Numai needucații țin cu Trump

Numai needucații țin cu Trump

Există și excepții, desigur (pe una o cunosc eu).

Dar numai needucații pot fi seduși de discursul său populist, nu observă modul caraghios și dezastruos de-a dreptul în care a gestionat criza coronavirusului (să ne amintim că spunea să bem dezinfectant, să nu purtăm mască, făcea adunări în timpul pandemiei și se îmbolnăveau suporterii săi cu zecile de mii), numai persoanele care sunt needucate, deci și neinformate nu observă cum a rupt alianțele cu partenerii să europeni, cum a început războiul comercial cu China (care a răspuns bacteriologic, deci pentru coronavirusul de acum trebuie să mulțumim și Chinei dar și lui Trump, care s-a aruncat cu capul înainte într-un război ale cărui consecințe se văd acum), numai cei care habar nu au cum se desfășoară politica la vârf nu observă că președintele american tratează politica internațională și SUA ca pe niște jucării, fără să țină cont de sfaturile consilierilor, de interesele naționale americane (care vor avea de câștigat, în primă fază, prin retragerea în interiorul granițelor și de pierdut enorm în a doua fază, când cel care este izolat/singur va rămâne în urmă). Numai o persoană cu un nivel de inteligență extrem de scăzut nu observă că SUA are un președinte vetust, care ar fi fost foarte bun în anii 70, în Cadillacurile care făceau baie în combustibili fosili, dar nu mai are ce căuta în vremuri în care Elon Musk colonizează Marte, mergem cu mașini și trotinete electrice și încercăm să nu ne sufocăm din cauza poluării. Ah, apropo, tot Trump este cel care nu crede în încălzirea globală și a retras Statele Unite din Tratatul care prevedea măsuri pentru reducerea poluării, ceea ce au pus Statele Unite într-o poziție foarte jenantă la nivel mondial – șocate de mișcarea președintelui, mai multe state americane au validat tratatul individual, ca și cum mai multe județe din România ar lua o altă decizie decât președintele, pentru că le e jenă de cât de prost e. Trump este președintele junk people-ului, ai oamenilor care au făcut să se nască și să prospere industria junk-food, oameni-junk, needucați, neinformați, oamenii-hamburgeri, care aleg în funcție de culoare și miros, nu de componentele mâncării. Care sunt fericiți când se satură cu pâine și cartofi, dacă combinația arată bine și are gust bun. Că asta e burgerul: 60% pâine și cartofi, 30% carne (chiar mai puțin), 10% salată. Când, de fapt, combinația sănătoasă ar fi trebuit să arate exact invers: 60% salată, 30% carne și 10% pâine SAU cartofi.

În urma acestor needucați, se încolonează nebunii: toți Quanonii, toți afectații și netratații de anxietate, depresie, fie preexistente și agravate de coronavirus, fie dobândite în timpul pandemiei. Ei cred că Trump este salvatorul în fața coronavirusului, deși coronavirusul este consecința unui război pe care el l-a început. Orice război care continuă nu poate avea decât consecințe nefaste. Pentru că lovitura unei tabere este urmată de lovitura celeilalte tabere. Dar asta pentru nebuni nu contează. Incapabili să înțeleagă ce se întâmplă, ei l-au divinizat efectiv pe Trump, îl văd ca pe un reprezentant divin pe pământ, singurul care-i poate scăpa dintr-o problema pe care nu o înțeleg, deși adevărul este că Trump îi va înfunda din ce în ce mai mult în ea.

Ce se va întâmpla dacă va fi reales Trump?

  1. NATO se va destrăma. Macron a anunțat deja că interesele Europei și ale SUA sunt divergente, dacă va continua actuala politică americană. Al cărei exponent est Trump. Statele Unite au mai trecut printr-o astfel de criză pe vremea lui Bush junior, tot un fel de Trump, poate chiar puțin mai inteligent, dacă privim în urmă comparativ. Și atunci Statele Unite au rămas singurele, fără sprijin european. Apoi au venit Democrații și s-a reparat tot. Ce înseamnă că s-a reparat tot? În lumea de azi, în care nu mai călătorim cu căruțele și scriem scrisori, alianțele sunt foarte importante. Nu mai poți să trăiești în țara ta înconjurată cu ziduri, nici în comunitățile tradiționale românești nu se mai întâmplă asta, toți au zburat la muncă în străinătate. Nu se mai poate. Dezbinarea, singurătatea, generează vulnerabilitate și generează conflicte. Vreți să vedeți efectele politicii lui Trump? Franța și Turcia, ambele partenere NATO, sunt în pragul unui conflict. Mai întâi Franța a sprijinit Grecia în fața expansiunii maritime turcești din Mediterana, acum Erdogan îl lovește înapoi pe Macron când acesta se confruntă cu violențe islamiste. Nu îl lovește oricum, spune că președintele francez are probleme psihice. Ca răspuns, președintele francez retrage ambasadorul francez de la Ankara. În acest timp, românii se roagă ca Trump să câștige alegerile. Ca americanii să se închidă în America, preocupați de salvarea în fața falimentului, iar europenii să se descurce singuri. Asta înseamnă sfârșitul NATO, înseamnă crearea unei armate europene, înseamnă conflict Europa-Turcia la porțile noastre, că ajungi în 9 ore cu autocarul de la Constanța la Istanbul. Ce bine ar fi să câștige Trump, nu? Să ne batem iar cu turcii, ca pe vremuri.
  2. Vor câștiga enorm Rusia și China. Mai mulți diplomați chinezi au spus deja că prefera victoria lui Trump, un președinte american care a rupt toate alianțele, deci e vulnerabil, victoriei lui Biden, care ar reface alianțele cu europenii și ar fi mai greu de învins. Interesant este faptul că în România Trump este susținut în general de societatea primitivă românească, cea care a rămas în anii 90 și chiar înaintea lor, cea care e nostalgică după Ceaușescu, deci permeabilă la propaganda rusă. Faptul că mulți români îl susțin pe Trump, arată ce puternică este propaganda rusească în România. Putin este prietenul lui Trump. Trump l-a cauționat mereu pe Putin, a vrut chiar să reinvite Rusia în G7, le-a lăsat Crimeea, a chemat Rusia în ajutor, recent, în criza coronavirusului. Idioții români care-l susțin pe Trump, sunt marionetele inconștiente ale lui Putin. Care stă cu cuțitul și furculița în România de când s-a făcut baza de la Deveselu. Pe care nu au făcut-o Republicanii americani, ci Democrații. Dacă se termină NATO, se termină și Deveselu. O să facă turcii ceva acolo, oricum ei au aproape toate Mall-urile din România. Merge unul și cu rachete. Iar româncele se vor converti la islam unu-doi, că în România totul e pe bani. Apropo, vă mai uitați la Kanal D?
  3. Va izbucni, cu siguranță un război fizic, mondial. Până acum au fost salvele de artilerie. Artilerie grea, cu bătaie lungă. De la distanță. Apoi va urma atacul la sol. Cu Dumnezeu înainte. Că numai El ne mai poate salva. Trump ne va sfătui să bem dezinfectant ca să ne apărăm de rachete, să umblăm cu piepturile goale, că gloanțele nu există și ne vom scufunda cu adevărat. Adică anxietatea dobândită cu generozitate în ultimele luni, va fi în sfârșit, utilă. Ne va scăpa pielea.

Deci: hai Trump, hai că se poate! Arătați lumii întregi că oamenii s-au prostit și au înnebunit atât de mult, încât nu mai trebuie să fii deștept ca să conduci lumea. Alegeți clovnul, model de viață al tuturor proprietarilor de BMW alimentat cu 50 de lei de la pompă. Și al tuturor româncelor care văd în Melania idealul în viață: o proastă frumoasă, agățată de brațul unui om bogat.

Hai, că România oricum copiază modelul american și începem să semănăm din ce în ce mai mult cu votanții lui Trump. Nu mâncăm noi burger cu scoici, nu asta e delicatesa în România, gătită de un bucătar supraponderal?

Da, haideți să facem toate acestea.

Asta nu va face decât să consolideze pașii extrem de rapizi pe care îi face China pentru a deveni lider mondial. Chinezii nu mănâncă burgeri, chinezii muncesc disciplinați și extrem de ambițioși. Și în timp ce noi vrem să câștige iepurele, va fi depășit de broasca țeastoasă. China are ambiția de a demonstra lumii că comunismul bate capitalismul, așa cum Boc are ambiția să arate României, că Clujul bate Bucureștiul. Va reuși?

Dacă mai molfăim mult pâine cu cartofi, da.

Horea Mihai Bădău este Formator acreditat ANC; Lector universitar doctor la Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității din București; Profesor-cercetător la Universitatea Sophia Antipolis din Nisa, Franța (titular al cursurilor de Comunicare în Rețelele Sociale la anul III Licență, Master 1 INFOCOM, Master 2 DISTIC, Master 2 EMIC, Master 2 CCOSI); Profesor-invitat la Universitatea Franche-Comte, Montbelliard, Franta, Master 2 Produits et Services Multimedia, Master clasa A+; Cercetător-principal la Laboratorul de cercetare Sic.Lab Mediteranee Nisa-Toulon; Autor al primelor manuale de Social Media și de Jurnalism Online (Tehnici de comunicare în Social Media, Ed. Polirom, 2011 și Manual de Jurnalism Online, Ed. Tritonic, 2015); Autor al primei Teorii Social Media prezentată și validată la cel de-al XIV-lea Congres Științific al Societății Franceze în Științele Comunicării și Informației. Teoria a fost publicată, în urma Congresului, într-un volum editat de SFSIC la Editura Harmattan, Paris, 2015; Autor al primei Carte Etice a Rețelelor Sociale publicată în cea mai prestigioasă revistă științifică franceză, în Științele Comunicarii: Revue Française des Sciences de l’Information et de la Communication; Jurnalist la Realitatea TV (editor si editor-coordonator), Radio France Internationale (realizator talk-show), Mediapro (Fondator și Redactor Șef la portalului Mediapro – www.apropo.ro); Fondator și președinte al Asociației Consumatorilor de Media care a militat timp de 10 ani pentru respectarea principiilor deontologice in presa romaneasca