Acum politicienii sunt mai slab pregătiți decât alegătorii

Acum politicienii sunt mai slab pregătiți decât alegătorii

Situația s-a schimbat mult de-a lungul anilor. Dacă în anii 90, politicienii erau cei de la care venea lumina, erau oarecum pregătiți și aveau o experiență superioară față de cei care îi alegeau (am avut un președinte Rector al Universității, am avut politicieni precum Coposu), de-a lungul anilor, situația s-a schimbat din ce în ce mai mult: politicienii au început să fie din ce în ce mai prost pregătiți, iar oamenii, alegătorii, din ce în ce mai bine pregătiți. Oamenii au început să plece în străinătate, să vadă cum este acolo, să se informeze din surse deschise, cum sunt platformele online (nu mai este ca în anii 90 când se informau numai de la televiziuni și făceau concediile în țară), încet-încet oamenii au început să fie mai bine pregătiți decât cei care-i conduc. Cei care-i conduc au rămas în aceeași baltă a mediocrității, exact ca un profesor care nu mai citește nimic, nu mai face cercetare, nu-și mai îmbunătățește cursurile, au fost bune în anii 90, sunt și acum.

Fals.

Acum alegătorii sunt mai deștepți și mai bine pregătiți decât cei care-i conduc. Iar cursurile din anii 90 nu mai sunt bune.

Tăriceanu este același de treizeci de ani. Adică aceeași Dacie Solenza.

Băsescu este același VW Golf 1. 1 !!!! Cine mai folosește această mașină?

M-am uitat pe CV-urile candidaților la Primărie. Extrem de subțiri, extrem de slabe. Sunt codașii. Sunt marginalii. Cei care nu au reușit nimic strălucit în profesiile lor și atunci au sperat că politica va fi o trambulină. Au tras sforile în organizațiile de partid, au ajuns președinți și acum candidează în numele nostru. Nu e nimic special în a trage sforile în organizația de partid. Asta era special înainte de 89. Acum ești doar un descurcăreț la tine în organizație. Nu e cazul să mă conduci pe mine. Condu-i în continuare pe cei de la tine din organizație, asta nu te recomandă pentru a conduce un oraș sau un sector.

Nici oamenii noi care vin nu sunt mai breji. USR-ul, de asemenea, e format din oameni tineri care nu au făcut cine știe ce performanță în domeniile lor. Toți au frustrare: nu au ajuns ce voiau. Și atunci speră că politica îi va duce acolo unde nu i-au dus propriile competențe, ba chiar mai sus.

Pe spinarea tot a noastră care, tăcuți și vâzându-ne de treabă, am ajuns mai deștepți și mai competenți decât ei. De ce?

Pentru că, mulți ani, politica a fost văzută ca o hazna. Iar oamenii deștepți și muncitori nu s-au băgat în ea. Asta se vede acum: oamenii deștepți și muncitori nu sunt în politică. Inevitabil, cei care sunt în politică sunt mai proști și mai slab pregătiți decât cei care îi aleg. Paradox. Îi alegem pe cei mai proști ca noi să ne reprezinte. Consecințele s-au văzut în pandemie, când chiar am depins de cei pe care i-am ales.

Ceea ce am scris este valabil pentru toate partidele, nu doar pentru unul-două

Horea Mihai Bădău este Formator acreditat ANC; Lector universitar doctor la Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității din București; Profesor-cercetător la Universitatea Sophia Antipolis din Nisa, Franța (titular al cursurilor de Comunicare în Rețelele Sociale la anul III Licență, Master 1 INFOCOM, Master 2 DISTIC, Master 2 EMIC, Master 2 CCOSI); Profesor-invitat la Universitatea Franche-Comte, Montbelliard, Franta, Master 2 Produits et Services Multimedia, Master clasa A+; Cercetător-principal la Laboratorul de cercetare Sic.Lab Mediteranee Nisa-Toulon; Autor al primelor manuale de Social Media și de Jurnalism Online (Tehnici de comunicare în Social Media, Ed. Polirom, 2011 și Manual de Jurnalism Online, Ed. Tritonic, 2015); Autor al primei Teorii Social Media prezentată și validată la cel de-al XIV-lea Congres Științific al Societății Franceze în Științele Comunicării și Informației. Teoria a fost publicată, în urma Congresului, într-un volum editat de SFSIC la Editura Harmattan, Paris, 2015; Autor al primei Carte Etice a Rețelelor Sociale publicată în cea mai prestigioasă revistă științifică franceză, în Științele Comunicarii: Revue Française des Sciences de l’Information et de la Communication; Jurnalist la Realitatea TV (editor si editor-coordonator), Radio France Internationale (realizator talk-show), Mediapro (Fondator și Redactor Șef la portalului Mediapro – www.apropo.ro); Fondator și președinte al Asociației Consumatorilor de Media care a militat timp de 10 ani pentru respectarea principiilor deontologice in presa romaneasca