Generalii europeni îl vor pe Trump președinte

Generalii europeni îl vor pe Trump președinte

Dacă iese Biden președinte, nu vor mai putea continua proiectele de apărare europeană începute în era anti-Trump. Deci militarii europeni îl preferă pe Trump. Ca să-și ducă la capăt proiectele militare, să facă Armată Europeană etc, relevă o analiză publicată de Le Point.

Potrivit cunoscutei publicații franceze, aroganța și fiabilitatea scăzută a aliatului american din timpul administrației Trump au dinamizat cooperarea dintre statele europene în domeniul operațiunilor militare și a programelor de înarmare. Întoarcerea unei administrații raționale la Washington ar putea risipi aceste frumoase proiecte. Am încheiat citatul.

Joël Barre, delegatul general pentru armament intervievat de Le Point, a spus că pentru numeroși europeni, mai ales pentru germani, victoria lui Biden va însemna că Europa va fi obligată să răspundă la mâna întinsă a americanilor, la începutul anului 2021, adică exact în momentul deciziilor cruciale pentru programele europene.

Marele programe structurante pentru armata franceză și pentru cele europene, din care fac parte sistemul de luptă aeriană al viitorului, Scaf (Franța, Germania, Spania) și tancul de luptă al viitorului construit de Germania și Franța, ar putea fi oprite de o apropiere bruscă a vechiului continent de principalul său aliat din NATO. Dacă Pentagonul privește cu bunăvoință inițiativele europene care ușurează povara operativă din teren, nu va ezita să le omoare din start pe cele care ar putea avea ca rezultat pierderi de contracte pentru industria americană, încheie Joël Barre.

Interesantă perspectivă, nu?

Asta vor generalii europeni. Vom vedea în aceste zile ce vor generalii americani.

Horea Mihai Bădău este Formator acreditat ANC; Lector universitar doctor la Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității din București; Profesor-cercetător la Universitatea Sophia Antipolis din Nisa, Franța (titular al cursurilor de Comunicare în Rețelele Sociale la anul III Licență, Master 1 INFOCOM, Master 2 DISTIC, Master 2 EMIC, Master 2 CCOSI); Profesor-invitat la Universitatea Franche-Comte, Montbelliard, Franta, Master 2 Produits et Services Multimedia, Master clasa A+; Cercetător-principal la Laboratorul de cercetare Sic.Lab Mediteranee Nisa-Toulon; Autor al primelor manuale de Social Media și de Jurnalism Online (Tehnici de comunicare în Social Media, Ed. Polirom, 2011 și Manual de Jurnalism Online, Ed. Tritonic, 2015); Autor al primei Teorii Social Media prezentată și validată la cel de-al XIV-lea Congres Științific al Societății Franceze în Științele Comunicării și Informației. Teoria a fost publicată, în urma Congresului, într-un volum editat de SFSIC la Editura Harmattan, Paris, 2015; Autor al primei Carte Etice a Rețelelor Sociale publicată în cea mai prestigioasă revistă științifică franceză, în Științele Comunicarii: Revue Française des Sciences de l’Information et de la Communication; Jurnalist la Realitatea TV (editor si editor-coordonator), Radio France Internationale (realizator talk-show), Mediapro (Fondator și Redactor Șef la portalului Mediapro – www.apropo.ro); Fondator și președinte al Asociației Consumatorilor de Media care a militat timp de 10 ani pentru respectarea principiilor deontologice in presa romaneasca