De ce nu se face testare de masă în România?

De ce nu se face testare de masă în România?

Simplu, pentru că testarea de masă ar arăta că sunt deja peste 15.000 de cazuri pe zi, iar guvernanții ar trebui să renunțe la organizarea alegerilor în 6 decembrie. Este exact ca la începutul anului trecut, când guvernanții tot sperau că vor organiza alegeri anticipate și au tărăgănat măsurile anti-virus, au închis cu mare întârziere frontierele (după ce deja veniseră primele cazuri din Italia), ca să nu supere diaspora înaintea alegerilor pe care le sperau. Rezultat: am stat toți în case și n-au mai fost niciun fel de alegeri.

La fel și acum, ei tot speră că vor organiza alegeri pe 6 decembrie și ne tot țin într-un fel de atmosferă edulcorată – tot ce spun autoritățile e liniștitor, Orban parcă fumează altceva tot timpul, spune că la noi situația nu e gravă față de alte țări, că se așteptau la această creștere (asta e adevărat!!!) dar că nu e grav, așa, îți vine să iei o pernă în brațe și să te culci, când îl auzi.

E simplu: nu testezi, nu sunt cazuri. Nu sunt cazuri, nu închizi. Clujul e fruntaș pe țară la număr de cazuri, pentru că Clujul e fruntaș pe țară la număr de testări. Brăila o duce bine, cu 40 de teste pe zi. Clujul se va închide, brăilenii vor lua masa la restaurant.

Același principiu se aplică la nivel de țară. Nu mai e vorba de bani și de Est-Vest. Slovacia a testat peste 2 milioane și jumătate de locuitori, într-o singură zi, cu teste antigen. Dacă s-ar testa la noi 2 milioane de persoane în fiecare zi, am avea câte infectări, având în vedere că acum sunt 5.324 cazuri la 21.423 teste, adică rata de infectare de 25%? La 2 milioane de teste într-o zi, ar fi 500.000 de cazuri.

500.000 de cazuri.

Nimeni nu vrea să arate asta. Și atunci se testează cătinel, cu teste PCR, care îți dau rezultatul a doua zi, nu cu teste antigen, care îți dau rezultatul în 30 de minute.

Se trage pur și simplu de timp, în speranța, absolut idioată, scuzați-mi cuvântul, a guvernanților, că se va întâmpla ceva și numărul de infectări va scădea.

Ce se va întâmpla, de fapt? Numărul de infectări va crește dramatic, iar dorința de fotolii a aleșilor ne va aduce din nou în casă, iar ei nu vor avea fotolii, cum s-a întâmplat și în primăvară, când întârziau măsurile, ca să organizeze anticipate.

Watch my lips.

Nu Patriarhia ne tratează ca pe o turmă de vite. Altcineva.

Horea Mihai Bădău este Formator acreditat ANC; Lector universitar doctor la Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității din București; Profesor-cercetător la Universitatea Sophia Antipolis din Nisa, Franța (titular al cursurilor de Comunicare în Rețelele Sociale la anul III Licență, Master 1 INFOCOM, Master 2 DISTIC, Master 2 EMIC, Master 2 CCOSI); Profesor-invitat la Universitatea Franche-Comte, Montbelliard, Franta, Master 2 Produits et Services Multimedia, Master clasa A+; Cercetător-principal la Laboratorul de cercetare Sic.Lab Mediteranee Nisa-Toulon; Autor al primelor manuale de Social Media și de Jurnalism Online (Tehnici de comunicare în Social Media, Ed. Polirom, 2011 și Manual de Jurnalism Online, Ed. Tritonic, 2015); Autor al primei Teorii Social Media prezentată și validată la cel de-al XIV-lea Congres Științific al Societății Franceze în Științele Comunicării și Informației. Teoria a fost publicată, în urma Congresului, într-un volum editat de SFSIC la Editura Harmattan, Paris, 2015; Autor al primei Carte Etice a Rețelelor Sociale publicată în cea mai prestigioasă revistă științifică franceză, în Științele Comunicarii: Revue Française des Sciences de l’Information et de la Communication; Jurnalist la Realitatea TV (editor si editor-coordonator), Radio France Internationale (realizator talk-show), Mediapro (Fondator și Redactor Șef la portalului Mediapro – www.apropo.ro); Fondator și președinte al Asociației Consumatorilor de Media care a militat timp de 10 ani pentru respectarea principiilor deontologice in presa romaneasca