Cine sunt comuniștii?

Cine sunt comuniștii?

Pesediștii, clar. Însă, ia uitați-vă, cititorii mei dragi, la ceva interesant: la Timișoara s-a spus că a avut loc o Revoluție, au ieșit oamenii în stradă de bucurie, s-a spus că abia acum Timișoara se îndreaptă spre Europa….A fost dat jos un primar de la…..PSD? Nu, de la PNL. Robu era nu numai primar din partea PNL, ci și șeful organizației PNL Timiș, pe tot județul.

Asta ce înseamnă? Că PNL-ul era ciuma, că la PNL erau comuniștii? Că Timișoara a sărbătorit ca și cum ar fi scăpat de un vechi comunist, care ținea Timișoara pe loc, nu o moderniza…

Cum stau lucrurile până la urmă?

Iohannis este un promotor al modernizării? El este președintele României de 6 ani. Ce a făcut România în acești ani? A stagnat, a evoluat?

Iohannis a dus o luptă puternică cu corupția. Luptă care a stagnat total după ce a venit PNL-ul la guvernare. După ce a venit PNL-ul la guvernare, DNA-ul nu a mai investigat niciun corupt de rang înalt. Ce s-a întâmplat, a stagnat corupția în România? Sigur, Bode dormea în mașină, în timp ce SPP-istul conducea ca un dement, Orban nu fuma și bea în birou fără mască, era ședința normală de yoga de la Guvern și despre restul….nu mai știm.

Păi dacă DNA-ul făcea mari anchete anti-corupție numai pe vremea guvernării PSD, ce concluzie tragem de aici?

În rest, am văzut azi în discursul lui Iohannis aceleași teme: cu majoritatea toxică din Parlament, cu partidul bun, al BINELUI, care este PNL-ul. Mă uit la timișorenii fericiți că au scăpat de primarul de la PNL și nu înțeleg.

Văd că studenții circulă gratuit cu trenul cât vor și nu înțeleg.

Eu am 4.000 de lei salariu, după 20 de ani vechime neîntreruptă în învățământul superior. Aveam și acum 3.000, dacă nu-mi mărea PSD-ul salariul acum doi ani. Medicii au salarii duble.

Nivelul de trai al românilor, în general, era mai ridicat pe timpul guvernării PSD, decât este în timpul guvernării PNL. Da, PSD-ul este plin de corupți, de oameni care disprețuiesc legea, de mulți oameni needucați care, într-o societate normală ar spăla podelele în Parlament, nu ar avea acces la vot. La fel stau lucrurile și în PNL. Da, din Parlament trebuie să dispară cei care s-au eternizat acolo de 30 de ani. Da, trebuie să dispară Tăriceanu. Dar trebuie să dispară și Vosganian. Care a fost scăpat de votul colegilor din Parlament de DNA .

Nu sunteți unii buni și unii răi. Încep să cred că sunt teribil de proști cei care mai cred asta. Și unii și alții faceți ce vreți în disprețul legii, pentru că românii se poartă ca o turmă de oi incredibil de ușor de manipulat. Uitați-vă ce se întâmplă acum: la sectorul 5 s-a acceptat renumărarea voturilor, că nu a ieșit cine trebuie, la sectorul 1, nu, că a ieșit cine trebuie. Clotilde. Clotilde și Fritz. Kaufland și Auchan. Și românii fericiți. Numai că vă amintesc că în Auchan Franța salariul minim este peste 1.500 de euro, iar în Auchan România, 500. Pentru că românii sunt mai proști. Prețurile la benzină și în supermarket sunt la fel și în România și în Franța. Deci rentează să vii aici, să faci mulți bani, cu salarii mici. Auchan a dat primă de pandemie 1.000 de euro angajaților pentru că au lucrat în pandemie și s-au expus. Le-a dat prime de 1.000 de euro angajaților din Franța. Atât. Celor din România, nu, deși s-au expus la fel de mult. Dar sănătatea românilor contează mai puțin, că ei sunt oameni de categoria a doua. Fritz a venit în România ca să aibă grijă de copii la un orfelinat, cam cum am merge noi în Africa să facem asta. Și a fost ales primar în orașul respectiv. Clotilde a venit să facă autostradă pentru Bechtel. Și n-a făcut nimic. Dar a ajuns primarul celui mai bogat sector din București. În Franța nici nu îndrăznea să viseze la așa ceva. În Franța sunt standarde. Create de oameni, nu de politicieni. În Franța nu lucrează nimeni la Auchan pentru 500 de euro. Nu pentru că nu ar vrea Auchan, ci pentru că nu vor oamenii. În Franța guvernul a pus limită de viteză 80 de km pe drumurile naționale și a scumpit motorina, adică a ajuns la prețul din România – oamenii au ieșit și au blocat șoselele și sensurile giratorii. Scurt. Nu protest pașnic. Eram în Nisa. Așteptam autobuzul. Au ieșit liceenii de la Liceul Massena, cel mai bun liceu din Nisa, cu tot cu profesori și au devastat Place Massena, cea mai importantă piață din Nisa, centrul orașului, simbolul orașului. Au făcut praf tot. Și politicienii se sperie. Și politicienii pleacă capul. Și în Franța salariul minim era 1.200 de euro și Macron a promis că-l crește cu 100 de euro în fiecare lună. Pentru că i-e frică, atât, nu de altceva. E frică de oamenii care ies în stradă și strigă: Nous sommes le peuple! Și cântă Marseilleza. În superbul tramvai de la Nisa, într-o zi au urcat gilets jaunes și au zis: azi nu veți avea controlori. Au stat în fiecare stație grupuri de gilets jaunes și au împiedicat controlorii să intre în tramvai. Și la ei controlorii nu sunt ca la noi, trei femei abătute, sunt foști luptători și vin în grupuri de câte opt.

Cam așa, frați români. Marseilleza, nu Trezește-te Române. Că de aceea am ajuns unde am ajuns. Că dormim.

Și în România, ușor, dar sigur, se naște dictatura.

Un prieten german mi-a spus într-o zi: noi germanii avem o calitate, dar avem și un defect: calitatea este că facem tot ce e bine la perfecție, dar facem și tot ce e rău la perfecție. Și se referea la trecutul nazist.

Să ne ferească Dumnezeu. Mă bucur să văd că în România încă mai ai voie să protestezi, să vorbești liber, nu te caută repede unele servicii și dau în ziar că ai făcut videochat sau că ai fost turnător la Securitate, adică libertatea de exprimare este încurajată, nu îngrădită.

Mă bucur să văd că există un singur partid deținătorul ADEVĂRULUI și al BINELUI, asta se întâmplă numai în ideologiile totalitare și mă mai bucur că abia acum 30 de ani am scăpat de o ideologie totalitară și nu vrem să ne mai întoarcem la ea (dictaturile pot fi și de Stânga și de Dreapta).

Mi-e dor de vremurile când se spunea M…E PSD. Pentru că atunci aveai voie să spui asta. Aveai voie să spui orice.

Acum dacă spui ceva, mai întâi te ia Tolontan în Libertatea, apoi Mândruță, pe pagina lui de Facebook, apoi Republica, apoi Recorder, apoi sau mai repede g4media. Și după ce scapi de tăvăleala prin mocirlă, miroși urât și nu te mai cunoaște nimeni. Exact așa s-a instalat comunismul în România, în anii 40-50.

Horea Mihai Bădău este Formator acreditat ANC; Lector universitar doctor la Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității din București; Profesor-cercetător la Universitatea Sophia Antipolis din Nisa, Franța (titular al cursurilor de Comunicare în Rețelele Sociale la anul III Licență, Master 1 INFOCOM, Master 2 DISTIC, Master 2 EMIC, Master 2 CCOSI); Profesor-invitat la Universitatea Franche-Comte, Montbelliard, Franta, Master 2 Produits et Services Multimedia, Master clasa A+; Cercetător-principal la Laboratorul de cercetare Sic.Lab Mediteranee Nisa-Toulon; Autor al primelor manuale de Social Media și de Jurnalism Online (Tehnici de comunicare în Social Media, Ed. Polirom, 2011 și Manual de Jurnalism Online, Ed. Tritonic, 2015); Autor al primei Teorii Social Media prezentată și validată la cel de-al XIV-lea Congres Științific al Societății Franceze în Științele Comunicării și Informației. Teoria a fost publicată, în urma Congresului, într-un volum editat de SFSIC la Editura Harmattan, Paris, 2015; Autor al primei Carte Etice a Rețelelor Sociale publicată în cea mai prestigioasă revistă științifică franceză, în Științele Comunicarii: Revue Française des Sciences de l’Information et de la Communication; Jurnalist la Realitatea TV (editor si editor-coordonator), Radio France Internationale (realizator talk-show), Mediapro (Fondator și Redactor Șef la portalului Mediapro – www.apropo.ro); Fondator și președinte al Asociației Consumatorilor de Media care a militat timp de 10 ani pentru respectarea principiilor deontologice in presa romaneasca