Unde o să ajungem

Unde o să ajungem

La spitalul de nebuni. Pentru că o să tot sperăm că se termină, că se termină și nu se va termina. În timpului primului val, speram că nu va mai fi un al doilea val. Și când erau 1.500 de cazuri, erau mulți care sperau că nu vom ajunge la 4.000. Am ajuns. Încă mai e lume care speră că cifrele vor scădea. Și știți de ce vor ajunge la spitalul de nebuni? Pentru că tot speră asta, că acest coronavirus poate fi controlat și, pe măsură ce se vor destrăma speranțele, se va destrăma și mintea. Când va vedea că încercarea de a scăpa de coronavirus nu are un liman.

Suntem la 4.000, să purtăm toți măști! Și așa vom scăpa! Da, să purtăm toți măști și așa vom scăpa, dar francezii au început să poarte măști pe toate străzile, din toate orașele, de la 1 septembrie și, cu toate astea, numărul de cazuri s-a dublat într-o lună, de la 10.000, la 20.000 pe zi. Și acum au trecut de 30.000 pe zi. Și vor fi închiși în case seara. Vor scăpa și așa? Rămâne de văzut.

Dar dacă tot pui mască, dacă tot dezinfectezi sperând că vei scăpa și tot nu scapi, nu o iei până la urmă razna?

Nu sunt de vină cei care ne momesc, exact cum momești un măgar în fața căruia bălăngăni un morcov agățat în undiță, că va veni vaccinul și vom scăpa, că virusul va dispărea peste un an sau doi? Nu e clar că nu va dispărea? NU vă e clar tuturor asta? Nu vă dați seama că suntem duși pur și simplu de nas, că dacă îi spui omului că nu va scăpa niciodată se urcă pe pereți, dar dacă îl iei cu binișorul, mai stă? Pe parchet? :))

Suntem duși cu zăhărelul. Virusul nu va dispărea niciodată. Vaccinul nu va rezolva. Va rezolva pentru unii, pentru alții, nu, virusul va suferi mutații, poti să te reinfectezi, deci te vaccinezi în toamnă, dar te îmbolnăvești în primăvară, când încă nu există vaccin pentru noua mutație…

Da, tot ce putem face este să amânăm momentul îmbolnăvirii, ca să apară medicamente eficiente pe piață și vaccinul, sub orice formă va fi el. Să amânăm.

Nu să scăpăm.

Dacă îți dai seama că nu vei scăpa, vezi lucrurile altfel, pentru că devii realist. În ce stare te va găsi virusul, când te va găsi? Ești gras? Slăbește. Ai comorbidități? Fortifică-ți organismul, dar atenție, nu prin ridicarea imunității, că în cele mai multe cazuri răspunsul imunitar omoară, celebra furtuna de citokine. Ia vitamina D, încearcă să te tratezi cât mai bine, să fii într-o formă bună, fă mișcare, aerisește, antrenează plămânii, dă-le aer curat.

Nu sta pleașcă sperând că vei scăpa și că va trece. Protejează-te, bineînțeles.

Și fii realist pentru că în felul acesta nu vei ajunge să ai comorbiditate psihică. Înhață morcovul pe care îl flutură ei și mănâncă-l! 🙂

Horea Mihai Bădău este Formator acreditat ANC; Lector universitar doctor la Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității din București; Profesor-cercetător la Universitatea Sophia Antipolis din Nisa, Franța (titular al cursurilor de Comunicare în Rețelele Sociale la anul III Licență, Master 1 INFOCOM, Master 2 DISTIC, Master 2 EMIC, Master 2 CCOSI); Profesor-invitat la Universitatea Franche-Comte, Montbelliard, Franta, Master 2 Produits et Services Multimedia, Master clasa A+; Cercetător-principal la Laboratorul de cercetare Sic.Lab Mediteranee Nisa-Toulon; Autor al primelor manuale de Social Media și de Jurnalism Online (Tehnici de comunicare în Social Media, Ed. Polirom, 2011 și Manual de Jurnalism Online, Ed. Tritonic, 2015); Autor al primei Teorii Social Media prezentată și validată la cel de-al XIV-lea Congres Științific al Societății Franceze în Științele Comunicării și Informației. Teoria a fost publicată, în urma Congresului, într-un volum editat de SFSIC la Editura Harmattan, Paris, 2015; Autor al primei Carte Etice a Rețelelor Sociale publicată în cea mai prestigioasă revistă științifică franceză, în Științele Comunicarii: Revue Française des Sciences de l’Information et de la Communication; Jurnalist la Realitatea TV (editor si editor-coordonator), Radio France Internationale (realizator talk-show), Mediapro (Fondator și Redactor Șef la portalului Mediapro – www.apropo.ro); Fondator și președinte al Asociației Consumatorilor de Media care a militat timp de 10 ani pentru respectarea principiilor deontologice in presa romaneasca