Despre marea putere a lui Putin

Despre marea putere a lui Putin

Am citit foarte multe astfel de comentarii și postări pe Facebook: în Belarus se va întâmpla numai ce vrea Putin etc. Toate arată o nemăsurată încredere în puterea lui Putin, rezultat al propagandei intense pro-Putin din ultimii ani, din rețelele sociale.

Nemăsurată, adică neadevărată. Putin nu mai are puterea pe care o avea înainte. De fapt, el este în cel mai slab punct al carierei sale de când a preluat puterea. Dacă avea putere, în Belarus nu începea nicio Revoluție. Dacă avea putere, nu era otrăvit Navalnîi. Toate aceste momente îi arată slăbiciunea, arată că nu mai este dorit nici de mulți dintre apropiații săi. Care au putere.

Rusia a fost lovită la fel de mult ca toate țările europene, de criza coronavirusului, care a însemnat și înseamnă, în primul rând, criză economică. Rusia se adâncește în criză și așa cum scriam aici, cei care vor să-l schimbe pe Putin o vor face pur și simplu din motive economice (nu voi repeta argumentele, le-am scris de mai multe ori pe blogul meu).

Faptul că zilele trecute, s-au declasificat imagini cu cea mai puternică bombă nucleară testată vreodată, Țarul Rusiei, arată răgetul leului rănit care este pe moarte. Și încearcă, cu voce dogită, să mai sperie pe cineva. Dar nu mai sperie pe nimeni. Arsenalul nuclear al Rusiei este extrem de învechit și și-a atins limita de viață. Producția noilor arme nucleare, care ar fi trebuit să relanseze Rusia în lupta pentru supremația militară la nivel mondial, a fost oprită din cauza lipsei de bani, precum și a accidentului nuclear care avut loc recent, la o bază secretă de cercetare și testare. Noile arme nucleare erau mai mult propagandă decât arme fizice.

Putin nu mai e nimic. Împăratul e gol. E un balon de săpun care plutește în atmosfera media și se mai încruntă din când în când. Și există trei tipuri de reacții: cei care se sperie sincer în fața balonului de săpun, cei care se sperie în fața balonului de săpun pentru că sunt agenți de influență ai Moscovei și cei care nu se sperie.

E simplu.

Cei din a doua categorie ar trebui să-și facă planuri de pensie 🙂

Iar cei din a treia categorie știu ce se întâmplă cu adevărat.

Horea Mihai Bădău este Formator acreditat ANC; Lector universitar doctor la Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității din București; Profesor-cercetător la Universitatea Sophia Antipolis din Nisa, Franța (titular al cursurilor de Comunicare în Rețelele Sociale la anul III Licență, Master 1 INFOCOM, Master 2 DISTIC, Master 2 EMIC, Master 2 CCOSI); Profesor-invitat la Universitatea Franche-Comte, Montbelliard, Franta, Master 2 Produits et Services Multimedia, Master clasa A+; Cercetător-principal la Laboratorul de cercetare Sic.Lab Mediteranee Nisa-Toulon; Autor al primelor manuale de Social Media și de Jurnalism Online (Tehnici de comunicare în Social Media, Ed. Polirom, 2011 și Manual de Jurnalism Online, Ed. Tritonic, 2015); Autor al primei Teorii Social Media prezentată și validată la cel de-al XIV-lea Congres Științific al Societății Franceze în Științele Comunicării și Informației. Teoria a fost publicată, în urma Congresului, într-un volum editat de SFSIC la Editura Harmattan, Paris, 2015; Autor al primei Carte Etice a Rețelelor Sociale publicată în cea mai prestigioasă revistă științifică franceză, în Științele Comunicarii: Revue Française des Sciences de l’Information et de la Communication; Jurnalist la Realitatea TV (editor si editor-coordonator), Radio France Internationale (realizator talk-show), Mediapro (Fondator și Redactor Șef la portalului Mediapro – www.apropo.ro); Fondator și președinte al Asociației Consumatorilor de Media care a militat timp de 10 ani pentru respectarea principiilor deontologice in presa romaneasca