În genunchi în fața interlopilor

În genunchi în fața interlopilor

Ce ne-a spus Poliția Română? Că dacă nu mergea noaptea să negocieze cu interlopii la ei în cartier (noaptea, ca hoții și la ei în cartier, că așa merge sluga la rege), veneau la înmormântarea lui Pian 3.000 de oameni și aveau loc incidente grave care puneau în pericol imaginea Poliției Române și a României (!!!??) Ce însemnă asta? Că în anul de grație 2020, în care colantăm mașini de poliție în loc să cumpărăm măști pentru elevi, Poliția Română nu poate stăpâni activitatea interlopilor din România. Nu poate pur și simplu! Speriată de perspectiva unor acțiuni interlope, e dispusă să meargă în genunchi în fața lor, că asta a însemnat gestul șefului Poliției de a merge noaptea la discuții în cartierul lor, ca să nu pățească ceva rău! Deci Poliția îi roagă pe infractori să fie cuminți! Și e dispusă să se umilească în fața lor, pentru că, de fapt, acestea sunt cele mai mari arme ale interlopilor: intimidarea și frica. Dacă te pui în genunchi în fața lor, te lasă în pace. Așa domnesc ei. Asta e puterea lor. Și sunt convins că acele imagini au fost date publicității tocmai ca să arate asta și să consolideze puterea interlopilor. Să arate, o dată în plus, cât sunt de puternici, să semene teamă, deci să câștige putere. Respect, cum denumesc ei puterea.

Publicarea imaginilor s-a făcut în paralel cu declarațiile video ale unor interlopi care povestesc cum se vând pe 200 de dolari polițiștii din departamentele care ar trebui să se ocupe de interlopi, adică să-i sancționeze când încalcă legea. Sunt ieftini, 200 de dolari. Demni de dispreț, spun interlopii. Sunt ieftini, ditamai șeful poliției vine noaptea la noi în cartier, să ne roage să fim cuminți. Demn de dispreț.

Acesta e mesajul acelor imagini. Este un mesaj dat de interlopi prin intermediul oamenilor pe care îi au în poliție, un mesaj destinat a arăta putere. Și a semăna teamă.

Sincer, au dreptate. Ăștia nu sunt polițiști. Ăștia sunt polițiști cu mine și cu tine, niște nimeni, de care nu le e frică. Cu cei cu care ar trebui să fie duri, sunt blânzi. Că le e frică. O frică amestecată cu teancurile de dolari pe care le primesc. Și care îi fac să meargă noaptea și în genunchi dacă trebuie, la stabor (apropo, sigur există filmări și cu asta).

Am scris acest text dintr-un singur motiv: că mai există și polițiști onești. Așa cum și în Biserică există preoți care-și fac datoria cu har, așa cum există în orice instituție oameni care au intrat acolo cu idealuri, cu dorința de a face din pasiune și corect ceea ce fac. Și sunt sufocați de cei care au ajuns în funcții de conducere și nu au ajuns pentru că sunt cei mai buni, ci cei mai șmecheri, cei mai descurcăreți, cei mai interlopi. Interlopul trage la interlop. Noaptea, prin cartiere, nu negociază indivizi cinstiți. Nici drumul spre șefia unei instituții din România nu trece întotdeauna prin intersecții ale onestității. De aceea, ajung să se înțeleagă. Șefii cu interlopii. Interlopii cu interlopii.

Respect polițiștilor care-și fac meseria, celor care au intrat în această profesie cu idealuri și încă mai cred în ele. Dispreț pentru interlopi, oriunde s-ar afla.

Horea Mihai Bădău este Formator acreditat ANC; Lector universitar doctor la Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității din București; Profesor-cercetător la Universitatea Sophia Antipolis din Nisa, Franța (titular al cursurilor de Comunicare în Rețelele Sociale la anul III Licență, Master 1 INFOCOM, Master 2 DISTIC, Master 2 EMIC, Master 2 CCOSI); Profesor-invitat la Universitatea Franche-Comte, Montbelliard, Franta, Master 2 Produits et Services Multimedia, Master clasa A+; Cercetător-principal la Laboratorul de cercetare Sic.Lab Mediteranee Nisa-Toulon; Autor al primelor manuale de Social Media și de Jurnalism Online (Tehnici de comunicare în Social Media, Ed. Polirom, 2011 și Manual de Jurnalism Online, Ed. Tritonic, 2015); Autor al primei Teorii Social Media prezentată și validată la cel de-al XIV-lea Congres Științific al Societății Franceze în Științele Comunicării și Informației. Teoria a fost publicată, în urma Congresului, într-un volum editat de SFSIC la Editura Harmattan, Paris, 2015; Autor al primei Carte Etice a Rețelelor Sociale publicată în cea mai prestigioasă revistă științifică franceză, în Științele Comunicarii: Revue Française des Sciences de l’Information et de la Communication; Jurnalist la Realitatea TV (editor si editor-coordonator), Radio France Internationale (realizator talk-show), Mediapro (Fondator și Redactor Șef la portalului Mediapro – www.apropo.ro); Fondator și președinte al Asociației Consumatorilor de Media care a militat timp de 10 ani pentru respectarea principiilor deontologice in presa romaneasca