România Partidului Unic

România Partidului Unic

România nu se va putea debarasa de metehnele comunismului încă 20-30 de ani, de acum încolo, până când nu vor mai avea puterea cei care au învățat cum să reușească în viață pe vremea lui Ceaușescu. Cel mai trist lucru este că ei nu au reușit să se adapteze la modul de viață și de acțiune într-o societate democratică. Și e de înțeles: reflexele de adaptare se formează în școală, iar cei care au făcut facultatea în vremurile de tristă amintire, le vor fi mereu tributari.

Ați observat că nimeni din România nu a crezut că va pica Lukașenko? În seara când a intrat dur cu trupele OMON în manifestanți? Reflex ceaușist: nu au cum să învingă oamenii. Pentru că ei au învățat că oamenii nu au cum să învingă, pentru că puterea nu este în mâinile oamenilor, ci în mâna unei nomenclaturi restrânse. Deci oamenii nu pot face nimic, nu pot schimba nimic. Ceea ce e fals, evident.

Un alt reflex ceaușist: în România nu poate exista pluripartidism. Simplul fapt că migrează oameni de la un partid la altul, de la Stânga la Dreapta și invers (ceea ce în Occident ar fi de neimaginat), arată că în România există un singur partid: cel care deține puterea. Exact ca pe vremea lui Ceaușescu. Există doar Partidul Comunist Român, care strânge toți membrii în jurul său când este la putere. Cum poți să treci de la o doctrină de Stânga, la una de Dreapta și invers? Simplu: ai o singură doctrină. A Puterii. Iar în România există un singur Partid: cel de la Putere. Ceilalți sunt ucenici, sunt aspiranți, sunt eșaloanele doi și trei ale Partidului Comunist. Așteaptă și ei sau dau lovituri în interiorul Partidului Unic, ca să ajungă în primul eșalon. Pe vremea lui Ceaușescu asemenea lovituri se dădeau departe de ochii publicului. Acum se dau public. Acum bătăliile se poartă public. Se numește Opoziție. Dar nu este un alt partid, ci eșalonul doi al Partidului care se numește Putere. Partidul-Unic. PCR. Pile-Cunoștințe-Relații. Asta era Partidul Comunist pe vremea lui Ceaușescu. Asta este PNL + PSD acum. Este un singur partid. Uitați-vă ce se va întâmpla în următorii ani. Uitați-vă ce mult se vor netezi asperitățile, ce bine vor lucra împreună, ce frumos va fi consensul. Iliescu s-ar răsuci de bucurie în mormânt era să zic, dar încă e în viață. Se reface FSN. Uitate sunt vremurile de luptă, de acum încolo luptele se vor duce la pahar. Și când se vor ridica mesenii de la masă, va fi bine.

Uitați-vă la USR si PLUS. Ce este PLUS? Un partid făcut de Iohannis, cu un inginer agronom, europarlamentar, la Bruxelles. Cioloș. Care e un nimeni, el pur și simplu a câștigat o mare aură prin simplu fapt că s-a opus PSD-ului. Dacă nu exista PSD-ul, Cioloș rămânea ceea ce este de fapt: un bun specialist în agricultură. Exact ce trebuie pentru înnoirea României. PLUS, acest partid născut de Iohannis, deci un fel de aripă tânără a PNL-ului, a fuzionat cu USR-ul. Care ce era? Un partid care spunea că s-a rupt total de trecut, că are în rândurile sale oameni noi, nepătați, care nu au fost nomenclaturiști, care nu au avut dosare penale…Apoi, USR, partidul virgin, a fuzionat cu PLUS. A fost injectat cu PLUS, exact așa cum PNL-ul a fost injectat cu PDL-ul lui Băsescu. Obsesia Partidului Unic. USR nu mai e partidul virgin după injecția cu PLUS, așa cum nici PNL-ul nu a mai fost continuatorul Brătienilor după injecția cu PDL, care era fostul PD injectat cu o aripă a liberalilor condusă de Stolojan, iar înainte de injecție era PD, adică o aripă care se rupsese din PSD. Deci PSD. Care acum e injectat în PNL. PNL care, la rândul lui, a injectat USR. Partidul Unic. Dar e democrație, deci e bine să avem denumiri diferite, dar tehnicile sunt tot cele învățate la serviciile de partid înainte de 1989. Și atenție, sunt tehnici învățate de la fratele sovietic, nu de la fratele american. Îmi și imaginez cum urmăresc americanii ce se întâmplă în România și își pun mâinile în cap: uite, ăla fuzionează cu ăla, foștii se duc la actuali, care devin foști…Cred că e foarte greu pentru ei și cred că senzația seamănă cu cea pe care o ai când mergi într-un bazar sau într-un iarmaroc sau într-un bâlci, unde sunt multe culori, toate amestecate, multă vorbă, multă hărmălaie, care nu contează deloc, pentru că negustorii se înțeleg în spatele barăcii. Păstrând proporțiile, este ca și cum Trump ar trece acum la Democrați, ca să rămână la putere. Hahahaha, ne-am putea imagina așa ceva? Nu.

Recent Ambasada SUA i-a reamintit lui Iohannis că i-a promis lui Trump că nu va da 5G-ul chinezilor. I-a reamintit lui Iohannis pentru că, așa cum spunea chiar el recent, nu agreează traseismul, dar unii mai pot să-și schimbe doctrina. Și își schimbă chiar el doctrina după o întâlnire cu Merkel.

Așa e România, o țară sovietizată la porțile Orientului. Unde se mănâncă mici turcești, se bea vodcă rusească cu Coca-Cola americană la terase în orașe construite în stil franțuzesc, german, maghiar și … mai spuneți și voi.

Zilele acestea s-au construit Partidele Unice PSD-PNL și USR-PLUS. Va fi din ce în ce mai multă liniște în România deci vom munci mult mai bine în fabrici și uzine. Că nu se lucrează bine în gălăgie. Singura mea speranță este Revoluția din Belarus care, după ce va schimba tot la Est sper să revină, cu recul și să schimbe lucrurile și în Vestul care e de fapt, tot Est.

Horea Mihai Bădău este Formator acreditat ANC; Lector universitar doctor la Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității din București; Profesor-cercetător la Universitatea Sophia Antipolis din Nisa, Franța (titular al cursurilor de Comunicare în Rețelele Sociale la anul III Licență, Master 1 INFOCOM, Master 2 DISTIC, Master 2 EMIC, Master 2 CCOSI); Profesor-invitat la Universitatea Franche-Comte, Montbelliard, Franta, Master 2 Produits et Services Multimedia, Master clasa A+; Cercetător-principal la Laboratorul de cercetare Sic.Lab Mediteranee Nisa-Toulon; Autor al primelor manuale de Social Media și de Jurnalism Online (Tehnici de comunicare în Social Media, Ed. Polirom, 2011 și Manual de Jurnalism Online, Ed. Tritonic, 2015); Autor al primei Teorii Social Media prezentată și validată la cel de-al XIV-lea Congres Științific al Societății Franceze în Științele Comunicării și Informației. Teoria a fost publicată, în urma Congresului, într-un volum editat de SFSIC la Editura Harmattan, Paris, 2015; Autor al primei Carte Etice a Rețelelor Sociale publicată în cea mai prestigioasă revistă științifică franceză, în Științele Comunicarii: Revue Française des Sciences de l’Information et de la Communication; Jurnalist la Realitatea TV (editor si editor-coordonator), Radio France Internationale (realizator talk-show), Mediapro (Fondator și Redactor Șef la portalului Mediapro – www.apropo.ro); Fondator și președinte al Asociației Consumatorilor de Media care a militat timp de 10 ani pentru respectarea principiilor deontologice in presa romaneasca