Care ar fi efectele realegerii lui Trump pentru România

Care ar fi efectele realegerii lui Trump pentru România

Noi în continuare gândim ca și cum am fi o țărișoară pierdută între Carpați, de capul ei, care decide singură. Dar nu suntem. Suntem parte a UE.

Dacă Trump va fi reales:

  1. Se va accentua clivajul dintre UE și SUA. Macron a anunțat că interesele SUA și UE sunt divergente sub administrația Trump. Merkel trage spre China.
  2. China va lua UE. Economic. Țările din Est, singurele pe care le poate poate curta SUA, vor avea de făcut această alegere grea: SUA sau UE. Apropierea de SUA le va îndepărta de UE și invers. Pentru că sunt țări sărace care stau cu mâna întinsă, ar vrea să fie cu toți bogații și cu UE și cu SUA. Dacă câștigă Trump, acest lucru nu va fi posibil.
  3. UE își va face armată proprie. Se va extinde spre Ural, în Belarus și va ținti locul de a treia putere mondială, după China și SUA. Asta va însemna din nou că România va trebui să aleagă, asta va însemna că, încetul cu încetul NATO se va destrăma, SUA se va retrage din Europa între granițele sale. NATO va fi înlocuită cu armata europeană și următorul război va fi ca în Ciocnirea civilizațiilor, a lui Huntington, un război pe baze religioase, pentru că Europa va avea de rezolvat problema musulmană. La porțile noastre, că noi suntem la porțile Orientului.
  4. Rusia își va extinde influența în Europa și, în final, va fi parte a Europei. Deja este, o mare parte din Franța este cumpărată de ruși, care au o prezență extrem de puternică economic acolo, dar nu numai acolo, ci și în alte țări din UE, mai ales în Germania. Realegerea lui Trump va însemna apropierea europenilor de Rusia. Dacă nu vor mai fi apărați de americani împotriva rușilor, europenii vor încerca să se împace cu dușmanul. Și să aibă de câștigat toată lumea. Ce va face România? Mulți dintre cei care sprijină public realegerea lui Trump, sunt agenți de influență ruși. Mulți, nu toți 🙂
  5. Va continua conflictul SUA-China, început comercial de Trump (mai exact de administrația Bush) și continuat biologic de China, cu coronavirusul. Vor continua atacurile și de o parte și de alta, următorii ani vor fi marcați permanent de conflicte mai mari sau mai mici, posibil chiar mondiale. Din lupta celor doi giganți vom avea de pierdut noi, cei mici. Noi nu avem posibilitățile lor de apărare și acest lucru se vede în numărul deceselor de coronavirus din România (raportat la numărul populației). Vă plac conflictele? Vă plac războaiele?  Asta aduce o super-putere care se vrea lider unic al lumii și nu își dă seama că mapamondul de azi s-a globalizat, mai ales prin dezvoltarea infrastructurii online, iar singurătatea și izolarea ne aduc înapoi în secolul XIX. Cooperarea economică și alianțele globale ne duc spre secolul XXII.

Dar omenirea are, încă, nostalgia căruței și a bătăilor cu furca. O mai are sau nu? Vom vedea pe 3 noiembrie.

P.S. În cover este o fotografie din Marea Britanie, unde oamenii se înghesuie să-și facă provizii de hîrtie igienică înainte de lockdown (nu e o glumă, chiar asta fac). Mulțumim Trump și China, pentru război! Ne ajută enorm de mult bătălia voastră. Între ghilimele.

Horea Mihai Bădău este Formator acreditat ANC; Lector universitar doctor la Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității din București; Profesor-cercetător la Universitatea Sophia Antipolis din Nisa, Franța (titular al cursurilor de Comunicare în Rețelele Sociale la anul III Licență, Master 1 INFOCOM, Master 2 DISTIC, Master 2 EMIC, Master 2 CCOSI); Profesor-invitat la Universitatea Franche-Comte, Montbelliard, Franta, Master 2 Produits et Services Multimedia, Master clasa A+; Cercetător-principal la Laboratorul de cercetare Sic.Lab Mediteranee Nisa-Toulon; Autor al primelor manuale de Social Media și de Jurnalism Online (Tehnici de comunicare în Social Media, Ed. Polirom, 2011 și Manual de Jurnalism Online, Ed. Tritonic, 2015); Autor al primei Teorii Social Media prezentată și validată la cel de-al XIV-lea Congres Științific al Societății Franceze în Științele Comunicării și Informației. Teoria a fost publicată, în urma Congresului, într-un volum editat de SFSIC la Editura Harmattan, Paris, 2015; Autor al primei Carte Etice a Rețelelor Sociale publicată în cea mai prestigioasă revistă științifică franceză, în Științele Comunicarii: Revue Française des Sciences de l’Information et de la Communication; Jurnalist la Realitatea TV (editor si editor-coordonator), Radio France Internationale (realizator talk-show), Mediapro (Fondator și Redactor Șef la portalului Mediapro – www.apropo.ro); Fondator și președinte al Asociației Consumatorilor de Media care a militat timp de 10 ani pentru respectarea principiilor deontologice in presa romaneasca