Despre lockdown și alegeri

Despre lockdown și alegeri

Mulți cred că nu vom intra în lockdown pentru că se vor organiza alegeri pe 6 decembrie. Să lămurim puțin lucrurile.

Dar înainte să le lămurim, o precizare: nu sunt fan al lockdown-ului.

Acum să le lămurim: unii cred că dacă se intră în lockdown nu vor mai ieși deloc din casă. Vor ieși, cu declarație. Și la alegeri vor ieși, cu declarație.

Alții cred că nu se va intra în lockdown înainte de alegeri, pentru că politicienilor de la putere le va fi frică că lockdown-ul va întoarce lumea împotriva lor și vor pierde alegerile.

Să mai lămurim un lucru foarte clar: în comunicarea politică se spune rar adevărul. Pe durata lockdown-ului, se vor rostogoli teme care vor specula orice fel de situație în folosul celor care vor să câștige alegerile (cel mai bun exemplu: Iohannis a zis că aveam cea mai mare mortalitate COVID din Europa pentru că a fost 30 de ani la guvernare PSD-ul). Orice se speculează, orice se întoarce în folosul celui care comunică pentru a câștiga. Pe terenul emoțional, pe frica, respectiv anxietatea generate de lockdown, temele politice vor avea și mai mare priză, pentru că publicul le va mesteca, adica gândi, mai puțin.

Mai este nevoie să spunem că în campanie nu se spune adevărul și se speculează orice situație, pentru a se crea teme de câștigare a alegerilor? Mai este nevoie să spunem asta, la 30 de ani de la Revoluție și de exercițiu politic?

Nu ar fi trebuit să intrăm în lockdown. Am fi reușit să scăpăm dacă am fi luat din timp măsuri eficiente de restrângere a răspândirii virusului despre care eu am scris, din septembrie, aiciaici, aici și aici.

De luni va fi deja prea târziu. Nu se va intra în lockdown pentru că va vrea cineva, ci pentru că nu se va mai putea altfel. Noi urmăm modelul francez. Macron, atunci când a anunțat lockdown, și-a anunțat, în același timp neputința.

Lockdown-ul va fi expresia neputinței. Va fi expresia unui șir greșit de decizii care au dus în groapă.

Lockdown-ul va fi de neocolit. Chiar dacă mai există acum politicieni care cred că mai pot evita lockdown-ul, așa cum mai există acum politicieni și chiar consultanți, care mai cred că va câștiga Trump, realitatea îi va lovi peste față. Realitatea se numește incompetență, se numește neputință. Cu rezultat direct: lockdown.

Am avut multe variante de răspuns în fața virusului. Am ales răspunsul francez. Am perseverat în răspunsul francez, deși am văzut că răspunsul francez a eșuat. Și, pentru că am ales această cale, vom ajunge unde au ajuns francezii, în lockdown. Nici asta nu va rezolva situația, dar nu mai reiau acest subiect, pentru că-l reiau pe degeaba.

Cei care analizează, dau sfaturi și iau decizii nu sunt competenți. Iar lockdown-ul le va arăta asta ca o oglindă.

Păcat că avem de suferit noi, de pe urma incompetenței lor.

Acum nu prea mai avem de ales. Cu fiecare oră care trece fără măsuri corecte de restrângere a numărului de infctări, numărul de opțiuni scade. De săptămâna viitoare va deveni clar pentru toată lumea, că rămâne o singură opțiune.

Așa cum acum se vede încet încet că singurul rezultat al alegerilor americane este Biden. Ceea ce eu am anunțat din 16 iunie. Am spus că vom intra în lockdown din septembrie. Pe 25 septembrie am scris ca obligativitatea mastii peste tot nu va ajuta cu nimic (clic pe link), iar numarul de imbolnaviri va continua sa creasca. Pe 25 septembrie am publicat cel mai mare studiu stiintific realizat in SUA care arata ca virusul a suferit mutatii care-l fac sa treaca de masca. Pe 3 septembrie am scris articolul: De ce nu te protejează masca cu adevărat?

Crizele arată limitele competențelor. Acum vedem limitele specialiștilor invitați să-și dea expertiza în actul de guvernare. Pile, relații, nepotisme, copiat = incompetență. Ca in toate institutiile din Romania. Guvernul și Presedintia nu fac exceptie.

Victime, noi.

Și cuvântul victime va avea un sens real acum.

Reiau întrebarea din 13 septembrie: cine își asumă răspunderea?

 

 

Horea Mihai Bădău este Formator acreditat ANC; Lector universitar doctor la Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității din București; Profesor-cercetător la Universitatea Sophia Antipolis din Nisa, Franța (titular al cursurilor de Comunicare în Rețelele Sociale la anul III Licență, Master 1 INFOCOM, Master 2 DISTIC, Master 2 EMIC, Master 2 CCOSI); Profesor-invitat la Universitatea Franche-Comte, Montbelliard, Franta, Master 2 Produits et Services Multimedia, Master clasa A+; Cercetător-principal la Laboratorul de cercetare Sic.Lab Mediteranee Nisa-Toulon; Autor al primelor manuale de Social Media și de Jurnalism Online (Tehnici de comunicare în Social Media, Ed. Polirom, 2011 și Manual de Jurnalism Online, Ed. Tritonic, 2015); Autor al primei Teorii Social Media prezentată și validată la cel de-al XIV-lea Congres Științific al Societății Franceze în Științele Comunicării și Informației. Teoria a fost publicată, în urma Congresului, într-un volum editat de SFSIC la Editura Harmattan, Paris, 2015; Autor al primei Carte Etice a Rețelelor Sociale publicată în cea mai prestigioasă revistă științifică franceză, în Științele Comunicarii: Revue Française des Sciences de l’Information et de la Communication; Jurnalist la Realitatea TV (editor si editor-coordonator), Radio France Internationale (realizator talk-show), Mediapro (Fondator și Redactor Șef la portalului Mediapro – www.apropo.ro); Fondator și președinte al Asociației Consumatorilor de Media care a militat timp de 10 ani pentru respectarea principiilor deontologice in presa romaneasca