De ce nu te protejează masca cu adevărat

De ce nu te protejează masca cu adevărat

Îți dă senzația de falsă protecție, exact așa cum îți dădeau și mănușile și, exact așa cum erau mai multe șanse să duci mâna la gură dacă purtai mânuși pentru că te credeai protejat, așa sunt mai mult șanse să nu respecți distanța fizică sanitară pentru că te crezi protejat cu mască sau să duci mâna la mască, pentru că masca te protejează sau să vorbești cu o persoană fără mască, pentru că tu ai mască, deci nu pățești nimic.

Măștile care sunt pe piață sunt foarte proaste, multe dintre ele nu te protejează deloc. Deci dacă tu și celălalt aveți mască, stați aproape unul de altul și vorbiți tare, există mari șanse ca virusul să ajungă la tine. De ce? Fie pentru că masca este neconformă, fie pentru că a devenit neconformă pentru că nu a fost utilizată o singură dată și maximum o oră, așa cum ar trebui. Fie pentru faptul că a fost ținută pe bărbie sau la încheietura mâinii sau spânzurată în mașină, de unde a mai agățat o grămadă de virusuri și bacterii. Păstrând proporțiile, să refolosești masca este ca și cum ai refolosi hârtia igienică. Și 90% dintre oameni fac asta, refolosesc măștile de unică folosință.

De asemenea, mulți duc mâna la mască, o aranjează în dreptul gurii, în dreptul nasului, fără să se fi spălat pe mâini înainte, adică cară pur și simplu coronavirus de pe suprafețe și îl introduc pur și simplu în gură și în nas, prin mască. Ceea ce m-a determinat să fac paralela cu mănușile. Dacă ai mască, nu te mai speli pe mâini de fiecare dată înainte de a duce mâna la gură sau nas, ba chiar masca te obligă să duci mâna la gură sau nas, pentru că alunecă și trebuie aranjată, deci cresc șansele să iei coronavirusul. Virusul trece prin cele trei straturi ale măștii de unică folosință și astfel s-ar explica de ce epidemia explodează în țări unde purtarea măștii este obligatorie și scade în țări unde purtarea măștii nu este obligatorie, cum este Suedia.

Cea mai importantă este distanțarea fizică. O spune virusologul-șef al Suediei, cel care a decis ca țara sa să nu intre în lockdown și cel care a decis, de asemenea, ca măștile să nu fie obligatorii în țara sa, deși sunt obligatorii, de exemplu, pe toate străzile Parisului. Să urmărim puțin ce spune:

El spune că masca nu este suficient de eficace și cele mai importante măsuri de prevenție rămân distanțarea fizică și spălarea regulată a mâinilor (care, așa cum am scris mai devreme, trec în planul doi, pentru că noi credem că ne protejează masca).

Virusologul-șef suedez, Anders Tegnell, spune că eficacitatea măștii mai trebuie dovedită, iar utilizarea sa greșită crește șansele contaminării persoanei care o poartă. “Există cel puțin trei studii științifice importante, ale OMS, al ECDC (Agenția Europeană pentru Sănătate) și unul publicat în revista The Lancet,  citat de OMS, care afirmă că dovezile științifice ale eficacității măștii sunt slabe”, afirmă suedezul.

Suedia a ales să nu închidă economia și oamenii în case în primăvară, iar bilanțul este destul de dur: mai mult de 5.800 de morți și 84.000 de cazuri. Cu toate acestea, așa cum arată Huffington Post, deși în Franța, Olanda, Germania sau Belgia crește accelerat numărul de cazuri în acest moment, în Suedia, îmbolnăvirile sunt într-o scădere continuă din iunie.

Anders Tegnell spune că cifrele au scăzut pentru că s-au luat măsuri dure de igienă în căminele de bătrâni, principale focare de coronavirus și de decese în primăvară, iar companiile au fost încurajate să-și trimită angajații să lucreze de acasă. “Să încerci să înlocuiești aceste măsuri prin purtarea obligatorie a măștii nu va funcționa. Mai multe țări care au introdus purtarea obligatorie a măștii trec acum printr-o puternică recrudescență a epidemiei”, a mai spus el la televiziunea publică suedeză.

Și rămâne această întrebare: de ce în Franța, de exemplu, unde masca este obligatorie pe toate străzile, din toate orașele, continuă să crească numărul de cazuri?

Eu cred că purtarea măștii este necesară. Dar mai cred, ceea ce am scris la începutul articolului, că cei care o poartă se pot crede, în mod fals, protejați, ceea le crește șansele de îmbolnăvire. Pentru că duc mai des mâinile la față, adică la mască, fără să se spele pe mâini, adică o contaminează, pentru că nu mai respectă distanțarea fizică, ceea ce îi aduce practic în brațele coronavirusului.

Extrag din ceea ce spune epidemiologul-șef suedez două lucruri care mi se par rezonabile: acelea că distanțarea fizică sanitară și spălarea mâinilor sunt extrem de importante în lupta cu coronavirusul.

Nu mai duceți mâna la mască! Nu o puneți pe bărbie și apoi pe gură! Nu folosiți o mască de unică folosință mai mult de o oră, două! Spălați-vă des pe mâini! Stați la distanță de interlocutor!

Of.

P.S. Și dacă nici după două săptămâni nu scade numărul de cazuri în țările unde masca este obligatorie, aștept o dezbatere științifică de anvergură despre eficacitatea măștii.

Altfel încep să cred că ne-am prostit atât de rău în ultimele decenii, că am ajuns mai proști ca virusul.

Horea Mihai Bădău este Formator acreditat ANC; Lector universitar doctor la Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității din București; Profesor-cercetător la Universitatea Sophia Antipolis din Nisa, Franța (titular al cursurilor de Comunicare în Rețelele Sociale la anul III Licență, Master 1 INFOCOM, Master 2 DISTIC, Master 2 EMIC, Master 2 CCOSI); Profesor-invitat la Universitatea Franche-Comte, Montbelliard, Franta, Master 2 Produits et Services Multimedia, Master clasa A+; Cercetător-principal la Laboratorul de cercetare Sic.Lab Mediteranee Nisa-Toulon; Autor al primelor manuale de Social Media și de Jurnalism Online (Tehnici de comunicare în Social Media, Ed. Polirom, 2011 și Manual de Jurnalism Online, Ed. Tritonic, 2015); Autor al primei Teorii Social Media prezentată și validată la cel de-al XIV-lea Congres Științific al Societății Franceze în Științele Comunicării și Informației. Teoria a fost publicată, în urma Congresului, într-un volum editat de SFSIC la Editura Harmattan, Paris, 2015; Autor al primei Carte Etice a Rețelelor Sociale publicată în cea mai prestigioasă revistă științifică franceză, în Științele Comunicarii: Revue Française des Sciences de l’Information et de la Communication; Jurnalist la Realitatea TV (editor si editor-coordonator), Radio France Internationale (realizator talk-show), Mediapro (Fondator și Redactor Șef la portalului Mediapro – www.apropo.ro); Fondator și președinte al Asociației Consumatorilor de Media care a militat timp de 10 ani pentru respectarea principiilor deontologice in presa romaneasca