De ce explodează cazurile în Franța, de ce explodează cazurile în Europa?

De ce explodează cazurile în Franța, de ce explodează cazurile în Europa?

Jean-François Delfraissy, preşedintele echipei care îl sfătuieşte pe Emmanuel Macron în contextul pandemiei de coronavirus, 26 octombrie: ”am fost surprins de „brutalitatea” ritmului de răspândire al virusului din ultimele două săptămâni’‘.

Guvernul francez, 28 octombrie: ”Virusul explodează în Europa. Nu mai este o creștere exponențială, este un foc de artificii!”

Emanuel Macron, 28 octombrie: Virusul circulă în Franța cu o viteză pe care nici cele mai pesimiste previziuni nu o anticipaseră.

De ce nu crește virusul exponențial? De ce nu este o creștere exponențială, ci un foc de artificii? De ce virusul circulă cu o viteză pe care nici cele mai pesimiste previziuni nu o anticipaseră? În condițiile în care, în Franța, masca este obligatorie peste tot de luni de zile, în condițiile în care oamenii stau în case seara de două săptămâni? De ce toate aceste măsuri, care ar fi trebuit să oprească virusul, l-au făcut mai degrabă să explodeze? Franța a ajuns de la 10.000 de cazuri în septembrie, când introdusese obligativitatea măștii pe toate străzile din orașele mari, la 35.000 de cazuri în octombrie și la peste 50.000 de cazuri la sfârșitul lunii? De ce a spus Emanuel Macron a spus ieri: orice am face, vom depăși 9.000 de cazuri la mijlocul lunii noiembrie?

Răspunsul e simplu, l-am mai dat aici, dar acum îl reiau apăsat: rezervoarele cu virusuri din Europa sunt alimentate (rezervoare, adică focare). De aceea explodează virusul, ca un foc de artificii, deși se poartă mască, deși se închid restaurantele, iar oamenii sunt închiși seara în casă.

Diverse zone sunt alimentează cu virusuri. De aceea spune Emanuel Macron: ”ORICE AM FACE, vom ajunge la 9.000 de cazuri în ATI”.

Orice am face.

Amintiți-vă că atunci când ajunsese la apogeu cursa înarmării nucleare, se trecuse la miniaturizarea armelor nucleare, care puteau fi transportate într-o valiză, care puteau fi detonate oriunde. Noi nu am vrea să credem acum că suntem în plin război. Nici în al Doilea Război Mondial, puterile occidentale nu au vrut să creadă că a început un război, nici după ce Hitler a ocupat și anexat Cehia! E o reacție de înțeles în plan uman. Nu vrem să credem că există un război. Refuzăm, negăm cu încăpățânare să credem cu există un război, pentru că vrem pace, vrem să ne uităm la Netlix liniștiți. Atitudine care nu face decât să crească amploarea atacurilor, pentru că cei care le organizează nu întâmpină nicio rezistență.

În acest moment, să ignori faptul că virusul explodează în fața tuturor barierelor, cum sunt masca, distanțarea fizică etc, nu mai este un semn de inteligență. Să ignori semnalele publice extrem de disperate ale celor care guvernează, cum sunt cele trei cu care am deschis articolul, nu mai este un semn de inteligență. Guvernul francez spune că virusul nu mai are creștere exponențială, ci este un foc de artificii. Macron spune că virusul a depășit cele mai pesimiste previziuni. De ce? Sunt proști cei care au făcut respectivele previziuni? Nu. Cei care au făcut acele previziuni au luat în considerare o singură constantă: cea legată de evoluția normală a unui virus. Deci se așteptau la creștere exponențială. În loc de creștere exponențială, a venit foc de artificii, citez cuvintele guvernului francez. Virusul nu are creștere exponențială, se dezvoltă ca un foc de artificii. Înseamnă că este ajutat să se dezvolte. Înseamnă că, în acest moment, multe zone din Europa sunt alimentate cu virusuri. Iar cuvintele foc de artificii descriu simbolic autorii, cei mai bun producători de jocuri de artificii, la nivel mondial.

Încă o dată, să vezi cum virusul crește nu exponențial, ci ca un foc de artificii, în fața tuturor barierelor, mască, distanțare socială și să crezi că este evoluția sa normală, exponențială, înseamnă fie să închizi ochii, fie să stai cu ei deschiși fără ca informația să ajungă la creier. Acum vezi cât de mult s-au prostit unii în ultimii ani pentru că nu mai citesc, nu se mai informează, stau doar în rețelele sociale și învață ce este lumea de la Netflix.

Adevărul: este un atac masiv, este un bombardament masiv cu virusuri în fața căruia, atât de masiv încât, într-adevăr, guvernele europene sunt debordate, sunt depășite. Sistemele clasice de răspuns sunt depășite, bombardamentul este prea mare și prea neașteptat. Și atunci închizi oamenii în case. Nu ai cum să dobori avioanele care bombardează. Sunt prea multe și nu există sisteme antiaeriene eficiente, adică vaccin. Și atunci te închizi în pivniță. Iar cei care bombardează câștigă. Pe moment.

Și cei care au atacat Pearl Harbour au crezut că au câștigat.

Dar orice război e compus din mai multe bătălii. Europenii abia acum înțeleg ce se întâmplă. Deci după acest bombardament masiv va urma contraatacul. De aceea suntem băgați în pivniță. Ca să existe resursă umană, să aibă cine să pună în practică contraatacul. Armatele europene nu sunt vaccinate, ca cea chinezească (apropo, de ce și-a vaccinat China armata, dacă nu este război? de ce nu a vaccinat medicii, cum urmează să facem noi?).

Pivniță. Au atacat mișelește, ne-au prins nepregătiți, exact ca japonezii la Pearl Harbour.

Horea Mihai Bădău este Formator acreditat ANC; Lector universitar doctor la Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității din București; Profesor-cercetător la Universitatea Sophia Antipolis din Nisa, Franța (titular al cursurilor de Comunicare în Rețelele Sociale la anul III Licență, Master 1 INFOCOM, Master 2 DISTIC, Master 2 EMIC, Master 2 CCOSI); Profesor-invitat la Universitatea Franche-Comte, Montbelliard, Franta, Master 2 Produits et Services Multimedia, Master clasa A+; Cercetător-principal la Laboratorul de cercetare Sic.Lab Mediteranee Nisa-Toulon; Autor al primelor manuale de Social Media și de Jurnalism Online (Tehnici de comunicare în Social Media, Ed. Polirom, 2011 și Manual de Jurnalism Online, Ed. Tritonic, 2015); Autor al primei Teorii Social Media prezentată și validată la cel de-al XIV-lea Congres Științific al Societății Franceze în Științele Comunicării și Informației. Teoria a fost publicată, în urma Congresului, într-un volum editat de SFSIC la Editura Harmattan, Paris, 2015; Autor al primei Carte Etice a Rețelelor Sociale publicată în cea mai prestigioasă revistă științifică franceză, în Științele Comunicarii: Revue Française des Sciences de l’Information et de la Communication; Jurnalist la Realitatea TV (editor si editor-coordonator), Radio France Internationale (realizator talk-show), Mediapro (Fondator și Redactor Șef la portalului Mediapro – www.apropo.ro); Fondator și președinte al Asociației Consumatorilor de Media care a militat timp de 10 ani pentru respectarea principiilor deontologice in presa romaneasca