Care vor fi consecințele lockdown-ului (1)

Care vor fi consecințele lockdown-ului (1)

Franța a intrat de azi în lockdown seara. Prefațează lockdown-ul ziua. Macron spune că închide Franța acum, ca să o deschidă pe 1 decembrie. Asta îi convine de minune și lui Iohannis, că pe 6 vrea alegeri. Deci ne va închide. Urmând exemplul Franței, Belgia se închide seara de săptămâna viitoare și Anglia o va lua pe acest drum și Germania, ambele cu peste 10.000 de infectări pe zi. Deci ne vom închide. Ne vor deschide în decembrie și ne vor închide din nou în ianuarie. Șeful EMA a spus azi la Digi 24 că efectele vaccinurilor care vor apărea în primăvară se vor vedea peste un an. Deci vom trece prin multe lockdown-uri. Care vor fi consecințele?

  1. Vor dispărea restaurantele mari și scumpe. Oamenii nu vor mai ieși atât de mult în oraș, iar atunci când vor ieși se vor orienta spre restaurante medii, pentru că vor avea mai puțini bani, ca urmare a șomajului etc. În Franța se discută deja la renunțare la Clasamentul Michelin, tocmai pentru că restaurantele mari ori se vor închide, ori se vor reorienta spre meniuri la prețuri medii.
  2. Teatrele și opera, în forma în care le știm acum, vor dispărea. Faptul că, cel puțin până în primăvara lui 2022 nu vor putea face spectacole la 100% din capacitate, va duce la scumpirea biletelor (în Franța un bilet la Opera costă 150 de euro) și la scăderea numărului de spectatori. Urmează cea mai dură criză economică de după Cel De-al Doilea Război Mondial. Oamenii nu vor mai avea bani. Teatrele și Opera se vor reinventa, în online, în 3D, în orice formă online sau vor dispărea. Virusul va rămâne cu noi mulți ani, este o minciună că va dispărea la un moment-dat.
  3. Școlile vor trece sută la sută în online pentru totdeauna. A fost un șoc, în fața unui corp profesoral nepregătit pentru online, dar încet încet se pregătește, mai de voie sau de nevoie, iar predarea va fi integrală online. Acum se vor închide toate școlile, la noi s-a luat decizia ca acele cursuri și seminare care se desfășurau în format mixt să se defășoare exclusiv online. Școala va fi online. Cei educați pe vremea lui Ceaușescu care încă ne conduc și scriu cu pixurile (eu nu mai scriu cu pixul de 5 ani, singurul moment în care folosesc pix este când trec notele în catalog – în România, pentru că în Franța se pun printr-un soft) vor fi obligați să se instruiască digital. Se numește alfabetizare digitală. Analfabeții vor trebui să se învețe alfabetizeze, ca să nu mai facă prostii ca astă-toamnă când au deschis școlile, doar pentru că sunt ei analfabeți. Exact așa cum natura a învins și a revenit la Cernobîl, tot așa localurile școlilor vor fi reconvertite altor scopuri, perioada când mergeam la școală fizic va deveni o amintire. Eu spuneam încă de acum o an, la întâlnire cu elitele societății românești, că faptul că se merge la școală fizic este revolut. Păream extraterestru. NU sunt. Peste 3 ani, Elon Musk și Facebook și Neuralink vor lansa cipul care va fuziona cu creierul. Și-ți va tranfera cunoștințele instantaneu în creier. Coronavirusul a făcut trecerea spre asta.
  4. Citiți aici.
  5. Și aici. După momentul, destul de bolnav, în care multe persoane au început să creadă că animalele lor de companie sunt partenerii lor pseudo-umani, partenerul uman va fi telefonul, dispozitivul inteligent. Faptul că petrecem mult timp cu el, va determina producătorii să-l dezvolte cu o viteză fantastică, să-l facă inteligent și atractiv într-un timp extrem de scurt. Și vom ajunge aici. Știu că nu mă credeți. Și când am spus în 2010 că nu vom mai scrie și vom comunica prin imagini, nu mă credea nimeni. Dar eu am trimis Teoria mea celui mai înalt for științific francez în Științele Comunicării, care a validat-o și am fost invitat să predau în Franța. Și sunt tot aici și tot scriu pentru români. Aici, unde elitele nu sunt ascultate. Încă sunt român, deci fac asta. Aici unde este important ce spui și ce faci doar dacă ești străin. Încă sunt aici.

Horea Mihai Bădău este Formator acreditat ANC; Lector universitar doctor la Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității din București; Profesor-cercetător la Universitatea Sophia Antipolis din Nisa, Franța (titular al cursurilor de Comunicare în Rețelele Sociale la anul III Licență, Master 1 INFOCOM, Master 2 DISTIC, Master 2 EMIC, Master 2 CCOSI); Profesor-invitat la Universitatea Franche-Comte, Montbelliard, Franta, Master 2 Produits et Services Multimedia, Master clasa A+; Cercetător-principal la Laboratorul de cercetare Sic.Lab Mediteranee Nisa-Toulon; Autor al primelor manuale de Social Media și de Jurnalism Online (Tehnici de comunicare în Social Media, Ed. Polirom, 2011 și Manual de Jurnalism Online, Ed. Tritonic, 2015); Autor al primei Teorii Social Media prezentată și validată la cel de-al XIV-lea Congres Științific al Societății Franceze în Științele Comunicării și Informației. Teoria a fost publicată, în urma Congresului, într-un volum editat de SFSIC la Editura Harmattan, Paris, 2015; Autor al primei Carte Etice a Rețelelor Sociale publicată în cea mai prestigioasă revistă științifică franceză, în Științele Comunicarii: Revue Française des Sciences de l’Information et de la Communication; Jurnalist la Realitatea TV (editor si editor-coordonator), Radio France Internationale (realizator talk-show), Mediapro (Fondator și Redactor Șef la portalului Mediapro – www.apropo.ro); Fondator și președinte al Asociației Consumatorilor de Media care a militat timp de 10 ani pentru respectarea principiilor deontologice in presa romaneasca