Mmm, ce popor frumos

Mmm, ce popor frumos

Docil, în primul rând.

Pe 19 octombrie am scris că obligativitatea măștii în toate spațiile publice va face să crească numărul de îmbolnăviri. De ce? Pentru că obligativitatea măștii în toate spațiile publice crește numărul gesturilor care poartă coronavirusul în gură și în nas (așa cum am explicat pe larg aici).

Citez, din articolul scris pe 19 octombrie: ”Așa s-a întâmplat și în Franța. De la 1 septembrie s-a instituit obligativitatea purtării măștii în toate spațiile publice, pe toate străzile și într-o lună numărul de îmbolnăviri s-a triplat, de la 10.000, la 30.000.”

Deci pe 19 octombrie scriam că dacă urmăm exemplul Franței, unde s-a triplat numărul de îmbolnăviri, se va tripla și la noi. Să vedem ce s-a întâmplat:

În 20 octombrie (prima zi în București cu masca obligatorie peste tot) erau 3.400 de infectați din 29.400 de teste.
În 19 noiembrie erau 10.108 de infectați din 36.963 teste.
Deci numărul de îmbolnăviri s-a triplat. Q.e.d.
Am scris pe blog, nu urmați exemplul Franței, că ne duce în zid cum s-au dus și ei. Nimic. Ciobanul a fluierat agale și a mânat turme de mioare în prăpastie. Pe 6 noiembrie am scris: Urmează catastrofa.
Nimic.
Grav nu este că cei care ne conduc ne duc în prăpastie. Grav este că noi tropăim liniștiți în urma lor spre prăpastie. Pentru că suntem înfiorători de proști, pentru că suntem înfiorător de docili, pentru că suntem deștepți dar nu ne exprimăm?
Încă nu știu care e răspunsul.
Dar îndemnul scris aici pe 6 noiembrie este din ce în ce mai actual.
Și, ghici ce? Urmăm în continuare modelul francez.
De ce nu urmăm exemplul Statelor Unite?

Horea Mihai Bădău este Formator acreditat ANC; Lector universitar doctor la Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității din București; Profesor-cercetător la Universitatea Sophia Antipolis din Nisa, Franța (titular al cursurilor de Comunicare în Rețelele Sociale la anul III Licență, Master 1 INFOCOM, Master 2 DISTIC, Master 2 EMIC, Master 2 CCOSI); Profesor-invitat la Universitatea Franche-Comte, Montbelliard, Franta, Master 2 Produits et Services Multimedia, Master clasa A+; Cercetător-principal la Laboratorul de cercetare Sic.Lab Mediteranee Nisa-Toulon; Autor al primelor manuale de Social Media și de Jurnalism Online (Tehnici de comunicare în Social Media, Ed. Polirom, 2011 și Manual de Jurnalism Online, Ed. Tritonic, 2015); Autor al primei Teorii Social Media prezentată și validată la cel de-al XIV-lea Congres Științific al Societății Franceze în Științele Comunicării și Informației. Teoria a fost publicată, în urma Congresului, într-un volum editat de SFSIC la Editura Harmattan, Paris, 2015; Autor al primei Carte Etice a Rețelelor Sociale publicată în cea mai prestigioasă revistă științifică franceză, în Științele Comunicarii: Revue Française des Sciences de l’Information et de la Communication; Jurnalist la Realitatea TV (editor si editor-coordonator), Radio France Internationale (realizator talk-show), Mediapro (Fondator și Redactor Șef la portalului Mediapro – www.apropo.ro); Fondator și președinte al Asociației Consumatorilor de Media care a militat timp de 10 ani pentru respectarea principiilor deontologice in presa romaneasca