Macron: de vineri tot teritoriul francez intră în lockdown

Macron: de vineri tot teritoriul francez intră în lockdown

Franța își recunoaște neputința, Macron a spus în această seară: ”orice am face vom avea peste 9.000 de pacienti in ATI, pe 15 noiembrie. Nu mai putem opune economia sănătății. Virusul circulă în Franța cu o viteză pe care nici cele mai pesimiste previziuni nu o anticipaseră”.

Franța se prăbușește. Unul dintre picioarele Europei devine de lut.

Adio cele 80 de miliarde ajutor de la UE.

Urmăm noi în lockdown.

Întrebarea este de ce Iohannis nu a spus acest lucru în această seară? Se știe de multă vreme.

Sunt interesante cuvintele care exprimă neputința șefului statului francez:

Orice am face vom avea peste 9.000 de pacienti in ATI, pe 15 noiembrie” Quoi que nous fassions, près de 9 000 patients seront en réanimation à la mi-novembre.

”Virusul circulă în Franța cu o viteză pe care nici cele mai pesimiste previziuni nu o anticipaseră’‘. Le virus circule en France à une vitesse que même les prévisions les plus pessimistes n’avaient pas anticipée.

De ce? De ce sunt neputinciosi? De ce, deși masca a devenit obligatorie pe tot teritoriul francez acum o lună, iar francezii au fost închiși în case acum două săptămâni, virusul a continuat să circule cu o viteză pe care nu a anticipat-o nimeni? Răspunsul e aici.

Alte detalii despre cel de-al doilea lockdown francez anunțat de Macron în această seară:

“Școlile vor rămâne deschise (…) bătrânii vor putea fi vizitați în azile (…) Ca în primăvară, veți putea ieși pentru a merge la medic, pentru a face cumpărături sau pentru plimbări scurte în jurul casei, dar numai pe baza unei declarații pe propria răspundere. (…) Barurile și restaurantele vor fi închise (…) Facultățile vor continua predarea online. Munca la domiciliu va fi generalizată peste tot pe unde este posibil. Spre deosebire de primăvară, ghișeele serviciilor publice vor rămâne deschise. Frontierele noastre din spațiul european vor rămâne deschise, dar frontierele externe vir fi închise. Francezii din străinătate vor putea reveni acasă. Cimitirele vor rămâne deschise pentru a putea să-i îngropăm într-un mod demn pe cei apropiați​”. 

Ultimele cuvinte spuse de Emanuel Macron, că cimitirele vor rămâne deschise pentru a putea fi îngropați dignement cei apropiați, mi se par terifiante.

P.S. Franța va ieși din carantină pe 1 decembrie. Ce idee bună pentru Iohannis, nu?

 

Horea Mihai Bădău este Formator acreditat ANC; Lector universitar doctor la Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității din București; Profesor-cercetător la Universitatea Sophia Antipolis din Nisa, Franța (titular al cursurilor de Comunicare în Rețelele Sociale la anul III Licență, Master 1 INFOCOM, Master 2 DISTIC, Master 2 EMIC, Master 2 CCOSI); Profesor-invitat la Universitatea Franche-Comte, Montbelliard, Franta, Master 2 Produits et Services Multimedia, Master clasa A+; Cercetător-principal la Laboratorul de cercetare Sic.Lab Mediteranee Nisa-Toulon; Autor al primelor manuale de Social Media și de Jurnalism Online (Tehnici de comunicare în Social Media, Ed. Polirom, 2011 și Manual de Jurnalism Online, Ed. Tritonic, 2015); Autor al primei Teorii Social Media prezentată și validată la cel de-al XIV-lea Congres Științific al Societății Franceze în Științele Comunicării și Informației. Teoria a fost publicată, în urma Congresului, într-un volum editat de SFSIC la Editura Harmattan, Paris, 2015; Autor al primei Carte Etice a Rețelelor Sociale publicată în cea mai prestigioasă revistă științifică franceză, în Științele Comunicarii: Revue Française des Sciences de l’Information et de la Communication; Jurnalist la Realitatea TV (editor si editor-coordonator), Radio France Internationale (realizator talk-show), Mediapro (Fondator și Redactor Șef la portalului Mediapro – www.apropo.ro); Fondator și președinte al Asociației Consumatorilor de Media care a militat timp de 10 ani pentru respectarea principiilor deontologice in presa romaneasca