Obligativitatea măștii în toate spațiile publice va face să explodeze numărul de îmbolnăviri

Obligativitatea măștii în toate spațiile publice va face să explodeze numărul de îmbolnăviri

Așa s-a întâmplat și în Franța. De la 1 septembrie s-a instituit obligativitatea purtării măștii în toate spațiile publice, pe toate străzile și într-o lună numărul de îmbolnăviri s-a triplat, de la 10.000, la 30.000.

De ce?

Pentru că extinderea obligativității măștii crește numărul gesturilor care duc la îmbolnăvire (despre care am scris pe larg aici)

Care sunt soluțiile?

Singura soluție care duce cu adevărat la scăderea numărului de cazuri este lockdown-ul. De ce? Pentru că singura soluție care duce cu adevărat la scăderea numărului de cazuri este distanțarea.

Deci, ca să nu ajungem la lockdown ar trebui luate urgent următoarele măsuri de distanțare:

  1. Limitate toate activitățile care duc la interacțiune umană în grupuri mari pe durate mari de timp (am spus la Radio Constanța pe 13 septembrie că deschiderea școlilor va duce la o catastrofă sanitară și s-a întâmplat asta). Nu te îmbolnăvești dacă stai aproape de o persoană bolnavă (care nu tușește, strănută etc). Te îmbolnăvești dacă stai aproape de o persoană bolnavă (care nu tușește, strănută etc) mai mult de 15 minute. Cam atât durează ca să inhalezi încărcătura virală necesară pentru declanșarea infecției. Dacă cineva țipă la tine, iei respectiv încărcătură mai repede, pentru că elimină mai mulți aerosoli încărcați cu coronavirus. Dacă cântă aproape de fața ta, iei încărcătura și mai repede. Dacă cântă în fața ta și bate vântul cu 100 de km la oră, nu iei nimic, că aerosolii zboară, duși de vânt. E foarte simplu. Deci activitățile unde nu există condiții de distanțare și nu există o circulație continuă a aerului, trebuie restrânse la minimum. Plătești cu cardul. Nu stai mult. Te întâlnești cu cineva cu care nu te-ai văzut de multă vreme, vorbești de la 1 metru și vă povestiți viețile la telefon. E mai sigur așa. Dacă cineva strigă la tine, faci doi pași înapoi. Dacă cineva te integrează într-un grup mare, unde nu se respectă distanțarea, aruncă-te când ajungi acasă de la etajul 3. Sunt la fel de multe șanse ca să scapi și într-o situație și în cealaltă.
  2. În mijloacele de transport în comun trebuie limitat numărul de persoane care intră simultan. Ceea ce se întâmplă acum la metrou la Piața Unirii, la Pipera etc, la ore de vârf este Woodstock-ul virusurilor. Nu trebuie lipite măști pe fețele oamenilor care se plimbă pe un bulevard pustiu, trebuie instruiți paznicii de la metrou să dea drumul unui număr limitat de oameni. Vrei să limitezi pandemia sau nu? Pune-le măști tuturor tot timpul sau taie-le capetele, dacă nu găsești o soluție mai inteligentă. În autobuz, trebuie să intre numai cei care au locuri pe scaune. Mijloacele de transport în comun sunt principalele moduri prin care se răspândește acum virusul! Cineva vorbește la telefon în autobuz, râde, scoate aerosoli și infectează tot autobuzul de la APACA la Universitate. Acum nici nu se mai deschid geamurile, că e frig. Sincer, vă întreb pe voi, cei care mă citiți, de ce nu iau cei care ne conduc asemenea măsuri? Sunt atât de proști? STB e în subordinea Primăriei Capitalei. Avem un primar olimpic la matematică! A copiat?
  3. Toți casierii, toate casierițele de la hypermarketuri trebuie testați/testate săptămânal. Stă un bleg la intrare și îți ia temperatura. Asta chiar e eficient. Dar apoi merg la casă și dacă nu plătesc cu cardul, iau bancnote, pun mâna pe produsele pe care le-a scanat casierița. În primăvară, toate nebunele care își dezinfectau viața, se spălau pe mâini imediat ce intrau în casă, pentru că mersul la hypermarket era singura activitate în exteriorul locuinței. Câtă lume mai face asta? Câte hypermarketuri anunță când au cazuri de coronavirus și închid pentru dezinfectare? Câte?
  • Sunt 4.000, vor fi imediat 5.000 de cazuri pe zi. Rezervorul de virusuri e din ce în ce mai mare. Masca te protejează de virus la fel de mult cât te protejează hârtia igienică de o sarcină nedorită. Coronavirusul poate fi în orice persoană cu care te întâlnești. Și, cu fiecare zi care trece, șansele cresc cu 10, 100, 1.000. Și tot așa. Că epidemia galopează. Nu mai duce mâna la mască. Păstrează distanța. Vorbește la telefon. Dacă celălalt se supără și pleacă, măcar pleacă sănătos.

 

De unde vorba din popor: du-te sănătos!

:))

 

Au bon entendeur, salut 🙂

 

Horea Mihai Bădău este Formator acreditat ANC; Lector universitar doctor la Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității din București; Profesor-cercetător la Universitatea Sophia Antipolis din Nisa, Franța (titular al cursurilor de Comunicare în Rețelele Sociale la anul III Licență, Master 1 INFOCOM, Master 2 DISTIC, Master 2 EMIC, Master 2 CCOSI); Profesor-invitat la Universitatea Franche-Comte, Montbelliard, Franta, Master 2 Produits et Services Multimedia, Master clasa A+; Cercetător-principal la Laboratorul de cercetare Sic.Lab Mediteranee Nisa-Toulon; Autor al primelor manuale de Social Media și de Jurnalism Online (Tehnici de comunicare în Social Media, Ed. Polirom, 2011 și Manual de Jurnalism Online, Ed. Tritonic, 2015); Autor al primei Teorii Social Media prezentată și validată la cel de-al XIV-lea Congres Științific al Societății Franceze în Științele Comunicării și Informației. Teoria a fost publicată, în urma Congresului, într-un volum editat de SFSIC la Editura Harmattan, Paris, 2015; Autor al primei Carte Etice a Rețelelor Sociale publicată în cea mai prestigioasă revistă științifică franceză, în Științele Comunicarii: Revue Française des Sciences de l’Information et de la Communication; Jurnalist la Realitatea TV (editor si editor-coordonator), Radio France Internationale (realizator talk-show), Mediapro (Fondator și Redactor Șef la portalului Mediapro – www.apropo.ro); Fondator și președinte al Asociației Consumatorilor de Media care a militat timp de 10 ani pentru respectarea principiilor deontologice in presa romaneasca