Gata pentru izolare pe întuneric?

Gata pentru izolare pe întuneric?

Că asta va urma. Așa cum am scris pe 13 octombrie, vom fi închiși ca găinile și, tot ca găinile, ni se va da drumul dimineața.

Cumva, nu aceasta este adevărata problemă. Adevăratele probleme, așa cum le văd eu și prin probleme înțeleg cele care afectează psihicul, sunt:

  1. Completarea declarației
  2. Purtarea măștii

Ambele sunt gesturi indispensabile pe durata pandemiei, iar primul, după debutul izolării. Declarația te face să te simți prizonier. Faptul că trebuie să o completezi înainte de a ieși din casă, te face să simți zidul. Pentru că zid real nu există. Purtarea măștii, te face să anormalul, din momentul în care este obligatoriu să o pui pe față simți automat că lumea în care trăiești nu mai este una normală și, mai mult decât atât, este o lume periculoasă, care îți poate face rău.

De marți, cel târziu, masca va fi obligatorie pe toate străzile din București. Peste două săptămâni, poate chiar mai repede, vom fi închiși seara în case (masca a fost obligatorie pe toate străzile din Franța, de la 1 septembrie, iar după intrarea în vigoare a măsurii, numărul de cazuri s-a triplat și a ajuns la 30.000, deci prima măsură nu o va împiedica pe a doua).

Așadar.

Masca. Masca alimentează zdravăn anxietatea, pentru că semnalează pericol. Primul lucru pe care trebuie să-l faci: să conștientizezi că nu te apără pe tine, ci pe celălalt. Toți cei care-și trag masca pe nas și gură repede când se apropie cineva, se apără. Asta alimentează anxietatea. Este un joc pe care îl joci singur, cu mintea ta. Îți faci singur rău. După ce te aperi de 30 de ori pe zi fără să te aperi deloc, de fapt, este ca și cum ai fi pedalat toată ziua pe o bicicletă cu o singură roată, care se află în casă. Ești obosit, dar nu ai ajuns niciunde. În schimb, ți-ai antrenat mintea să fie într-o stare de alertă permanentă în fața pericolului. Ți-ai antrenat mintea să fie legionar din Legiunea Străină. O vei aduce acasă, pe urmă. Cu tot cu puștile și pistoalele cu care s-a înarmat. Și apoi mai trage aiurea, mai sparge un tablou etc…:) Cum să o dezarmezi: pune masca pe față, ca un gentleman, ca o lady. Când tragi masca pe față nu te sperii, ci deschizi ușa ca să intre cineva înaintea ta, dai locul cuiva în tramvai, lași pe cineva să te depășească și nu aștepți să-ți clipocească avarii. Asta faci. Ești un gentleman, o lady. Hm? Ar trebui să fii mândru, mândră de tine, uite am ajutat pe cineva, am făcut o faptă bună. Și când ajungi acasă să spui: ce multe fapte bune am făcut azi. Vreo 30. Bravo masca lui Zorro, ți-ai făcut datoria. Și tu și tu și tu, că măștile trebuie schimbate 🙂

Vrei să scapi tu? Păstrezi distanța. Bună. 1 metru. Cam aproape. Valurile Dunării. Încă 50 de cm la stânga binișor și alți 50 la dreapta lor. Dansuri pe trotuar. Mulți dintre voi sunt sigur că ați visat să mergeți sau ați fost la cursuri de salsa și zumba. Hop. Oricum și celălalt dansează. Dacă nu dansează, nu vă supărați – și la cursurile de dans mai sunt statui care se uită în tavan și așteaptă a doua melodie. Deci, uite ce frumos mă rotesc. Elegant. Dacă tu te miști elegant, se prinde și celălalt că a fost nesimțit să pune și el 10 cm. Dacă niciunul dintre voi nu pune distanță, niciunul dintre voi nu știe să danseze. Până la urmă dansul e o chestiune de educație. La fel și distanțarea fizică sanitară.

Și închei acest capitol: când ai vrut tu să te îmbrățișezi cu oameni pe stradă sau la hypermaket? Niciodată. Nu ai pierdut nimic. Nu ai fost în Qatar? Ai ajuns acum. Toată lumea poartă mască. Foarte seducător, toată puterea e în ochi. Poate începem să purtăm și turbane la primăvară, ar fi o idee.

Mai departe. Se stinge lumina afară, suntem mânați acasă, peste ouă. Adică peste cina pe care o facem la domiciliu, că nu mai livrează nimeni după stingere. Ai ouă, mănânci, nu ai, nu. Vrei să ieși din casă. După ora 21, 22, cât o fi. Nu poți. Eu mă plimbam mereu seara după cină (obicei din Franța). În primăvară, am ieșit seara pe bulevard și m-a văzut mașina Poliției Locale de la Lujerului, a venit tacticos pe celălalt sens, a întors și m-a așteptat. Ca în filmele cu cow-boy. Am fost hăituit. Erau foarte încântați că m-au prins. Dar au văzut că sunt un om de treabă și mi-au dat drumul înapoi la ouă. Apoi m-am plimbat în jurul blocului. E horror să faci 3.000 de pași în jurul blocului. La un moment dat știam în ce parte a blocului bate vântul, ce apartamente nu s-au vândut la parter și de ce, precum și faptul că pe sub bloc trece metroul, deci dacă vrei și ai nasul înfundat, poți să faci inhalații în gurile lor de aerisire. Acum vă spun un lucru simplu: de ce toți indivizii mai inteligenți sau nu se duc la mare, în concediu, să se odihnească și se trezesc anchilozați la 5 dimineața sau nu dorm toată noaptea, ca să vadă răsăritul? Sigur, e un soare nou în fiecare zi, răsare în fiecare dimineață, e mirific. De ce nu se trezește nimeni la 5 să vadă cum răsare soarele în București?? (bine, știu o persoană care face asta). Trezește-te ca să vezi ce frumos răsare soarele în București! Te-ai gândit la asta? Ești închis în casă la ora 21, 21, 23, dar gândește-te așa: ce minunată oportunitate să văd cum răsare soarele mâine! Mă bag în pat și mâine dimineață, MÂINE DIMINEAȚĂ VĂD CE FRUMOS RĂSARE SOARELE! Voi știți că sunt o mulțime de yoghini care ies dimineața să ia energia crudă a soarelui și nu mai știu ce iau ei? Da. Dimineața, la prima oră, când răsare soarele, este un moment pe care noi îl pierdem. Sau nu îl apreciem la adevărata valoare. Este un lucru frumos la care poți să te gândești și să-ți amintească de concediu: să vezi 20 de răsărituri în București. De la 6 o să ai voie să mergi pe stradă, poți să vezi răsăritul de unde vrei. Ca în concediu. Și închei: nu am văzut niciun om bosumflat că iese soarele din mare și sunt nori. Să nu te bosumfli nici tu dacă soarele iese în pijamale pufi.

Cam atât. Deocamdată. Dacă ai zâmbit, anxietatea a mai amorțit 🙂 Voi fi aici, pentru că e nevoie și în perioada următoare, așa cum am fost și în primăvară. Pe curând, dragi, dragi 🙂

Cum pot să pun un emoji cu soare?

 

 

 

Horea Mihai Bădău este Formator acreditat ANC; Lector universitar doctor la Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității din București; Profesor-cercetător la Universitatea Sophia Antipolis din Nisa, Franța (titular al cursurilor de Comunicare în Rețelele Sociale la anul III Licență, Master 1 INFOCOM, Master 2 DISTIC, Master 2 EMIC, Master 2 CCOSI); Profesor-invitat la Universitatea Franche-Comte, Montbelliard, Franta, Master 2 Produits et Services Multimedia, Master clasa A+; Cercetător-principal la Laboratorul de cercetare Sic.Lab Mediteranee Nisa-Toulon; Autor al primelor manuale de Social Media și de Jurnalism Online (Tehnici de comunicare în Social Media, Ed. Polirom, 2011 și Manual de Jurnalism Online, Ed. Tritonic, 2015); Autor al primei Teorii Social Media prezentată și validată la cel de-al XIV-lea Congres Științific al Societății Franceze în Științele Comunicării și Informației. Teoria a fost publicată, în urma Congresului, într-un volum editat de SFSIC la Editura Harmattan, Paris, 2015; Autor al primei Carte Etice a Rețelelor Sociale publicată în cea mai prestigioasă revistă științifică franceză, în Științele Comunicarii: Revue Française des Sciences de l’Information et de la Communication; Jurnalist la Realitatea TV (editor si editor-coordonator), Radio France Internationale (realizator talk-show), Mediapro (Fondator și Redactor Șef la portalului Mediapro – www.apropo.ro); Fondator și președinte al Asociației Consumatorilor de Media care a militat timp de 10 ani pentru respectarea principiilor deontologice in presa romaneasca