Franța va intra din nou în lockdown

Franța va intra din nou în lockdown

După recordul de 52.010 noi cazuri înregistrat ieri și 116 morți, Franța va intra din nou în lockdown. “Nu avem de ales. Trebuie să intrăm din nou în lockdown, ca să punem dăm ceasul la ora bună“, a spus Profesorul Eric Caumes, Directorul Secției Maladies Infectieuses de la Spitalul Pitié-Salpêtrière.

Italia a depășit 21.000 de cazuri pe zi.

Spania a depășit 20.000 de cazuri pe zi (cu mască obligatorie, bineînțeles).

În Elveția crește numărul de cazuri, în Irlanda, în toată Europa.

Ups, nu. Nu în toată Europa.

Monaco a avut 10 cazuri noi în ultimele 24 de ore, în scădere față de 14, câte a avut acum 48 de ore, ceea ce a fost un vârf, că înainte erau sub 5 cazuri pe zi. Ce se întâmplă? În Monaco nu ies oamenii la terase? Eu cunosc foarte bine Monaco, pentru că este la 15 minute cu autobuzul de Nisa. Ba da, sunt terase, Centrul Vechi este chiar foarte aglomerat mereu, cu străduțe strâmte și multe terase.

Și atunci? Nu a ajuns virusul.

În Egipt sunt 177 cazuri. Încă nu a început al doilea val. De ce oare? Ok, poate că în Monaco e cald, de aceea sunt puține cazuri. Dar Monaco este un principat foarte mic, în cateva minute ieși din el. Și la Nisa, unde e la fel de cald ca la Monaco, oamenii sunt închiși în case seara. Și vor fi închiși de tot. De ce oare?

Deci în Egipt nu a început al doilea val. Cine mai înțelege virusul?

Poate că în Egipt sunt oameni educați, civilizați, ca suedezii, care respectă distanțarea socială etc

Atunci de ce în Sudan sunt 8 cazuri pe zi? Sudanezii poartă mască și respectă distanțarea socială (!?). Poate, da. Africa a evoluat mult, iar sudanezii sunt civilizați. Ei sunt însă depășiți de congolezi, care sunt foarte civilizați. Acolo nu mai este niciun caz nou, de trei zile.

Deci să luăm exemplu de la congolezi, să aducem un congolez în locul lui Arafat, să ne facă un Sistem Național de Situații de Urgență, ca în Congo.

În altă ordine de idei: cum de au explodat atât de tare cazurile în Franța? De la 10.000, în septembrie, când toți purtau mască, până la 35.000 în octombrie și până la 52.000, la o săptămână după ce au fost închiși în case?

Poate e o invazie de pangolini. Sau de lilieci.

Cum a apărut acest virus? Că această direcție de cercetare a fost abandonată complet. Ultima arăta că virusul a fost descoperit la niște lilieci, pentru că a ucis un miner, a fost dus la laboratorul din Wuhan și de acolo a scăpat.

A scăpat.

Unde a scăpat?

Mai scapă? Întrebarea mea este: dacă oamenii poartă măști, se distanțează social, se închid în case seara, ce face acest virus? Cum de e atât de eficient? E posibil ca rezervoarele cu virusuri din comunități să fie alimentate? Nu cred. Că virusul vine de la pangolin, nu s-a aclimatizat pangolinul în Europa.

Dar dacă rezervoarele cu virusuri din comunități sunt alimentate, atunci singura soluție chiar este să te închizi în casă. Nu ai ce face. Cine vrea ca europenii să fie închiși în case? Chinezii nu vor. Oricum, de obicei, ei se închideau primii în case, iar noi îi urmam. Deci și acum la ei este valul doi și ei se pregătesc de lockdown. Nu?

Nu?

Vorbește cineva chineza?

Nu.

Deci, asta se întâmplă: noi punem mască peste mască și stăm departe unii de alții dar virusul tot continuă să explodeze, tot continuă să crească, el trece de mască, el sare de la un om la altul, încep să cred că virusul acesta a fost crescut la Jocurile Olimpice, că tot spuneau jurnaliștii de la Le Monde, în urma unei anchete, că a fost răspândit în timpul unei competiții militare internaționale, la Wuhan.

Eu zic că nu ne mai gândim la toate prostiile. Bine că stau la etajul 9. În curând virusul va învăța să sară chiar și atât de sus. Și când vom privi în jos, ca să-l vedem, el va dobândi inteligență și va pica în capetele noastre de pe acoperiș, pentru că, între timp, va învăța să manevreze digital liftul.

Deci puneți mască peste mască, stați la distanță. Și nu vă mirați că virusul se răspândește și mai tare. Și mai tare până ne închide în case.

Nu ați văzut că e plin de pangolini peste tot? Nu, că nu vorbiți chineza.

Update: Jean-François Delfraissy, preşedintele echipei care îl sfătuieşte pe Emmanuel Macron în contextul pandemiei de coronavirus, spune că a fost surprins de „brutalitatea” ritmului de răspândire al virusului din ultimele două săptămâni.

Update 2: Guvernul francez, 28 octombrie: ”Virusul explodează în Europa. Nu mai este o creștere exponențială, este un foc de artificii!”

Update 3. Emanuel Macron, 28 octombrie: Virusul circulă în Franța cu o viteză pe care nici cele mai pesimiste previziuni nu o anticipaseră.

Horea Mihai Bădău este Formator acreditat ANC; Lector universitar doctor la Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității din București; Profesor-cercetător la Universitatea Sophia Antipolis din Nisa, Franța (titular al cursurilor de Comunicare în Rețelele Sociale la anul III Licență, Master 1 INFOCOM, Master 2 DISTIC, Master 2 EMIC, Master 2 CCOSI); Profesor-invitat la Universitatea Franche-Comte, Montbelliard, Franta, Master 2 Produits et Services Multimedia, Master clasa A+; Cercetător-principal la Laboratorul de cercetare Sic.Lab Mediteranee Nisa-Toulon; Autor al primelor manuale de Social Media și de Jurnalism Online (Tehnici de comunicare în Social Media, Ed. Polirom, 2011 și Manual de Jurnalism Online, Ed. Tritonic, 2015); Autor al primei Teorii Social Media prezentată și validată la cel de-al XIV-lea Congres Științific al Societății Franceze în Științele Comunicării și Informației. Teoria a fost publicată, în urma Congresului, într-un volum editat de SFSIC la Editura Harmattan, Paris, 2015; Autor al primei Carte Etice a Rețelelor Sociale publicată în cea mai prestigioasă revistă științifică franceză, în Științele Comunicarii: Revue Française des Sciences de l’Information et de la Communication; Jurnalist la Realitatea TV (editor si editor-coordonator), Radio France Internationale (realizator talk-show), Mediapro (Fondator și Redactor Șef la portalului Mediapro – www.apropo.ro); Fondator și președinte al Asociației Consumatorilor de Media care a militat timp de 10 ani pentru respectarea principiilor deontologice in presa romaneasca