Interviu la Radio Constanța: „Deschiderea școlilor la 14 septembrie va produce o catastrofă sanitară“

Interviu la Radio Constanța: „Deschiderea școlilor la 14 septembrie va produce o catastrofă sanitară“

Excelenta jurnalistă Larisa Calistru mi-a luat un interviu pentru Radio Constanța despre începutul anului școlar, pandemie și alegeri. A fost transcris și publicat pe site-ul radioului. Vă invit să citiți un fragment pe blog și continuarea pe www.radioconstanta.ro.

”Noul an școlar 2020-2021 a început luni, 14 septembrie. Elevi derutați, profesori stresați, părinți speriați și numeroase îmbolăviri în școli – acesta este tabloul primelor zile de școală. Despre școală și comunicare în mediul online în vreme de coronavirus ne-a vorbit la Interviul Dimineții Horea Mihai Bădău, lector universitar doctor la Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării – Universitatea București, blogger și profesor cercetător la Universitatea din Nisa.

Larisa CalistruConstanța este un oraș special pentru dumneavoastră, chiar dacă v-ați născut la Cluj. Să le spunem ascultătorilor de ce…

Horea Mihai Bădău: Pentru mine Constanța este mereu în inimă pentru că ultima clasă de liceu am făcut-o aici, la Liceul „George Călinescu”. Sub bagheta unui diriginte foarte bun mi-am format opțiunile pentru jurnalism și pentru tot drumul pe care l-am urmat până acum.

Larisa CalistruAnii au trecut și ați ajuns cadru didactic. Ce impact are  pandemia de coronavirus asupra elevilor?

Horea Mihai Bădău: Sunt mai multe probleme foarte importante. Una dintre ele este aceea că elevii trec printr-o traumă. Ei sunt la vârsta la care se formează deprinderi sociale în care învață foarte mult cutumele de relaționare cu celelalte lucruri. Toate acestea vor suferi o ruptură cauzată de distanțarea fizică și de purtarea măștii, cu consecințe foarte grave pe viitor. Vom avea niște adulți tarați, cu tulburări psihice dobândite în faze incipiente (în copilărie) care mai târziu vor fi dificil de tratat, care vor transforma societatea de mâine într-o societate mult mai egoistă, mai rece, mai temătoare, mai suspicioasă, o societate în care va fi din ce în ce mai greu de trăit ca animale sociale. Pentru că noi, oamenii, asta suntem: animale sociale. Societatea de mâine care se pregătește acum prin copii care merg la școală va fi o societate mai puțin umană. În al doilea rând, această pandemie orientează copiii mai mult spre o zonă în care ei se aflau deja – cea a online-ului – și întărește parteneriatul om-dispozitiv, întrucât partenerul uman este potențial periculos, are un potențial de virusare. Ei se vor orienta din ce în ce mai mult spre dispozitiv, care este nevirusat, este curat. Ceea ce la vârsta adultă va avea ca rezultat faptul că vor prefera dispozitivul în locul oamenilor. Eu sunt autorul mai multor teorii social-media. Una dintre ele este că peste 20 de ani ne vom căsători cu telefonul mobil. Această predicție se va accentua din cauza coronavirusului.

Larisa CalistruSă înțelegem că nu se vor detașa oamenii de mediul online nici când virusul va dispărea?

Horea Mihai Bădău: Nu, pentru că se formează deprinderi mai ales la această vârstă. Ei acum învață că dispozitivul este cel care oferă siguranță, în timp ce partenerul uman oferă potențial pericol. Și atunci vor prefera varianta securizantă, care este dispozitivul. Și dispozitivul va profita pentru a lua forme din ce în ce mai apropiate de cele ale umanului. Producătorii de dispozitive, de telefoane mobile acum accelerează dezvoltarea lor pentru a profita de acest moment. Ați văzut că Elon Musk, cel care anunțase peste 10 ani implantarea cipului în creier, l-a implantat deja pe animale. Și atunci anunțul său este că peste 2 ani va exista varianta disponibilă pentru oameni.

Larisa CalistruPentru elevii de gimnaziu și liceu școlile s-au deschis, dar unele dintre ele s-au și închis pentru că avem tot mai multe cazuri de coronavirus. Trebuia să înceapă școala la 14 septembrie?

Horea Mihai Bădău: Părerea mea este că deschiderea școlilor la 14 septembrie a fost un gest strict electoral, motivat de dorința de a se câștiga alegerile. Deschiderea școlilor a dat impresia de normalitate într-o societate în care a dispărut normalitatea din cauza virusului și această impresie de normalitate are menirea de a aduce oamenii la urne, de a le da impresia că trăiesc într-o societate normală, unde sunt în siguranță, că îi pot vota mai departe pe cei care i-au condus în această perioadă. Mie mi se pare un gest iresponsabil, care va arunca în tavan cifra îmbolnăvirilor. Deschiderea școlilor va produce o catastrofă medicală, sanitară. Și tot eu cred (deși s-ar putea să mă înșel) că aceasta s-ar putea întoarce împotriva celor care au pus-o la cale, în sensul că deschiderea școlilor ar putea chiar anula alegerile pentru că va crește foarte mult numărul de îmbolnăviri. S-au deschis școlile prea devreme. Ar fi trebuit să înceapă online învățământul preuniversitar (cel universitar așa va fi) până când ar fi scăzut vârful acesta al îmbolnăvirilor, platoul în care suntem acum. Gândiți-vă că noi am stat în casă la 300 de îmbolnăviri pe zi ca să scadă această cifră. Și deschidem școlile la 1500-1700.

Larisa Calistru: Cum va arăta viața noastră după această pandemie de coronavirus?

Horea Mihai Bădău: Eu cred că acest virus accelerează drumul spre o societate pe care oricum mergeam, dar mai încet: aceea digitală. În curând vom trece la 5G. Coronavirusul nu face decât să grăbească trecerea noastră în virtual, care oricum urma să se întâmple. Ne îndreptăm rapid spre fuziunea om-dispozitiv, adică vom fuziona cu singurul partener de care nu ne despărțim niciodată: telefonul. Deși avem impresia că este un dispozitiv extern, el este este intern pentru că tot timpul îl avem cu noi și nu putem rezista fără telefonul încărcat. Vom fi oameni cu implanturi de toate tipurile care ne vor crește capacitatea de memorare. Eu cred că acest partener virtual va lua o formă din ce în ce mai umanoidă. Chiar dacă acum nu ni se pare o chestiune fezabilă, pentru că telefonul nu seamănă deloc cu un om, el va deveni din ce în ce mai inteligent. Trecerea de la partenerul uman la cel virtual este accelerată de această trecere, care ne-a obligat să ne distanțăm, să ne ferim de oameni, să stăm foarte mult singuri, cu telefonul.

Citiți continuarea pe site-ul www.radioconstanta.ro

 

 

Horea Mihai Bădău este Formator acreditat ANC; Lector universitar doctor la Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității din București; Profesor-cercetător la Universitatea Sophia Antipolis din Nisa, Franța (titular al cursurilor de Comunicare în Rețelele Sociale la anul III Licență, Master 1 INFOCOM, Master 2 DISTIC, Master 2 EMIC, Master 2 CCOSI); Profesor-invitat la Universitatea Franche-Comte, Montbelliard, Franta, Master 2 Produits et Services Multimedia, Master clasa A+; Cercetător-principal la Laboratorul de cercetare Sic.Lab Mediteranee Nisa-Toulon; Autor al primelor manuale de Social Media și de Jurnalism Online (Tehnici de comunicare în Social Media, Ed. Polirom, 2011 și Manual de Jurnalism Online, Ed. Tritonic, 2015); Autor al primei Teorii Social Media prezentată și validată la cel de-al XIV-lea Congres Științific al Societății Franceze în Științele Comunicării și Informației. Teoria a fost publicată, în urma Congresului, într-un volum editat de SFSIC la Editura Harmattan, Paris, 2015; Autor al primei Carte Etice a Rețelelor Sociale publicată în cea mai prestigioasă revistă științifică franceză, în Științele Comunicarii: Revue Française des Sciences de l’Information et de la Communication; Jurnalist la Realitatea TV (editor si editor-coordonator), Radio France Internationale (realizator talk-show), Mediapro (Fondator și Redactor Șef la portalului Mediapro – www.apropo.ro); Fondator și președinte al Asociației Consumatorilor de Media care a militat timp de 10 ani pentru respectarea principiilor deontologice in presa romaneasca