Macron vrea să se rupă de SUA și după victoria lui Biden

Macron vrea să se rupă de SUA și după victoria lui Biden

După ce, așa cum scriam pe 9 august, Macron spunea că Europa trebuie să se pregătească pentru o lume în care Statele Unite nu mai sunt prietene, după ce, așa cum scriam pe 2 noiembrie, generalii francezi sperau că va câștiga Trump pentru a avea pretextul de continua fără SUA, Macron, din ce în ce mai autoritar, a spus într-un interviu citat de Bloomberg, că liderii UE nu trebuie să se lase păcăliți, respectiv nu trebuie să creadă că se pot baza din nou pe Statele Unite pentru asigurarea securității europene: “Statele Unite vor respecta numai aliații care și-au câștigat respectul, adică acele state care sunt suverane și au sisteme bune de apărare. Trebuie să continuăm să ne construim independența” a mai spus Macron.

Mai mult decât atât, Macron a atacat Ministrul german al Apărării, care spunea, zilele trecute că este o “iluzie” să crezi că UE poate înlocui rolul SUA de garant al securității pe continent: “Este o interpretare greșită a istoriei, din fericire dacă am înțeles lucrurile corect, cancelarul nu are același punct de vedere”

Totuți, Cancelarul Germaniei, Angela Merkel a declarat că Germania va demara repararea relațiilor cu Statele Unite

Predicțiile mele:

  1. Franța se va îndrepta spre un Frexit
  2. Uniunea Europeană se îndreaptă spre Est (așa cum scriam din 8 septembrie) și lasă în urmă Vestul, adică Franța și Marea Britanie, două foste puteri care mai trăiesc doar din amintirea imperială. Resursele adevărate, naturale, sunt la Est.

Horea Mihai Bădău este Formator acreditat ANC; Lector universitar doctor la Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității din București; Profesor-cercetător la Universitatea Sophia Antipolis din Nisa, Franța (titular al cursurilor de Comunicare în Rețelele Sociale la anul III Licență, Master 1 INFOCOM, Master 2 DISTIC, Master 2 EMIC, Master 2 CCOSI); Profesor-invitat la Universitatea Franche-Comte, Montbelliard, Franta, Master 2 Produits et Services Multimedia, Master clasa A+; Cercetător-principal la Laboratorul de cercetare Sic.Lab Mediteranee Nisa-Toulon; Autor al primelor manuale de Social Media și de Jurnalism Online (Tehnici de comunicare în Social Media, Ed. Polirom, 2011 și Manual de Jurnalism Online, Ed. Tritonic, 2015); Autor al primei Teorii Social Media prezentată și validată la cel de-al XIV-lea Congres Științific al Societății Franceze în Științele Comunicării și Informației. Teoria a fost publicată, în urma Congresului, într-un volum editat de SFSIC la Editura Harmattan, Paris, 2015; Autor al primei Carte Etice a Rețelelor Sociale publicată în cea mai prestigioasă revistă științifică franceză, în Științele Comunicarii: Revue Française des Sciences de l’Information et de la Communication; Jurnalist la Realitatea TV (editor si editor-coordonator), Radio France Internationale (realizator talk-show), Mediapro (Fondator și Redactor Șef la portalului Mediapro – www.apropo.ro); Fondator și președinte al Asociației Consumatorilor de Media care a militat timp de 10 ani pentru respectarea principiilor deontologice in presa romaneasca