De ce purtarea obligatorie a măștii tot timpul, în toate spațiile, face să explodeze numărul de cazuri?

De ce purtarea obligatorie a măștii tot timpul, în toate spațiile, face să explodeze numărul de cazuri?

Am scris și pe 19 octombrie, s-a întâmplat și în Franța, unde numărul de cazuri s-a triplat după instituirea obligativității măștii, reiau:

  1. Purtarea măștii tot timpul dă senzația de protecție și determină oamenii să nu mai păstreze distanța fizică sanitară. În realitate, măștile, cele de pe piață, nu protejează în totalitate. Pentru că oferă senzația de falsă protecție totală, determină oamenii să facă gesturi care duc la îmbolnăviri. Printre care nerespectarea distanței fizice sanitare.
  2. Purtarea măștii tot timpul determină oamenii să ducă de multe ori mâna în dreptul nasului și a gurii, pentru a aranja masca, adică îi determină să care încărcătură virală luată de pe suprafețe direct în nas și gură, pentru că virusul luat de pe suprafețe și pus pe mască, trece prin țesăturile măștii (clic pe link). Câți dintre cei care poartă mască se spală pe mâini sau se dezinfectează înainte de a duce mâna la mască? Foarte puțini. Pentru că se cred protejați de mască.
  3. Purtarea măștii tot timpul determină oamenii să refolosească măștile, adică să folosească o singură mască toată ziua, de multe ori din motive financiare. Puțini își permit să schimbe măștile după o oră, așa cum este normal, deci le refolosesc, poartă o singură mască toată ziua, ceea ce face respectiva mască inutilă. Masca se poartă o oră, cel mult două, după care se aruncă și se folosește alta. După o oră, maximum două, țesătura măștii conține o cantitate virală suficient de mare ca să te îmbolnăvești, iar dacă s-a umezit cu salivă, nu te mai protejează deloc. Nici pe tine, nici pe ceilalți, pentru că țesătura sa nu mai reține încărcătura virală.

Cea mai bună măsură pentru combaterea răspândirii virusului, așa cum spune și virusologul-șef suedez, este distanțarea. Masca ne dă falsa impresie că putem avea contacte sociale în siguranță. Iar numărul de cazuri explodează.

Purtați mască, dar păstrați în același timp DISTANȚA!

Dacă nu, vom fi închiși în case, un nou semn că numai distanța dintre oameni poate opri virusul.

Citiți și acest articol scris pe 2 august.

Am tras multe semnale de alarmă. Degeaba.

P.S. Citește și ce măsuri ar trebui luate urgent ca să scăpăm de lockdown

Horea Mihai Bădău este Formator acreditat ANC; Lector universitar doctor la Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității din București; Profesor-cercetător la Universitatea Sophia Antipolis din Nisa, Franța (titular al cursurilor de Comunicare în Rețelele Sociale la anul III Licență, Master 1 INFOCOM, Master 2 DISTIC, Master 2 EMIC, Master 2 CCOSI); Profesor-invitat la Universitatea Franche-Comte, Montbelliard, Franta, Master 2 Produits et Services Multimedia, Master clasa A+; Cercetător-principal la Laboratorul de cercetare Sic.Lab Mediteranee Nisa-Toulon; Autor al primelor manuale de Social Media și de Jurnalism Online (Tehnici de comunicare în Social Media, Ed. Polirom, 2011 și Manual de Jurnalism Online, Ed. Tritonic, 2015); Autor al primei Teorii Social Media prezentată și validată la cel de-al XIV-lea Congres Științific al Societății Franceze în Științele Comunicării și Informației. Teoria a fost publicată, în urma Congresului, într-un volum editat de SFSIC la Editura Harmattan, Paris, 2015; Autor al primei Carte Etice a Rețelelor Sociale publicată în cea mai prestigioasă revistă științifică franceză, în Științele Comunicarii: Revue Française des Sciences de l’Information et de la Communication; Jurnalist la Realitatea TV (editor si editor-coordonator), Radio France Internationale (realizator talk-show), Mediapro (Fondator și Redactor Șef la portalului Mediapro – www.apropo.ro); Fondator și președinte al Asociației Consumatorilor de Media care a militat timp de 10 ani pentru respectarea principiilor deontologice in presa romaneasca