Astăzi de la ora 15, am fost invitat la TVR Cluj. Iată ce am spus:

Astăzi de la ora 15, am fost invitat la TVR Cluj. Iată ce am spus:

Lockdown-ul nu va avea niciun efect. De ce? S-au format mari rezervoare intracomunitare de virusuri. Chiar dacă stăm închiși în case, tot ne mai întâlnim cu rude, cunoscuți, ieșim la magazin. Rezervorul de acum este atât de mare încât va curge prin toate spărturile. Guvernul francez vrea să instituie bula socială, adică să ai voie sa te întâlnești numai cu 2-3 persoane, pe care trebuie să le anunți de dinainte, iar dacă te întâlnești cu altele, ești sancționat. Este propunerea ministrul francez al Sănătății. O propunere aberantă, bineînțeles. Dar care arată amploarea catastrofei și neputința umană de a o stăpâni.

Lockdown-ul a fost eficient numai pănă la un anumit număr de cazuri și este eficient numai dacă se aplică în paralel cu testare extinsă. În China, într-un oraș cu 9 milioane de locuitori, au fost testați toți cei 9 milioane de locuitori ai orașului, pentru că apăruseră 12 cazuri. Este un  virus la care răspunde bine o societate dictatorială, cu conducere centralizată, dar aruncă în aer sistemele democratice. Sau le face să devină și ele, dictatoriale.

O discuție interesantă după ce vom afla mai multe despre cum a apărut acest virus. Eu am scris aici.

Care este soluția? Nu va putea fi stăpânit prin niciun fel de măsuri. Dar să-l privim mai îndeaproape. Acest virus, oricât de puțin ne-ar plăcea să înțelegem, are o funcție ecologică. El ne învață să ne curățăm, să ne igienizăm, pe noi înșine. Cum? Să avem grijă de noi. NU mor cei în vârstă. Mor cei în vârstă cu comorbidități. În România mor mult mai mulți oameni decât în societățile vestice. De ce? Pentru că noi nu avem grijă de noi. Noi trăim cu impresia că se poate și așa, avem o boală, nu-i nimic, mergem în ultima clipă la medic, putem trăi și așa. Acum vine momentul plății. Nu se poate trăi și așa. Igiena sănătății noastre este la fel de importantă ca igiena corporală. Iar remediile sunt simple:

  • Alimentația. Noi mâncăm gras și mult, ca pe vremea când ne ridicam de la masă și mergeam la munca câmpului. Acum ne ridicăm de la masă și ne așezăm pe canapea. Bucuria sufletului este bucuria pântecului, la sărbătorile religioase ne bucurăm mâncând. Principala cauză a mortalității în cazul COVID 19 19 este obezitatea. După ce s-a îmbolnăvit de COVID, premierul britanic, Boris Johnson, a început o campanie anti-obezitate în Marea Britanie, prin care îi determina pe britanici să slăbească. Nu am văzut francezi grași. Am văzut în schimb mulți africani grași în Franța. Este o chestiune de educație alimentară. Adio tone de sarmale, mici și tone de friptane grase de porc. Sau vei muri de COVID 19. E un virus care ecologizează. Dar dacă începi să te alimentezi sănătos, în primul rând colonul tău îi va mulțumi virusului.
  • Mișcarea. Italienii mănâncă multă pizza, francezii sunt slabi orice mănâncă, de ce? Pentru că aleargă în fiecare seară. Fac mișcare. Caută ocazii pentru a merge pe jos! Țin minte și acum, când am organizat Colocviul Franco-Român la Cluj, unde au venit mulți profesori reputați francezi, organizatorii au făcut o masă românească, undeva la un restaurant din Mănăștur. Apoi au vrut sa cheme taxiuri pentru profesori, să-i ducă la hotel, seara. Au refuzat vehement! Printre ei, un profesor de 65 de ani, care venise direct de la aeroport cu trollerul. Au vrut să meargă pe jos până în centru, să facă o oră de mișcare și am mers și eu cu ei. Și eram un pâlc de profesori în paltoane care bântuia pe străzile pustii ale Clujului, aproape de 12 noaptea, cu un troller după noi. Dar a fost interesant, a fost amuzant, că am pălăvrăgit câte în lună și-n stele. Nu trebuie să ieși doar ca să plimbi câinele. 30 de minute de mișcare pe zi e minimum. Ar trebui să mergi cel puțin o oră. Dacă poți, chiar două.
  • Poluarea. Poluarea ne îmbolnăvește mai mult decât mâncarea grasă. Apropo, uitasem de ciorbe. Ciorba nu pregătește stomacul pentru felul doi, ăsta e un mit. În Franța nici măcar nu există ciorbe. Acolo felul întâi e salată, că stimulează aciditatea, deci digestia. Ciorba e făcută ca să umple burta. Și era făcută cu grăsime de la carne, ca să-ți dea puteri, să pleci la coasă, nu ca să te uiți la Netflix. Încă o dată, virusul este aici ca să-ți aducă aminte că nu e bine să ai burtă. Nu e suficient să te ascunzi de el, că te va găsi până, la urmă, trebuie să slăbești! Revenind la poluare: produce la fel de multe boli ca grăsimea din organism. Dar noi nu o luăm în seamă. Scrumăm pe geamul mașinii, mergem cu bicicleta pe bulevarde poluate (deci inhalăm de 100 de ori mai multe reziduri de motorină din țevile de eșapament, pentru că ritmul cardiac este de 100 de ori mai mare) etc, etc. Virusul ne atrage atenția că greșim!
  • Ne sacrificăm pentru copii. Zicem: nu-i nimic, mă îmbolnăvesc eu, dar să-i fie bine lui, ei. Și ne târăm prin viață ca niște Dacii vechi și cârpite, ne mai pică o tobă, o legăm cu elastic, mai pică motorul prin tăblie, îl lipim cu scotch, ne târâm așa. Merge și așa. Avem cele mai multe farmacii pe cap de locuitor din Europa. Nu merge și așa. Merge și așa dacă e soare tot timpul afară, dar dacă vine o furtună, cum e acum coronavirusul, nu mai merge și așa, mașina se destramă, la prima pală de vânt. Coronavirusul ne aduce aminte că sacrificiul de sine este minunat, că iubirea este sacrificială, dar nu trebuie să ne aducă în stadiul în care abia mai supraviețuim, devenim panouri publicitare ambulante pentru farmacii, ajungem să credem că e NORMAL să trăim cu o boală-două alături toată viața. Nu, nu e normal! În Franța, părinții își trimit copiii la muncă de la 18 ani, studenții francezi au ore de la 9 la 17, în fiecare zi, iar de la 17 pleacă la ceea ce se numește job etudiant, adica joburi part time, care înseamnă încărcător-descărcător la Carrefour, chelneriță la Pizza Hut sau femeie de serviciu la hotel de 4 stele (pentru că nu ai acces la joburi calificate fără diplome și nu se falsifică diplome, ca la noi). Nu pot să uit niciodată bucuria unui student de la Master care găsise un job de grădinar la un hotel! Și mândria unei studente la cursul de Personal Branding, care și-a pus în cv-ul de Linkedin, faptul că este cameristă la un hotel de 4 stele. În România ar fi fost fotomodel. Dar în Franța femeile nu se vând. Nu-și vând trupul. Preferă să facă orice muncă, dar să aibă demnitate, să nu se vândă pentru plăcerile altora. Sper să se întâmple asta și la noi.
  • Iar părinții noștri să fie sănătoși, veseli și liberi, ca ai lor. Să meargă la film, la spectacole, la cursuri de dans, în vacanțe sau să se plimbe pur și simplu în parc fără grija odorului de 30 de ani. Și să moară de moarte bună la 90-100 de ani, nu la 70-80.

 

Sper că v-a fost util acest articol. Coronavirusul nu va dispărea. Nici cu lockdown, nici cu vaccin, nici cu nimic. Va fi mereu cu noi. Ne va educa, adică ne va învăța să ne igienizăm, pentru că este un virus eco (și atunci vom trăi cu el așa cum trăim cu virusul gripal) sau vom muri.

Virusul acesta spune stop poluării pe toate planurile. Și intern și extern.

Horea Mihai Bădău este Formator acreditat ANC; Lector universitar doctor la Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității din București; Profesor-cercetător la Universitatea Sophia Antipolis din Nisa, Franța (titular al cursurilor de Comunicare în Rețelele Sociale la anul III Licență, Master 1 INFOCOM, Master 2 DISTIC, Master 2 EMIC, Master 2 CCOSI); Profesor-invitat la Universitatea Franche-Comte, Montbelliard, Franta, Master 2 Produits et Services Multimedia, Master clasa A+; Cercetător-principal la Laboratorul de cercetare Sic.Lab Mediteranee Nisa-Toulon; Autor al primelor manuale de Social Media și de Jurnalism Online (Tehnici de comunicare în Social Media, Ed. Polirom, 2011 și Manual de Jurnalism Online, Ed. Tritonic, 2015); Autor al primei Teorii Social Media prezentată și validată la cel de-al XIV-lea Congres Științific al Societății Franceze în Științele Comunicării și Informației. Teoria a fost publicată, în urma Congresului, într-un volum editat de SFSIC la Editura Harmattan, Paris, 2015; Autor al primei Carte Etice a Rețelelor Sociale publicată în cea mai prestigioasă revistă științifică franceză, în Științele Comunicarii: Revue Française des Sciences de l’Information et de la Communication; Jurnalist la Realitatea TV (editor si editor-coordonator), Radio France Internationale (realizator talk-show), Mediapro (Fondator și Redactor Șef la portalului Mediapro – www.apropo.ro); Fondator și președinte al Asociației Consumatorilor de Media care a militat timp de 10 ani pentru respectarea principiilor deontologice in presa romaneasca