Cine își asumă răspunderea?

Cine își asumă răspunderea?

Influențatorii care țipă sus și tare că ar trebui să meargă copiii fără măști la școală își asumă răspunderea pentru cele 2-3.000 de cazuri din octombrie? Nu. Guvernanții care deschid școlile, ca să dea impresia că totul merge normal în țară, deci pot merge și alegerile normal (deși nimic nu e normal) își asumă răspunderea pentru cele 2-3.000 de cazuri din octombrie? Nu.

Există influențatori care au strigat sus și tare că nu trebuie să purtăm măști. Și au dat ca exemplu Franța, care la acea vreme, era pe curbă descendentă. Acum Franța are zilnic peste 10.000 de cazuri și se poartă măști peste tot în aer liber. Acum, aceiași influențatori dau ca exemplu Marea Britanie și alte țări, unde curba e descendentă și spun că ar trebui să meargă copiii fără măști la școală. De ce nu mai spun nimic de Franța? De ce nu spun că acolo școlile se închid pe bandă rulantă? De ce mint cu nerușinare?

Răspuns simplu: pentru că suntem proști sau neinformați iar ei profită de asta.

Se vor deschide școlile, apoi se vor închide una câte una, vom ajunge la peste 2.000 de cazuri pe zi, apoi 3.000. NU credeți că se poate? Nici francezii. Și ei acum au 10.000. Peste 10.000 pe zi, de aproape două săptămâni. Deci putem ajunge și noi la 3-4.000. Poate chiar 5.000 pe zi.

Pentru că se forțează. Deschiderea școlilor. Se forțează organizarea alegerilor. Și, în octombrie, în urmă va rămâne praf și pulbere, ne vom aminti de vremurile când erau 1.000 de cazuri pe zi, exact cum ne vom aminti de vremurile de vară, când era soare afară, era cald și bine. Cu nostalgie.

Își va asuma cineva răspunderea? Își va da cineva demisia? Își va închide cineva contul de Facebook pe care a mințit continuu cu ton ridicat?

Voi ce ziceți?

Horea Mihai Bădău este Formator acreditat ANC; Lector universitar doctor la Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității din București; Profesor-cercetător la Universitatea Sophia Antipolis din Nisa, Franța (titular al cursurilor de Comunicare în Rețelele Sociale la anul III Licență, Master 1 INFOCOM, Master 2 DISTIC, Master 2 EMIC, Master 2 CCOSI); Profesor-invitat la Universitatea Franche-Comte, Montbelliard, Franta, Master 2 Produits et Services Multimedia, Master clasa A+; Cercetător-principal la Laboratorul de cercetare Sic.Lab Mediteranee Nisa-Toulon; Autor al primelor manuale de Social Media și de Jurnalism Online (Tehnici de comunicare în Social Media, Ed. Polirom, 2011 și Manual de Jurnalism Online, Ed. Tritonic, 2015); Autor al primei Teorii Social Media prezentată și validată la cel de-al XIV-lea Congres Științific al Societății Franceze în Științele Comunicării și Informației. Teoria a fost publicată, în urma Congresului, într-un volum editat de SFSIC la Editura Harmattan, Paris, 2015; Autor al primei Carte Etice a Rețelelor Sociale publicată în cea mai prestigioasă revistă științifică franceză, în Științele Comunicarii: Revue Française des Sciences de l’Information et de la Communication; Jurnalist la Realitatea TV (editor si editor-coordonator), Radio France Internationale (realizator talk-show), Mediapro (Fondator și Redactor Șef la portalului Mediapro – www.apropo.ro); Fondator și președinte al Asociației Consumatorilor de Media care a militat timp de 10 ani pentru respectarea principiilor deontologice in presa romaneasca