Școala ar trebui să continue online

Școala ar trebui să continue online

Rețineți acest articol scris pe 3 septembrie și haideți să discutăm din nou pe 3 octombrie.

Școlile se vor transforma în bombe epidemiologice. Vei deschide ușa ca să-ți primești copilul venit de la școală, la peste 1.000 de cazuri pe zi, deși îți era frică să deschizi ușa curierului, la 300 de cazuri pe zi. Situația nu s-a schimbat deloc. Copilul tău va fi bomba cu coronavirus băgată în casă.

Crezi că la școală se vor lua măsuri eficiente, germanice sau suedeze (că și ei respectă regulile) în așa fel încât să fie oprită răspândirea virusului? Eu, acum, dacă ies pe stradă și mă uit într-un autobuz STB văd cel puțin un om fără mască. Care nu pățește nimic. În Franța un angajat de la Carrefour care nu purta masca pe nas, ci o purta doar pe gură, a fost dus la secție destul de brutal. În Franța, șoferul nu te lasă să urci în autobuz fără mască (și unul a fost bătut până a intrat în comă din acest motiv).

Credeți că în școlile românești se vor respecta regulile?

Sincer, eu nu cred. În primul rând, pentru că multă lume, dintre adulți, nu crede în ele. Și le aplică doar așa, de ochii lumii. Eu văd asta în toate instituțiile. Așa se vor aplica și la școală. În primul rând, de către mulți dintre adulți, adepți ai teoriilor conspirației sau fanii Danei Budeanu. Copiii vor vedea că adulții respectă regulile doar de formă. Și, la școală funcționează același principiu care ne-a ținut în case trei luni: al turmei. Ce va face turma va face și copilul tău. Îi vei spune, când pleacă de acasă să respecte 10 reguli. Dacă va fi prostul clasei că le va respecta, adică daca va fi exclus din turmă, le va abandona rapid. Cum ajung copiii să fumeze în școli? Nu le spun părinții acasă să nu fumeze? Pentru copii, interdicțiile sunt o invitație de încălcare, de când a sărit primul copil gardul vecinului. Și vor face întotdeauna, ceea ce face majoritatea. Ceea ce fac adulții. Când nu-i văd părinții, adică tu.

Dacă tu chiar crezi că la școală se vor respecta regulile, îți spun eu care e adevărul: te-ai săturat să stai cu copiii în casă toată ziua. Ceea ce e chiar trist, că atunci se pune întrebarea de ce i-ai mai făcut. Dă-i cu împrumut, că asta înseamnă lăsarea copiilor la bunici pentru vacanțe, weekend-uri etc. Bine că există bunici, că altfel erau lăsați în leasing pe la cineva, dacă exista legislație și afacerea era safe.

Te-ai săturat de copii prin casă? Pune în oglindă zecile de zile când ai dezinfectat nebunește fiecare colț din casă și din jurul ei, tonele de conserve pe care le-ai adunat prin casă și atitudinea ta de azi. Nu ți se pare că ești la extreme? Pe lângă faptul că este un semn de patologie psihică, mai bine sărutai asfaltul în aprilie. Te îmbolnăveai și dacă nu mureai, mai aveai puțină imunitate astăzi, ca să-ți primești în casă bomba epidemiologică când vine de la școală.

Nu luați în seamă ce am scris azi. Haideți să recitim articolul pe 3 octombrie.

Și să vedem dacă e bine că ne-am plictisit de copii și i-am trimis să strângă coronavirus la peste 1.000 de cazuri pe zi, ceea ce în realitate, înseamnă 10.000 – 15.000 de cazuri pe zi. Sau nu.

Eu zic că deschiderea școlilor ne va scoate din 1.500 cazuri/zi, cu care ne obișnuisem psihologic și ne va arunca la 2-3.000 poate chiar 4.000 pe zi, cu care nu eram obișnuiți, ceea ce va genera enorm de multă nervozitate în societate. Dar nimeni nu asumă că școlile se vor transforma în bombe epidemiologice, de teamă să nu piardă alegerile. Apoi nu mai contează.

Update: citiți și acest articol.

Horea Mihai Bădău este Formator acreditat ANC; Lector universitar doctor la Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității din București; Profesor-cercetător la Universitatea Sophia Antipolis din Nisa, Franța (titular al cursurilor de Comunicare în Rețelele Sociale la anul III Licență, Master 1 INFOCOM, Master 2 DISTIC, Master 2 EMIC, Master 2 CCOSI); Profesor-invitat la Universitatea Franche-Comte, Montbelliard, Franta, Master 2 Produits et Services Multimedia, Master clasa A+; Cercetător-principal la Laboratorul de cercetare Sic.Lab Mediteranee Nisa-Toulon; Autor al primelor manuale de Social Media și de Jurnalism Online (Tehnici de comunicare în Social Media, Ed. Polirom, 2011 și Manual de Jurnalism Online, Ed. Tritonic, 2015); Autor al primei Teorii Social Media prezentată și validată la cel de-al XIV-lea Congres Științific al Societății Franceze în Științele Comunicării și Informației. Teoria a fost publicată, în urma Congresului, într-un volum editat de SFSIC la Editura Harmattan, Paris, 2015; Autor al primei Carte Etice a Rețelelor Sociale publicată în cea mai prestigioasă revistă științifică franceză, în Științele Comunicarii: Revue Française des Sciences de l’Information et de la Communication; Jurnalist la Realitatea TV (editor si editor-coordonator), Radio France Internationale (realizator talk-show), Mediapro (Fondator și Redactor Șef la portalului Mediapro – www.apropo.ro); Fondator și președinte al Asociației Consumatorilor de Media care a militat timp de 10 ani pentru respectarea principiilor deontologice in presa romaneasca