Azi e ziua mea de naștere. Ce-mi doresc?

Azi e ziua mea de naștere. Ce-mi doresc?

Să iasă la pensie anticipată și nu specială acești politicieni.

Să se ducă să facă altceva. Problema este că nu știu să facă nimic și nu ar rezista 3 luni în nicio companie sau instituție.

Îmi mai doresc să existe libertate în România. În toate domeniile, în toate instituțiile. Nu doar mimată, nu cumpărată.

Mi-aș dori ca oamenii din România să decidă că nu au preț. Să simtă că sunt neprețuiți. Și să se poarte ca atare.

Mi-aș dori ca proștii să fie marginalizați, evitați. Educați. Mi-aș dori ca România să nu mai arate ca o imensă menajerie cu animale în călduri, în care fiecare vrea să se înfigă undeva și pentru asta face grămezi de bani, grămezi de mașini, grămezi de poze. Apoi reușește, în sfărșit. Găfăie, se șterge de transpirație și o ia de la capăt.

Mi-aș dori să falimenteze marile lanțuri de farmacii. Mi-aș dori să existe doar câteva, cu rafturi multe cu produse de beauty, frecventate de bătrâne vesele și cochete.

Mi-aș dori ca România să aibă din nou bărbați. Așa cum am învățat din cărțile de istorie că a avut. Chiar a avut sau erau doar desenați? Unde sunt? Aș vrea să-i văd înapoi. Să răsune codrii. Să tremure frunzele, nu să mângâie pulpe epilate.

Mi-aș mai dori ca oamenii să fie oameni. Mi-aș dori ca insomniile să fie pentru neoameni. Mi-aș dori ca somnul să vină numai pentru cei care la sfârșitul zilei au fost oameni. Pentru ceilalți să ticăie ceasul, să se adâncească cearcănele, până când se pot uita în oglindă. Să poată să doarmă doar după ce se pot uita în oglindă.

Mi-aș mai dori ca mai mult decât sunetul mașinilor, al înjurăturilor și al tristeții, să se audă glasurile copiilor. Mi-aș dori să trăiesc pe bulevarde din care să se ridice glasurile copiilor. Fie că râd, fie că vorbesc, fie că spun lucruri numai de ei știute atunci când se joacă. Acum, când ieși pe bulevarde, vezi numai urmele discuțiilor purtate la restaurant între politicieni pătați și oameni de afaceri pătați, între polițiști care au închis ochii și oameni răi care i-au deschis, între oameni care s-au săturat de România și oameni care cumpără orice ca să vândă mai departe. Totul acoperit de sunetul mașinilor, al înjurăturilor și al tristeții.

Mi-aș dori să râdă lumea în hohote. Seara să-și amintească: ce bine am râs azi! Să spună: hai să-ți povestesc ce bine am râs azi. Și să mănânce, să bea și să trăiască, așa cum au râs.

Cam atât aș vrea. De e prea mult, nu e grav. Noi oricum suntem dezamăgiții. Păcăliții. Păcăliți de cei care au luat tot la Revoluție și acum se lăfăie în case la munte, păcăliți de cei care au luat credința noastră în schimbare, în altceva mai bun și au transformat-o în grămezi de mașini și în grămezi de bani. Ca să se înfigă.

Aș vrea ca oamenii să alerge. Ca Forrest Gump. Să fugă. Dintr-un capăt al celuilalt al României. Iar politicienii să nu înțeleagă de ce. Și să aibă de ales: ori aleargă alături de oameni, ori rămân singuri.

Horea Mihai Bădău este Formator acreditat ANC; Lector universitar doctor la Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității din București; Profesor-cercetător la Universitatea Sophia Antipolis din Nisa, Franța (titular al cursurilor de Comunicare în Rețelele Sociale la anul III Licență, Master 1 INFOCOM, Master 2 DISTIC, Master 2 EMIC, Master 2 CCOSI); Profesor-invitat la Universitatea Franche-Comte, Montbelliard, Franta, Master 2 Produits et Services Multimedia, Master clasa A+; Cercetător-principal la Laboratorul de cercetare Sic.Lab Mediteranee Nisa-Toulon; Autor al primelor manuale de Social Media și de Jurnalism Online (Tehnici de comunicare în Social Media, Ed. Polirom, 2011 și Manual de Jurnalism Online, Ed. Tritonic, 2015); Autor al primei Teorii Social Media prezentată și validată la cel de-al XIV-lea Congres Științific al Societății Franceze în Științele Comunicării și Informației. Teoria a fost publicată, în urma Congresului, într-un volum editat de SFSIC la Editura Harmattan, Paris, 2015; Autor al primei Carte Etice a Rețelelor Sociale publicată în cea mai prestigioasă revistă științifică franceză, în Științele Comunicarii: Revue Française des Sciences de l’Information et de la Communication; Jurnalist la Realitatea TV (editor si editor-coordonator), Radio France Internationale (realizator talk-show), Mediapro (Fondator și Redactor Șef la portalului Mediapro – www.apropo.ro); Fondator și președinte al Asociației Consumatorilor de Media care a militat timp de 10 ani pentru respectarea principiilor deontologice in presa romaneasca