Hotnews: trebuie să porți mască și după ce faci vaccin

Hotnews: trebuie să porți mască și după ce faci vaccin

Hotnews.ro l-a întrebat pe coordonatorul campaniei de vaccinare în România, medicul militar Valeriu Gheorghiță, dacă măsurile de protecție – masca și distanța fizică – vor trebuie respectate chiar și după vaccinarea aanti-COVID. Iată răspunsul lui: “Categoric da. Până în momentul în care vom atinge un nivel de imunizare colectivă, nu trebuie să facem rabat de la respectarea măsurilor de prevenție. Însă la un moment dat aceste măsuri vor fi uşor, uşor retrase în momentul în care se va atinge pragul de imunizare colectivă. În același timp, dacă ne vom limita doar la prevenție, fără o strategie de vaccinare, nu vom putea pune punct acestei pandemii într-un viitor rezonabil”.

Răspunsul acestui medic conține două chestiuni ilogice:

  1. Dacă ne vaccinăm, se mai ajunge la imunizare colectivă? Nu de aceea ne vaccinăm, pentru că imunizarea colectivă nu este eficientă? Sau ne vaccinăm și așteptăm să ajungem la imunizare colectivă ca să ne dăm jos măștile, după cum spune el, adică așteptăm să ajungem la ceva imposibil de atins tocmai pentru că ne-am vaccinat????!!!
  2. Dacă ne vaccinăm, de ce mai purtăm mască și păstrăm distanța? Nu este eficientă vaccinarea? De ce mai punem mască peste vaccin? Dacă nu e eficient vaccinul, de ce îl mai facem? Purtăm mască pentru 0,5% ineficiența sa, așa cum am stat în primăvară închiși în case 2 luni și jumătate pentru 300 de îmbolnăviri pe zi? Această măsură vine cumva din partea persoanei care spunea că în fața unei boli ori ești prudent, ori ești prost? Atunci să ne punem și plăpumi pe cap pe stradă, peste mască și peste vaccin. Și să umbăm așa, cu plăpumile pe cap. Chiar, oare românii ar fi de acord să-și pună plăpumi pe cap pe stradă, pentru că nici vaccinul, nici masca nu sunt suficient de eficiente?

Eu, prin acest articol, am încercat să le dau subtil o motivație guvernanților, pentru a populariza vaccinul: faci vaccin, nu mai porți mască.

|Dar sunt prea proști și obtuzi, ca să înțeleagă. Deci acum purtăm mască și păstrăm distanța. Ei spun să ne vaccinăm, să purtăm mască și să păstrăm distanța. Ce rost are?

Horea Mihai Bădău este Formator acreditat ANC; Lector universitar doctor la Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității din București; Profesor-cercetător la Universitatea Sophia Antipolis din Nisa, Franța (titular al cursurilor de Comunicare în Rețelele Sociale la anul III Licență, Master 1 INFOCOM, Master 2 DISTIC, Master 2 EMIC, Master 2 CCOSI); Profesor-invitat la Universitatea Franche-Comte, Montbelliard, Franta, Master 2 Produits et Services Multimedia, Master clasa A+; Cercetător-principal la Laboratorul de cercetare Sic.Lab Mediteranee Nisa-Toulon; Autor al primelor manuale de Social Media și de Jurnalism Online (Tehnici de comunicare în Social Media, Ed. Polirom, 2011 și Manual de Jurnalism Online, Ed. Tritonic, 2015); Autor al primei Teorii Social Media prezentată și validată la cel de-al XIV-lea Congres Științific al Societății Franceze în Științele Comunicării și Informației. Teoria a fost publicată, în urma Congresului, într-un volum editat de SFSIC la Editura Harmattan, Paris, 2015; Autor al primei Carte Etice a Rețelelor Sociale publicată în cea mai prestigioasă revistă științifică franceză, în Științele Comunicarii: Revue Française des Sciences de l’Information et de la Communication; Jurnalist la Realitatea TV (editor si editor-coordonator), Radio France Internationale (realizator talk-show), Mediapro (Fondator și Redactor Șef la portalului Mediapro – www.apropo.ro); Fondator și președinte al Asociației Consumatorilor de Media care a militat timp de 10 ani pentru respectarea principiilor deontologice in presa romaneasca