Radu Puchiu: ”principala cauză a eșecului digitalizării o reprezintă chiar digitalizarea.”

Radu Puchiu: ”principala cauză a eșecului digitalizării o reprezintă chiar digitalizarea.”
Am preluat pe blog un text foarte bun publicat de Radu Puchiu pe Facebook. Îl reproduc integral:
”N-am blog, scriu aici.
Aud din ce în ce mai des oameni ce conduc sau lucrează în instituții publice zicând: vrem să ne digitalizăm.
Știu că e posibil să-mi pierd mulți clienți prin ce urmează să spun dar cred că e mare nevoie de înțelegerea corectă a digitalizării.
Digitalizarea administrației publice e tot mai des rostită în discursurile publice. Criza provocată de COVID-19 și necesitatea gândirii unor interacțiuni la distanță au crescut și mai mult nevoia de instrumente digitale, e de înțeles.
Din păcate, dincolo de declarații, ea rămâne de cele mai multe ori într-o etapă incipientă în care suma de bune intenții se blochează într-un zid al realității birocrației, hățișului de legi și al rezistenței la schimbare. Sunt multe cauze, ce au fost tratate pe larg în ultima vreme – articolul lui Mihai Matei pe tema încrederii, mi se pare unul foarte relevant și îl recomand.
După mine principala cauză a eșecului digitalizării o reprezintă chiar digitalizarea.
Să fiu mai clar – dacă digitalizarea nu e cuplată cu un rol strategic mai larg al orașului sau instituției ea nu are nicio șansă de a se materializa. În momentul în care spui ca lider „vreau să digitalizez primăria”, de exemplu, eu pot paria pe eșecul demersului. Adaugă la asta și că unii își vor piede locul de muncă și merg la sigur.
Propun așadar liderilor un exercițiu: înlocuiți în discurs verbul „a digitaliza” cu orice alt verb.
Să zicem că luăm verbul „a suda”. Hai să vedem cum sună acum: Vom suda Primăria!… Wow! Nu?
Primele întrebări care vă vor fi puse sau pe care vi le veți pune sunt: de ce, care-i scopul, cu ce fac asta, ce trebuie să știu ca procesul să se desfășoare în siguranță, cine știe să facă asta, ce alternative am, cât costă, ce obțin și puteți continua tot așa.
Acum luați aceste întrebări si puneți-le digitalizării. Hai că nu e greu.
Digitalizarea ca și sudura e doar o unealtă, o cale. Pot fi și altele. În orice caz, nu sudăm de dragul de a suda și nu digitalizăm de dragul de a digitaliza.
Decât dacă vrem să părem interesanți și ocupați.
Al vostru iubitor de oraș.
P.S. Imaginea de mai jos e din Digital Government Policy Famework a OCDE – o găsiți aici”:

Horea Mihai Bădău este Formator acreditat ANC; Lector universitar doctor la Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității din București; Profesor-cercetător la Universitatea Sophia Antipolis din Nisa, Franța (titular al cursurilor de Comunicare în Rețelele Sociale la anul III Licență, Master 1 INFOCOM, Master 2 DISTIC, Master 2 EMIC, Master 2 CCOSI); Profesor-invitat la Universitatea Franche-Comte, Montbelliard, Franta, Master 2 Produits et Services Multimedia, Master clasa A+; Cercetător-principal la Laboratorul de cercetare Sic.Lab Mediteranee Nisa-Toulon; Autor al primelor manuale de Social Media și de Jurnalism Online (Tehnici de comunicare în Social Media, Ed. Polirom, 2011 și Manual de Jurnalism Online, Ed. Tritonic, 2015); Autor al primei Teorii Social Media prezentată și validată la cel de-al XIV-lea Congres Științific al Societății Franceze în Științele Comunicării și Informației. Teoria a fost publicată, în urma Congresului, într-un volum editat de SFSIC la Editura Harmattan, Paris, 2015; Autor al primei Carte Etice a Rețelelor Sociale publicată în cea mai prestigioasă revistă științifică franceză, în Științele Comunicarii: Revue Française des Sciences de l’Information et de la Communication; Jurnalist la Realitatea TV (editor si editor-coordonator), Radio France Internationale (realizator talk-show), Mediapro (Fondator și Redactor Șef la portalului Mediapro – www.apropo.ro); Fondator și președinte al Asociației Consumatorilor de Media care a militat timp de 10 ani pentru respectarea principiilor deontologice in presa romaneasca