Eroii uitați

Eroii uitați

Ne-am amintit de ei în primăvară, în principal, pentru că vedeam că sunt aclamați în Franța, Spania, Italia și alte țări europene. Dar noi nu am ieșit să-i aplaudăm la balcoane, cum au făcut vesticii.

În România, fiecare e pentru el, încleștat într-un capitalism primitiv, de ani 60. Solidaritate? Donare de plasmă? Nu. Individualism. Să nu mă îmbolnăvesc eu. Apoi, dacă mă vindec, treaba lor ce fac ceilalți. Așa cum nu îmi pasă când arunc scrumul pe geamul mașinii. Ajunge în plămânii altuia? Să fie sănătos. Dacă mai poate. Oricum, e treaba lui.

În tot acest timp, eroii au continuat să se lupte. În tranșee, în condiții în care cei care se plâng de purtarea măștii s-ar ofili în două secunde. În combinezoane grele în care nu poți respira, în teroarea permanentă a infectării cu COVID, de care noi scăpăm când ajungem acasă și ne spălăm pe mâini, dar ei nu scapă, pentru că fac ture după ture, deci nu mai ajung acasă cu zilele și săptămânile. Și peste tot e COVID: și în mașina ambulanței și pe pereții spitalului și în rasuflarea celuilalt, care tocmai a ieșit din salon. Și nu se știe dacă a ieșit sănătos sau nu.

Ei sunt eroii. Ei sunt eroii noștri, ai noștri, dragii mei, pentru că ei au grijă de sănătatea noastră. Află acest lucru direct cei care ajung pe patul de spital și care simt toată valoarea unei priviri calde, a unei priviri care are grijă, din spatele ochelarilor, a măștii și a combinezonului care acoperă capul.

Ei știu. Cei care sunt pe patul de COVID știu. Cât de mult contează acești eroi, cât de mult luptă, cât de mult sunt ai noștri. Noi nu știm. Noi stăm acasă și ne pasă numai când o pățim.

Un egoism scârbos, trist și, sper eu, reversibil. De aceea am scris.

Cei care ies din spital scriu cu recunoștință despre cei care i-au îngrijit. Pleacă acasă. Dar cei care i-au îngrijit nu pleacă acasă. Rămân acolo. Pentru ca tu, eu și toți ceilalți, când stăm acasă îngrijorați, să știm că cineva va avea grijă de noi. Că cineva ne va îngriji pe un pat de spital. Că nu suntem singuri.

Ei sunt, datorită lor nu suntem singuri, datorită lor ne vom întoarce acasă chiar dacă ne îmbolnăvim.

Ei sunt eroii. Sunt eroii noștri. Să nu uităm că sunt ai noștri, să nu uităm că ei luptă acum în infern, pentru ca noi să putem spera la paradis, să nu uităm că ei nu au niciun moment de odihnă, cât timp nici COVID nu are un moment de odihnă.

Să nu uităm că curajul și perseverența lor alungă teama noastră.

Pentru ei, un gând bun. Și un articol care să nu permită uitarea.

Ei sunt acolo. Vă ținem pumnii. Fiți tari. Se va termina tot și, când se va termina, noi nu vom uita ce ați făcut.

Horea Mihai Bădău este Formator acreditat ANC; Lector universitar doctor la Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității din București; Profesor-cercetător la Universitatea Sophia Antipolis din Nisa, Franța (titular al cursurilor de Comunicare în Rețelele Sociale la anul III Licență, Master 1 INFOCOM, Master 2 DISTIC, Master 2 EMIC, Master 2 CCOSI); Profesor-invitat la Universitatea Franche-Comte, Montbelliard, Franta, Master 2 Produits et Services Multimedia, Master clasa A+; Cercetător-principal la Laboratorul de cercetare Sic.Lab Mediteranee Nisa-Toulon; Autor al primelor manuale de Social Media și de Jurnalism Online (Tehnici de comunicare în Social Media, Ed. Polirom, 2011 și Manual de Jurnalism Online, Ed. Tritonic, 2015); Autor al primei Teorii Social Media prezentată și validată la cel de-al XIV-lea Congres Științific al Societății Franceze în Științele Comunicării și Informației. Teoria a fost publicată, în urma Congresului, într-un volum editat de SFSIC la Editura Harmattan, Paris, 2015; Autor al primei Carte Etice a Rețelelor Sociale publicată în cea mai prestigioasă revistă științifică franceză, în Științele Comunicarii: Revue Française des Sciences de l’Information et de la Communication; Jurnalist la Realitatea TV (editor si editor-coordonator), Radio France Internationale (realizator talk-show), Mediapro (Fondator și Redactor Șef la portalului Mediapro – www.apropo.ro); Fondator și președinte al Asociației Consumatorilor de Media care a militat timp de 10 ani pentru respectarea principiilor deontologice in presa romaneasca