Trebuie să ne obișnuim cu virusul

Trebuie să ne obișnuim cu virusul

Așa a zis Rafila. Va sta cu noi mult timp, vaccinul nu prea va avea efect, deci trebuie să ne obișnuim, să ieșim din mentalitatea de tip cabană, să lăsăm copiii la școală și să trăim cu virus cu tot.

Mie mi-a plăcut mult de Rafila la început, în primele luni de pandemie. Era vocea cea mai echilibrată și reală într-un peisaj plin de știri false și de emoții negative.

În ultimul timp mi se pare că începe să o ia razna.

Cu ce să ne obișnuim? Cu faptul că bunicul poate să moară de coronavirus? Că  mama sau tata pot să rămână cu sechele pulmonare sau cardiace? Că un adolescent se îmbolnăvește acum de o tulpină, suferă, se vindecă, iar peste patru luni se reinfectează cu altă tulpină? Mai gravă sau nu, că virusul suferă mutații?

Cu ce să ne obișnuim?

Vă spun eu cu ce trebuie să ne obișnuim, domnule Rafila: cu un drum pe care am fi mers oricum, dar virusul îl grăbește, iar drumul se numește viața virtuală.

Nu vrem să ducem o viață virtuală, online, țipă lumea. Și în următoarele 10 minute este cu ochii în telefon. Maximum 10 minute. Ultimele studii arată că oamenii nu rezistă mai mult de 10 minute fără să intre în telefon, adică în lumea virtuală.

Vreți să trăim din nou viața reală? Sigur, spun cuplurile, care ies la plimbare în parc și fiecare se uită în telefonul. Său. Deși ar vrea și în al celuilalt. Vreți viață reală? Sigur, spun persoanele care ies la plimbare special ca să mai facă poze pentru Instagram, că se termină stocul. Vreți viață reală? Sigur, strigă copiii care sunt influențatori de la 7 ani pe Youtube.

Eu zic așa: să lăsăm ipocrizia. Eram deja pe drumul spre viața virtuală înainte de a veni coronavirusul, acum doar am grăbit pasul. Drum înapoi nu există. Nu-l vrea nimeni. Dacă l-ar vrea cineva, și-ar deconecta telefonul de la internet. Nimeni nu face asta. Și atunci? Tot ceea ce facem acum este să încetinim această tranziție, tranziția spre virtual. Cu ce preț? Cu prețul pierderii bunicilor. Pe mine știți ce mă sperie? Că prețul acesta nici nu mai pare atât de mare, atât de mult ne-au ocupat viața rețelele sociale!!!!

Înainte de a exista rețelele sociale, familia era mult mai importantă! Acum interacțiunile cu conturi online o suplinesc în mare măsură. Nu mă crezi? Ok, urmărește-ți următoarea lună de zile. Numără și notează momentele când intri pe net plus durata lor, versus momentele și durata când cauți să interacționezi cu un membru al familiei care nu se află în spațiul tău fizic. La un moment dat acel membru al familiei tale dispare, moare. Durerea e mult atenuată de continuul zumzăit al interacțiunilor din rețelele sociale. Care, până la urmă atenuează, astupă pierderea. Astupă durerea. Și rămâne viața edulcorată din virtual.

Acesta e viitorul. Îl putem opri? Da, dar nu vrea nimeni. Și noi, eu și tu, acum interacționăm virtual. Altfel, ați fi fost la mine în sufragerie, să stăm de vorbă. Ceea ce la 22.21 seara când scriu acest articol, ar fi fost puțin ciudat.

Cu asta trebuie să ne obișnuim: cu trecerea la virtual. La online. Care este inexorabilă. Să omorâm bunicii ca să mai mergem un an la școală? Oricum tot la online vom ajunge. Peste 2-3 ani, imediat termină Musk cu porcii și trece la oameni. Haideți să mai lăsăm bunicii să trăiască și, în schimb, să modernizăm dispozitivele, ca să se poată face școală online, să școlim profesorii, care se descurcă perfect pe Facebook și pe Instagram fără să fi fost școliți de nimeni, deci nu le va fi greu să predea nici pe Google Meet.

Vă e dor de interacțiunea umană? Vă întreb așa și uitați-vă în ochii mei: dacă un cuplu iese la plimbare în parc și amândoi stau cu ochii în telefon…..acolo e răspunsul!

Fără ipocrizie.

Cu realism.

Domnule Rafila. Închideți Facebook-ul și citiți ce am scris pe blog :))

Horea Mihai Bădău este Formator acreditat ANC; Lector universitar doctor la Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității din București; Profesor-cercetător la Universitatea Sophia Antipolis din Nisa, Franța (titular al cursurilor de Comunicare în Rețelele Sociale la anul III Licență, Master 1 INFOCOM, Master 2 DISTIC, Master 2 EMIC, Master 2 CCOSI); Profesor-invitat la Universitatea Franche-Comte, Montbelliard, Franta, Master 2 Produits et Services Multimedia, Master clasa A+; Cercetător-principal la Laboratorul de cercetare Sic.Lab Mediteranee Nisa-Toulon; Autor al primelor manuale de Social Media și de Jurnalism Online (Tehnici de comunicare în Social Media, Ed. Polirom, 2011 și Manual de Jurnalism Online, Ed. Tritonic, 2015); Autor al primei Teorii Social Media prezentată și validată la cel de-al XIV-lea Congres Științific al Societății Franceze în Științele Comunicării și Informației. Teoria a fost publicată, în urma Congresului, într-un volum editat de SFSIC la Editura Harmattan, Paris, 2015; Autor al primei Carte Etice a Rețelelor Sociale publicată în cea mai prestigioasă revistă științifică franceză, în Științele Comunicarii: Revue Française des Sciences de l’Information et de la Communication; Jurnalist la Realitatea TV (editor si editor-coordonator), Radio France Internationale (realizator talk-show), Mediapro (Fondator și Redactor Șef la portalului Mediapro – www.apropo.ro); Fondator și președinte al Asociației Consumatorilor de Media care a militat timp de 10 ani pentru respectarea principiilor deontologice in presa romaneasca