaccin ca să uite lumea de foame.

Nu uitați. Întrebați-i pe cei care vă vor votul, de unde vor scoate bani pentru pensii și salarii în 2021, când deja deficitul din PIB e 10%? Și va fi și mai mare după lockdown-ul care urmează. Asta să-i întrebați pe guvernanți, nu vă lăsați păcăliți că vă învăluie în vaccin, ca și cum ar fi salvatori că îl aduc, vaccinul vine oricum de la UE. Bani, bani pentru pensii și salarii, de unde vin?

Știți că trebuia să primim 80 de miliarde de euro, nu? Acei bani făceau parte dintr-un împrumut uriaș, de 500 de miliarde de euro, garantat în mare parte de Franța și Germania. Franța, care credea în Didier Raoult, care spunea că nu va mai fi un al doilea val (și eu l-am crezut) și Germania care trecuse cel mai ușor prin primul val, dintre toate statele. Acum Franța e în genunchi, e în lockdown de o lună. O să mai stea în lockdown o lună. Germania, care este într-un lockdown light, va intra în lockdown total. Zero bani. Pentru că foamea va fi și la ei acasă.

Acum o paranteză, că tot scriu că Franța, Germania sunt îngenuncheate, marile puteri europene, UK la fel, începe și în Italia, Spania la fel, ia citiți cu atenție ce am scris mai jos:

Monaco are 5 cazuri pe zi. A avut vârf pe 7 noiembrie cu 29 de cazuri. Douăzeci și nouă de cazuri. Acesta a fost cel mai mare număr de îmbolnăviri pe zi la ei. Iar de atunci scade. Eu cunosc bine Monaco, pentru că de la Nisa la Monaco, 15 minute cu autobuzul, merg mereu acolo. Oamenii trăiesc franțuzește, ies la terase etc și, cel mai important, se mișcă mult, în Franța (că practic sunt o parte a Franței) mai ales, dar și în Italia etc. 99% au case de vacanță în Franța. Nu s-a lipit virusul de ei. Când a intrat Franța în lockdown, Monaco a anunțat că nu intră în lockdown, ci doar impune restricții de circulație seara și noaptea, doar în weekend, timp de 30 de zile. Atât. Restaurantele și magazinele au rămas deschise. Cine îmi explică ce se întâmplă la Monaco? De ce nu luăm Monaco ca exemplu?

Eu nu mai adresez întrebări. Mi se pare că acest coronavirus a dat, pe lângă măsura incompetenței celor care ne conduc și măsura prostiei noastre, pentru că-i acceptăm.

Uitați-vă după vaccin, e o injecție care te face să uiți, pe moment, că va veni foamea.

Vine ceva ce n-a mai trăit nimeni din generațiile noastre (cu excepția veteranilor WW2). Suntem pe puntea Titanicului, care se scufundă. Orchestra cântă Vaccin, ca să mai dansăm până ajunge apa rece la glezne.

 

 

Horea Mihai Bădău este Formator acreditat ANC; Lector universitar doctor la Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității din București; Profesor-cercetător la Universitatea Sophia Antipolis din Nisa, Franța (titular al cursurilor de Comunicare în Rețelele Sociale la anul III Licență, Master 1 INFOCOM, Master 2 DISTIC, Master 2 EMIC, Master 2 CCOSI); Profesor-invitat la Universitatea Franche-Comte, Montbelliard, Franta, Master 2 Produits et Services Multimedia, Master clasa A+; Cercetător-principal la Laboratorul de cercetare Sic.Lab Mediteranee Nisa-Toulon; Autor al primelor manuale de Social Media și de Jurnalism Online (Tehnici de comunicare în Social Media, Ed. Polirom, 2011 și Manual de Jurnalism Online, Ed. Tritonic, 2015); Autor al primei Teorii Social Media prezentată și validată la cel de-al XIV-lea Congres Științific al Societății Franceze în Științele Comunicării și Informației. Teoria a fost publicată, în urma Congresului, într-un volum editat de SFSIC la Editura Harmattan, Paris, 2015; Autor al primei Carte Etice a Rețelelor Sociale publicată în cea mai prestigioasă revistă științifică franceză, în Științele Comunicarii: Revue Française des Sciences de l’Information et de la Communication; Jurnalist la Realitatea TV (editor si editor-coordonator), Radio France Internationale (realizator talk-show), Mediapro (Fondator și Redactor Șef la portalului Mediapro – www.apropo.ro); Fondator și președinte al Asociației Consumatorilor de Media care a militat timp de 10 ani pentru respectarea principiilor deontologice in presa romaneasca