Pierderea mirosului și a gustului nu înseamnă neapărat coronavirus

Pierderea mirosului și a gustului nu înseamnă neapărat coronavirus

Pierderea mirosului și a gustului apare și în rinite, nu doar la infecția cu noul coronavirus, spune medicul ORL Bogdan Popescu, care le recomandă celor cu simptome să apeleze la medicii specialiști.

Într-un interviu pentru TVR, medicul precizează că rinita poate duce la pierderea mirosului în totalitate, însă pacienţii cu o astfel de afecţiune au şi alte simptome, care sunt diferite de cele privind infecţia cu noul coronavirus.

„Rinita presupune o inflamaţie a mucoasei nazale, inclusiv mucoasei sinusurilor paranazale. Ea acoperă (inflamaţia, n.red.) receptorii de miros din cavităţile nazale şi atunci poate să apară o scădere a mirosului, mergând până la pierderea completă a acestuia. Diferenţa între pierderea mirosului la un pacient alergic şi pierderea mirosului la un pacient care are alt tip de patologie este că în momentul examinării mucoasa are un anumit aspect. Pacienţii alergici, în afară de pierderea parţială sau totală a mirosului, au obstrucţie nazală importantă, au prurit nazal. Coronavirusul afectează mirosul fără să apară nişte modificări semnificative în nas. Practic, obstrucţia nazală, accentuarea secreţiilor nazale, sunt suprapuse peste pierderea mirosului, ceea ce în infecţia cu SARS-COV2 se întâmplă excepţional”, a spus medicul Popescu.

E foarte interesant și adevărat ce spune medicul. Cunosc o persoană care și-a pierdut mirosul și gustul, avea și febră, s-a testat și era negativă. De fapt, avea alergie la ambrozie. Diferența față de coronavirus, așa cum precizează și medicul ORL era că avea secreții nazale, avea nasul înfundat.

Asta ca să nu se panicheze de moarte toți cei care au pierdut gustul și mirosul. Să se testeze și să meargă la medic. Dar să nu leșine de frică din primul moment că au coronavirus.

Horea Mihai Bădău este Formator acreditat ANC; Lector universitar doctor la Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității din București; Profesor-cercetător la Universitatea Sophia Antipolis din Nisa, Franța (titular al cursurilor de Comunicare în Rețelele Sociale la anul III Licență, Master 1 INFOCOM, Master 2 DISTIC, Master 2 EMIC, Master 2 CCOSI); Profesor-invitat la Universitatea Franche-Comte, Montbelliard, Franta, Master 2 Produits et Services Multimedia, Master clasa A+; Cercetător-principal la Laboratorul de cercetare Sic.Lab Mediteranee Nisa-Toulon; Autor al primelor manuale de Social Media și de Jurnalism Online (Tehnici de comunicare în Social Media, Ed. Polirom, 2011 și Manual de Jurnalism Online, Ed. Tritonic, 2015); Autor al primei Teorii Social Media prezentată și validată la cel de-al XIV-lea Congres Științific al Societății Franceze în Științele Comunicării și Informației. Teoria a fost publicată, în urma Congresului, într-un volum editat de SFSIC la Editura Harmattan, Paris, 2015; Autor al primei Carte Etice a Rețelelor Sociale publicată în cea mai prestigioasă revistă științifică franceză, în Științele Comunicarii: Revue Française des Sciences de l’Information et de la Communication; Jurnalist la Realitatea TV (editor si editor-coordonator), Radio France Internationale (realizator talk-show), Mediapro (Fondator și Redactor Șef la portalului Mediapro – www.apropo.ro); Fondator și președinte al Asociației Consumatorilor de Media care a militat timp de 10 ani pentru respectarea principiilor deontologice in presa romaneasca