Nu suntem o țară mică-mică

Nu suntem o țară mică-mică

Zilele trecute cineva spunea că suntem o țară mică și trebuie să ne mulțumim cu ce avem, să nu ne dorim autostrăzi etc. Fals.

Nu suntem o țară mică. Avem peste 15 milioane de locuitori, puterea de cumpărare a românilor este destul de mare și o risipesc prin Grecia, Bulgaria, Turcia și pe unde se mai poate.

Nu este de adevărat că nu ar trebui să avem autostrăzi, pentru că nu ar circula suficiente mașini pe ele. Circulația de acum nu este aceeași cu cea care va fi pe autostrăzi. Acum știi că e greu pe drumuri naționale, deci iei trenul sau avionul sau altceva. Dacă ai autostradă, pleci cu mașina. Eu am făcut 140.000 de km prin Europa. Mai întâi cu o mașină de 1.9, cu 5 viteze. Apoi am schimbat-o cu o mașină de 2.0 cu 6 viteze si 140 de cai. Cu o mașină de autostradă. Special pentru autostradă am schimbat mașina. Ca să pot traversa Italia fără să alimentez, să pot traversa Elveția fără să alimentez….Am luat o mașină pentru autostradă.

Dacă România ar avea autostrăzi, oamenii ar începe să gândească strategic această nouă variantă de transport. Cu autostradă, București – Cluj ar însemna 3 ore. Mai are rost să iei trenul? Nu. Cu autobuzul ar fi 4 ore. Transportul de marfă s-ar face tot pe autostradă. Ar înflori toate serviciile de tip covoiturage, cum există în Franța, în care îți împarți mașina cu mai multe persoane și împărțiți și costurile (este și la noi blablacar).

Dar persoana care a zis că suntem o țară mică și trebuie să ne mulțumim cu ce avem și să nu avem autostrăzi, servește trup și suflet Rusia lui Putin. Rusia lui Putin ne vrea cu această mentalitate, stăpânii își doresc supuși cu această mentalitate. Ca să-i supună mai ușor. Dacă rușii invadează Moldova sau Ardealul, până ajungem noi cu trupe de la București, deja s-a format poporul român (adică fac copii slavii cu femeile românce, că oricum noi ne tragem din slavi, așa cum foarte bine a scris Boia în anii 90 – nu contează cine au fost primii, contează cine au fost ultimii și au stat cel mai mult, iar ultimii care au stat cel mai mult au fost slavii, de aceea suntem ortodocși, de aceea scriam cu alfabet chirilic, cu î din i, de aceea avem fete frumoase etc )

Am încheiat paranteza, deși simt că v-ați fi dorit să continuăm.

Dacă Franța este imperiu, de ce aduce un profesor de la 2.500 de kilometri, în fiecare an, ca să predea la Masterele lor? Pentru că, așa cum mi se spune în fiecare an, nu au un specialist așa de bun ca mine. Nu suntem o țară mică. Suntem o nație de oameni deștepți, descurcăreți și muncitori. Când am mers prima oară la Cinque Terre, acum vreo 15 ani, un proprietar de pensiune mi-a zis că românii sunt muncitori și oameni serioși, deși eu mă așteptam să spună că sunt hoți. Și peste tot mă salutau conaționali, că vedeau număr de Ro. Acum sunt atât de mulți români peste graniță, că nu mai conteaxă.

Și în parcările de pe autostradă, germanii mă invidiau pentru mașină, care este o Skoda Octavia 2 Facelift, din 2012, nu un BMW sau AUDI, dar cei mai mulți nu își permit o mașină de 25.000 de euro. Noi trăim cu impresia că germanii, francezii, italienii trăiesc în paradis. NU e deloc așa. Marea lor majoritate sunt săraci, numără banii de mâncare de pe o zi pe alta și muncesc în weekend pentru ore suplimentare. Ceea ce la noi nu ai să vezi: bătaie între angajați, cine lucrează sâmbătă și duminică. În Franța, unii nu au mai avut weekenduri libere de luni de zile și se mândresc cu asta. Au avut ocazia să muncească și să câștige bani.

Deci s-o lăsăm mai încet că noi suntem țară mică și de categoria a doua și nu ar trebui să avem autostrăzi etc. Cei care zic asta, de fapt spun așa: shhht, mulțumiți-vă cu puțin, ca să băgăm noi în buzunar. Nu, nu, nu băgați tot în buzunar, munciți și voi, în Franța patronii de restaurante muncesc alături de angajați, șterg mese și servesc, altfel s-ar trezi cu mașinile incendiate. Și nu au mașini de lux, pentru că ar fi un gest urât față de angajați: eu am eu, tu nu ai, iar ceea ce am eu este pe spinarea ta.

Interesantă mentalitate, nu?

Deci suntem o țară super-tare, merităm autostrăzi, merităm salarii decente, merităm tot ceea ce merită orice om, din orice altă țară. Și nu mai băgați atâta în buzunar pe spinarea noastră, nesimțiților. În SUA e revoluție de Stânga, cel care a pus ghilotina în fața șefului Amazon, era un fost angajat care ceruse creșterea salariului de la 13 dolari pe ora, la 16 dolari pe oră și a fost refuzat, dar șeful avea avere de 200 de miliarde. Boierilor a trecut vremea voastră, nu ma creșteți pe spinarea săracilor. Se apropie vremea când săracii își vor cere înapoi banii furați. Sunt săraci pentru că i-ați furat.

 

Horea Mihai Bădău este Formator acreditat ANC; Lector universitar doctor la Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității din București; Profesor-cercetător la Universitatea Sophia Antipolis din Nisa, Franța (titular al cursurilor de Comunicare în Rețelele Sociale la anul III Licență, Master 1 INFOCOM, Master 2 DISTIC, Master 2 EMIC, Master 2 CCOSI); Profesor-invitat la Universitatea Franche-Comte, Montbelliard, Franta, Master 2 Produits et Services Multimedia, Master clasa A+; Cercetător-principal la Laboratorul de cercetare Sic.Lab Mediteranee Nisa-Toulon; Autor al primelor manuale de Social Media și de Jurnalism Online (Tehnici de comunicare în Social Media, Ed. Polirom, 2011 și Manual de Jurnalism Online, Ed. Tritonic, 2015); Autor al primei Teorii Social Media prezentată și validată la cel de-al XIV-lea Congres Științific al Societății Franceze în Științele Comunicării și Informației. Teoria a fost publicată, în urma Congresului, într-un volum editat de SFSIC la Editura Harmattan, Paris, 2015; Autor al primei Carte Etice a Rețelelor Sociale publicată în cea mai prestigioasă revistă științifică franceză, în Științele Comunicarii: Revue Française des Sciences de l’Information et de la Communication; Jurnalist la Realitatea TV (editor si editor-coordonator), Radio France Internationale (realizator talk-show), Mediapro (Fondator și Redactor Șef la portalului Mediapro – www.apropo.ro); Fondator și președinte al Asociației Consumatorilor de Media care a militat timp de 10 ani pentru respectarea principiilor deontologice in presa romaneasca