Cine este Corina Vințan?

Cine este Corina Vințan?

Corina Vințan este persoana care a făcut lobby pentru ca Gabriel Resources să înceapă exploatarea aurului de la Roșia Montană. Mai exact, a fost singura persoană de PR din România, care a acceptat să-și mânjească mâinile cu dolarii de la Gabriel Resources într-o perioadă în care societatea civilă manifesta în stradă etc, pentru a opri exploatarea de la Roșia Montană. Ce înseamnă că Corina Vințan și-a murdărit mâinile cu banii de la Gabriel Resources, (compania canadiană care făcea toate eforturile ca să exploateze aurul românesc și să lase în urmă cianură?) Înseamnă că firma Links Associates condusă de Corina Vințan a făcut lobby, după cum chiar ea spune în mai multe interviuri acordate presei, a fost plătită de Gabriel Resources ca să facă lobby printre ziariști, societatea civilă, politicieni. “Era un proiect extrem de controversat, dar mie nu-mi place acest cuvant. Era un proiect tinut deoparte intr-o perioada in care romanii nu realizau ca aurul crestea foarte mult si era o foarte mare oportunitate sa incepi exploatarea aurului in Romania. A fost un client care ne-a solicitat foarte mult ca lobby, in privinta relatiei cu mass media, dar si cu societatea civila. Un client care ne-a educat intr-un fel. Eu prefer clientii care fac pionierat, asa cum a facut si Rosia Montana”, spune Corina Vințan într-un interviu publicitar. Da, românii nu realizau atunci că era o mare oportunitate să fie exploatat aurul de la Roșia Montană, să fie rasă localitatea de pe fața pământului și să rămână în locul ei, un mare lac cu cianură. De aceea ei, românii, manifestau la București, făceau festivaluri la Roșia Montană, făceau tot ce puteau pentru a contracara sumele imense cheltuite de Gabriel Resources pentru publicitate pro-exploatare, cumpărare jurnaliști, cumpărare politicieni, activități gestionate de Corina Vințan. Singura care a acceptat să lucreze pentru Gabriel Resources și nu oricum, ci într-o perioadă în care România făcea totul ca să oprească exploatarea de la Roșia Montană. Corina Vințan credea atunci, însă, că românii trebuie educați. Să lase să li se extragă aurul și apoi gazele de șist: ”Si, dintre toate proiectele pe care le-am avut, probabil Rosia Montana este cel cu miza cea mai mare si care a avut cel mai mult de educat societatea romaneasca. Asa cum un proiect care educa acum toata Europa este cel legat de gazele de sist. In general, domeniul resurselor este un domeniu dificil pentru ca necesita expertiza consultantului in multe domenii: economic, al mediului, al culturii, al comunitatilor locale”. Da, ea s-a ocupat de tot, a băgat în buzunar dolarii murdari și a încercat să ne convingă folosind mijloace ortodoxe și neortodoxe că ar trebui să-i lăsăm pe cei de la Gabriel Resources să exploateze aurul de la Roșia Montană (pentru detalii, căutați pe Google Corina Vințan Roșia Montană).

Atunci eram președinte al Asociației Consumatorilor de Media. Într-o perioada în care presa era înecată în bani, Gabriel Resources cumpărase spații publicitare în toată presă, scrisă și tv, deci nu prea se auzeau puncte de vedere împotriva exploatării, am scris atunci, într-un comunicat de presă, că ceea ce face Corina Vințan nu este etic, că demersurile de promovare a exploatării aurului de la Roșia Montană încalcă etica comunicării în spațiul public. Nu totul este de vânzare, nici ziariștii, nici politicienii, iar adevărul trebuia prezentat integral, nu sub formă mincinoasă, așa cum îl prezenta Corina Vințan, care încerca să ne ”educe”, după cum spune chiar ea, să ne prezinte exploatarea aurului de la Roșia Montană ca pe un mare beneficiu pentru români. Între timp, românii s-au trezit, cei de la Gabriel Resources au plecat definitiv din România, la fel și cei care au urmat și au vrut să exploateze gazele de șist. Corina Vințan le-a mâncat banii, dar i-a mâncat degeaba.

Ceea ce este un lucru bun până la urmă. Unii bani i-a returnat dar nu a putut să uite că și din cauza mea, respectiv a faptului că au existat români curajoși care să spună adevărul, lobby-ul ei nu a funcționat, România a rămas cu aurul și fără cianură. M-a atacat dur atunci, a arătat cine este cu adevărat, o persoană vulgară și de proastă calitate care se ascunde în spatele unei persoane cu pretenții de profesionist în PR. Un profesionist în PR nu devine niciodată hater. Și a haterit  degeaba, pentru că adevărul a ieșit la iveală, Gabriel Resources a plecat, proiectul exploatării aurului de la Roșia Montană a picat, iar România a câștigat.

Au trecut 10 ani atunci, dar Corina Vințan rămâne tot omul de PR și de lobby la care se apelează când vrei să cureți o pubelă care miroase urât sau când vrei să prezinți o pubelă care miroase urât ca patul în care vei dori să dormi toată viața. Pentru ea banii nu au miros. Mai ales banii care vin de la corporații străine care vor să facă în România afaceri, ca într-o țară din lumea a treia, unde nu există educație ecologică și nici grijă pentru comunități. De aceea m-a atacat din nou acum, când am îndrăznit să scriu acest articol despre Fritz. În care am îndrăznit și acum ca și atunci când m-am ridicat împotriva ei, să le aduc aminte românilor că nu sunt o țară din lumea a treia, că trebuie să aibă conștiința valorii de sine și credința în propriile puteri. Da, era perfect dacă venea Gabriel Resources și exploata aurul de la Roșia Montană într-un parteneriat corect cu statul român, fără să afecteze mediul și comunitățile locale. Da, este perfect să candideze și să câștige Fritz la Timișoara, dar să nu începem să credem că numai străinii sunt corecți, incoruptibili și numai străinii ne pot salva, iar noi n-avem valoare. Dar pentru Corina Vințan ce este bine sau rău pentru români este mai puțin important. Pentru suma potrivită, mai ales în euro sau în dolari (dar primește orice valute), nimic nu mai contează pentru Corina Vințan și-l slujește pe cel care plătește indiferent de igiena obiectivelor sale.

Interesant este că este sprijinită și de Cristian Preda. Ceea ce te face să te întrebi, cine sunt politicienii de pe lista de lobby pro-exploatare Roșia Montană? Cine sunt cei care au primit bani de la inimoasa Corina Vințan ca să vindem aurul și să rămânem cu cianura? La o simplă căutare pe Google, iată ce am găsit: Cristian Preda: E păcat de Dumnezeu să nu exploatăm zăcământul de la Roșia Montană. Era păcat de Dumnezeu, domnule Preda, să nu umplem Roșia Montană de cianuri și să nu golim România de aur?  Ați scris pe blog, domnule Preda, că susțineți exploatarea de la Roșia Montană (clic pe link). Erați europarlamentar atunci. V-ați aflat cumva pe lista de lobby politic a Corinei Vințan?

Spune-mi cu cine umbli, ca să-ți spun cine ești, domnule Preda (P.S. am observat că nu ați înțeles ce am scris în articolul despre Fritz, deci căutați-mă oricând să vă explic, sunt gata oricând să explic materia unui coleg).

P.S. Este de înțeles că Corina Vințan face orice pentru bani. Reperele sale formative sunt slabe, nu are studii în domeniul în care lucrează, deci nu a luat contact cu percepte etice ale profesiei. A dat la Cibernetică la ASE, a picat, a intrat anul următor, apoi a abandonat facultatea după trei ani, pentru că era prea grea, apoi s-a înscris la seral la Finanțe Bănci. Corespunde perfect profilului arivistului post-decembrist, ajuns în fața bancomatului prin alte mijloace decât competența.

 

 

Horea Mihai Bădău este Formator acreditat ANC; Lector universitar doctor la Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității din București; Profesor-cercetător la Universitatea Sophia Antipolis din Nisa, Franța (titular al cursurilor de Comunicare în Rețelele Sociale la anul III Licență, Master 1 INFOCOM, Master 2 DISTIC, Master 2 EMIC, Master 2 CCOSI); Profesor-invitat la Universitatea Franche-Comte, Montbelliard, Franta, Master 2 Produits et Services Multimedia, Master clasa A+; Cercetător-principal la Laboratorul de cercetare Sic.Lab Mediteranee Nisa-Toulon; Autor al primelor manuale de Social Media și de Jurnalism Online (Tehnici de comunicare în Social Media, Ed. Polirom, 2011 și Manual de Jurnalism Online, Ed. Tritonic, 2015); Autor al primei Teorii Social Media prezentată și validată la cel de-al XIV-lea Congres Științific al Societății Franceze în Științele Comunicării și Informației. Teoria a fost publicată, în urma Congresului, într-un volum editat de SFSIC la Editura Harmattan, Paris, 2015; Autor al primei Carte Etice a Rețelelor Sociale publicată în cea mai prestigioasă revistă științifică franceză, în Științele Comunicarii: Revue Française des Sciences de l’Information et de la Communication; Jurnalist la Realitatea TV (editor si editor-coordonator), Radio France Internationale (realizator talk-show), Mediapro (Fondator și Redactor Șef la portalului Mediapro – www.apropo.ro); Fondator și președinte al Asociației Consumatorilor de Media care a militat timp de 10 ani pentru respectarea principiilor deontologice in presa romaneasca