Coronavirusul marchează sfârșitul unui sistem

Coronavirusul marchează sfârșitul unui sistem

Al celui occidental, a spus Didier Raoult, celebrul medic epidemiolog francez, la un post de radio francez. El a spus că virusul a transformat lumea occidentală, într-o lume occidentală terifiată, ceea ce poate duce la moartea sa ca sistem.

Ceea ce văd și eu. Că spaima, groaza care cresc de la o zi la alta, pot duce la finalul societăților democratice europene. Sper că acest coronavirus nu ne va duce la dictatură, sper că nu a fost unul dintre scopurile pentru care a fost scăpat accidental pe piață. Dictaturile se nasc din frică, dictaturile se nasc din crize. Dacă ne întoarcem în cea mai importantă criză de după cel De-al Doilea Război Mondial, așa cum a anunțat Banca Mondială, ne putem întoarce și la regimuri dictatoriale, pe fondul fricii fără sfârșit, care uzează la nesfârșit?

Clar, da.

Niciodată, într-o societate liniștită și echilibrată, un fost polițist, specializat în lupta cu clanurile interlope, nu ar fi ajuns Prefectul Capitalei. În vremuri de pace nu s-ar fi întâmplat asta. Dar acum sunt vremuri de război. Vremuri de război cu coronavirusul. Când e nevoie de o mână forte. Chiar e nevoie?

Dacă e nevoie, e finalul democrației.

Deci e posibil ca Didier Raoult să aibă dreptate. Cu o singură condiție: să ne fie teribil de frică.

În Franța au loc multe discuții pe acest subiect și vă învit să consultați mai jos un grafic interesant:

Și închei cu un citat din Ziarul Financiar: „Populaţia care a supravieţuit gripei spaniole a intrat într-o fază de euforie, inclusiv din punct de vedere economic. Însă în faza de optimist post-gripă, au început să ia naştere regimurile totalitare pe aproape întreg teritoriul Europei” 

Horea Mihai Bădău este Formator acreditat ANC; Lector universitar doctor la Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității din București; Profesor-cercetător la Universitatea Sophia Antipolis din Nisa, Franța (titular al cursurilor de Comunicare în Rețelele Sociale la anul III Licență, Master 1 INFOCOM, Master 2 DISTIC, Master 2 EMIC, Master 2 CCOSI); Profesor-invitat la Universitatea Franche-Comte, Montbelliard, Franta, Master 2 Produits et Services Multimedia, Master clasa A+; Cercetător-principal la Laboratorul de cercetare Sic.Lab Mediteranee Nisa-Toulon; Autor al primelor manuale de Social Media și de Jurnalism Online (Tehnici de comunicare în Social Media, Ed. Polirom, 2011 și Manual de Jurnalism Online, Ed. Tritonic, 2015); Autor al primei Teorii Social Media prezentată și validată la cel de-al XIV-lea Congres Științific al Societății Franceze în Științele Comunicării și Informației. Teoria a fost publicată, în urma Congresului, într-un volum editat de SFSIC la Editura Harmattan, Paris, 2015; Autor al primei Carte Etice a Rețelelor Sociale publicată în cea mai prestigioasă revistă științifică franceză, în Științele Comunicarii: Revue Française des Sciences de l’Information et de la Communication; Jurnalist la Realitatea TV (editor si editor-coordonator), Radio France Internationale (realizator talk-show), Mediapro (Fondator și Redactor Șef la portalului Mediapro – www.apropo.ro); Fondator și președinte al Asociației Consumatorilor de Media care a militat timp de 10 ani pentru respectarea principiilor deontologice in presa romaneasca