Urmează catastrofa

Urmează catastrofa

Măsurile anunțate aseară nu vor avea niciun efect. Copiem Franța, mergem pe drumul pe care a mers ea și mergem în prăpastie. Franța a închis oamenii seara în case și asta nu a avut niciun efect. Din contră, această măsură inutilă și greșită a dat timp virusului să explodeze și mai mult, iar acum nu mai poate fi stăpânit nici cu lockdown (Franța a depășit un nou record de îmbolnăviri ieri, așa cum se vede în grafic, a ajuns la 58.000 de cazuri pe zi, deși este este în lockdown de o săptămână).

La o săptămână după închiderea oamenilor în case seara, Macron a cedat și a anunțat lockdown total. Macron e un fel de Trump al Franței. Noi îl urmăm orbește, pentru că încă mai credem în puterea despotului luminat. Sper că asta nu înseamnă că avem un despot luminat și la București.

Am scris ieri că nu trebuie să urmăm exemplul Franței. Pentru că vom ajunge unde a ajuns Franța. Nu trebuie să copiem măsurile celor care au eșuat. Pentru că vom eșua și noi. Simplu.

Acum, pragmatic: am depășit 10.000. Azi e ziua, nu luni, când existau două variante: ori lockdown total, ori măsuri care să aiba cu adevărat efect scăderea numărului de cazuri. Niciuna dintre cele două variante nu s-a luat în considerare. În plus, se acționează ardelenește, adică lent, deși virusul nu e ardelean. Ce se va întâmpla în continuare:

Virusul va exploda. Nu va mai crește cu câteva sute sau mii de infectări pe zi. Se va dubla numărul de cazuri. Apoi se va tripla. Într-un timp foarte scurt. Ca în Franța, că am ales drumul ei. Peste maximum o săptămână lockdown-ul va fi singura soluție, nu va mai exista alta și va veni prea târziu. Nu va mai ține nici el în frâu prea multele rezervoare de virusuri care s-au format, pentru că nu s-au luat măsurile corecte la timp (așa cum lockdown-ul nu mai ține în frâu nici infectările din Franța).

Deși se va intra în lockdown peste o săptămână, la 20.000 – 30.000 de cazuri pe zi, numărul de îmbolnăviri va continua să crească și în timpul lockdown-ului, pentru că rezervorul de virusuri este prea mare (deja e imens). 20.000-30.000 de cazuri pe zi testate înseamnă 200.000-500.000 de cazuri pe zi reale. ATI va exploda. Fiecare persoană va cunoaște un apropiat care este bolnav, va deveni un ideal să nu te îmbolnăvești și tu.

Mă opresc aici, deși aș scrie mai multe.

Vom ajunge la catastrofă. Pentru că nu s-au luat măsurile corecte. Pentru că prea puținele măsuri bune care s-au luat (cum ar fi telemunca, despre care eu scriam ca trebuie luată din septembrie, iar școlile nu trebuie deschise), s-au luat cu întârziere. Dar, în principal, vom ajunge la catastrofă, pentru că am copiat un model, cel francez, care a dus la catastrofă.

Incompetență.

Singurele cuvinte care mai pot fi spuse acum sunt: God Bless Us All

Horea Mihai Bădău este Formator acreditat ANC; Lector universitar doctor la Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității din București; Profesor-cercetător la Universitatea Sophia Antipolis din Nisa, Franța (titular al cursurilor de Comunicare în Rețelele Sociale la anul III Licență, Master 1 INFOCOM, Master 2 DISTIC, Master 2 EMIC, Master 2 CCOSI); Profesor-invitat la Universitatea Franche-Comte, Montbelliard, Franta, Master 2 Produits et Services Multimedia, Master clasa A+; Cercetător-principal la Laboratorul de cercetare Sic.Lab Mediteranee Nisa-Toulon; Autor al primelor manuale de Social Media și de Jurnalism Online (Tehnici de comunicare în Social Media, Ed. Polirom, 2011 și Manual de Jurnalism Online, Ed. Tritonic, 2015); Autor al primei Teorii Social Media prezentată și validată la cel de-al XIV-lea Congres Științific al Societății Franceze în Științele Comunicării și Informației. Teoria a fost publicată, în urma Congresului, într-un volum editat de SFSIC la Editura Harmattan, Paris, 2015; Autor al primei Carte Etice a Rețelelor Sociale publicată în cea mai prestigioasă revistă științifică franceză, în Științele Comunicarii: Revue Française des Sciences de l’Information et de la Communication; Jurnalist la Realitatea TV (editor si editor-coordonator), Radio France Internationale (realizator talk-show), Mediapro (Fondator și Redactor Șef la portalului Mediapro – www.apropo.ro); Fondator și președinte al Asociației Consumatorilor de Media care a militat timp de 10 ani pentru respectarea principiilor deontologice in presa romaneasca