Explicația cu al doilea val este pentru proști

Această chestiune cu ciclicitatea valurilor coronavirusului este inventată, fie prin raportare la gripa spaniolă, fie prin raportare la ceea ce se întâmplă în marile țări europene. Ceea ce se întâmplă în marile țări europene ne ia ochii, ca să folosesc o expresie populară, dar ceea ce se întâmplă în marile țări europene nu este definitoriu pentru evoluția coronavirusului. Pentru că el există și în alte țări, tot europene. Unde a evoluat astfel:

În Polonia nu a existat niciodată primul val. Acum e primul val. De ce nu a existat deloc până acum? Polonia nu e conectată la UE, polonezii nu călătoresc? Ba da, călătoresc și lucrează mult în UE. Și nu numai în UE. Polonezii călătoresc foarte mult în Statele Unite, unde există o puternică comunitate poloneză, motiv pentru care pleacă zilnic de la Varșovia curse directe spre marile orașe americane (ceea ce noi, de exemplu, nu avem la Otopeni)

Albania, cu 327 de cazuri pe zi, acum, nu a avut primul val în primăvară. Deși era aproape de vecini care nu mai aveau loc la ATI. Abia acum este primul val în Albania.

În Ucraina, tot primul val, din februarie până azi:

În Estonia sunt 134 de cazuri. Dacă virusul acționează ciclic, dacă pur și simplu revine în forță, prin pura sa evoluție naturală, de ce în unele țări europene e al doilea val, iar în altele, nu?

De ce, dacă virusul acționează natural și se află natural acum la al doilea său val, de ce, întreb, acum în Serbia este al treilea val?

Are cineva un răspuns?

Da, se observă peste tot în Europa o creștere a numărului de cazuri. Uneori e al doilea val, uneori e primul val, alteori e al treilea val. Nimic natural în asta.

Deci, rămâne de aflat de ce crește acum peste tot. De ce în unele zone crește mai repede, deși s-au luat măsuri extrem de dure, iar în altele, mai încet, deși nu există restricții?

Specialiștii trebuie să-și spună cuvântul. Până acum, specialiștii nu și-au spus cuvântul, au fost mimetici, au copiat unii de la alții, au băgat capul în nisip, ca struțul, în chestiunea originii virusului și sunt mereu luați prin surprindere. Și, pentru a-și acoperi crasa incompetență, compară coronavirusul cu virusul gripei spaniole. Deși s-a spus de un milion de ori că coronavirusul nu este o gripă. Sau e?

Horea Mihai Bădău este Formator acreditat ANC; Lector universitar doctor la Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității din București; Profesor-cercetător la Universitatea Sophia Antipolis din Nisa, Franța (titular al cursurilor de Comunicare în Rețelele Sociale la anul III Licență, Master 1 INFOCOM, Master 2 DISTIC, Master 2 EMIC, Master 2 CCOSI); Profesor-invitat la Universitatea Franche-Comte, Montbelliard, Franta, Master 2 Produits et Services Multimedia, Master clasa A+; Cercetător-principal la Laboratorul de cercetare Sic.Lab Mediteranee Nisa-Toulon; Autor al primelor manuale de Social Media și de Jurnalism Online (Tehnici de comunicare în Social Media, Ed. Polirom, 2011 și Manual de Jurnalism Online, Ed. Tritonic, 2015); Autor al primei Teorii Social Media prezentată și validată la cel de-al XIV-lea Congres Științific al Societății Franceze în Științele Comunicării și Informației. Teoria a fost publicată, în urma Congresului, într-un volum editat de SFSIC la Editura Harmattan, Paris, 2015; Autor al primei Carte Etice a Rețelelor Sociale publicată în cea mai prestigioasă revistă științifică franceză, în Științele Comunicarii: Revue Française des Sciences de l’Information et de la Communication; Jurnalist la Realitatea TV (editor si editor-coordonator), Radio France Internationale (realizator talk-show), Mediapro (Fondator și Redactor Șef la portalului Mediapro – www.apropo.ro); Fondator și președinte al Asociației Consumatorilor de Media care a militat timp de 10 ani pentru respectarea principiilor deontologice in presa romaneasca