Virusologul-șef suedez: deschideți școlile și fără măști!

Virusologul-șef suedez: deschideți școlile și fără măști!

Anders Tegnell, virusolog-șef (șeful Agenției Naționale de Sănătate Publică, instituția responsabilă pentru politicile naționale de sănătate din Suedia), a făcut câteva afirmații cel puțin șocante (pentru noi) în prestigioasa revistă The Fortune. Citez câteva (articolul integral îl găsiți aici):

El a spus că măștile nu sunt necesare în Suedia. Deși există multe studii  care arată că acoperirea nasului și a gurii sunt mai bune decât nimic pentru protecție în fața coronavirusului, virusologul suedez spune că le-a studiat pe toate și nu este convins de faptul că masca este un instrument eficient în politicile publice de combatere a răspândirii noului virus. El citează cazul Spaniei unde există reguli stricte privind purtarea măștii și, cu toate acestea, cazurile au explodat în ultima perioadă.

Anders Tegnell spune că cea mai bună metodă pentru evitarea infectărilor este păstrarea distanței fizice sanitare: ”Le spun oamenilor că este mult mai bine să păstrezi distanța socială [decât să porți mască s.m.]. Acesta este cu adevărat cel mai bun lucru pe care poți să-l faci pentru a diminua riscul infectărilor – păstrarea distanței. Încercați să lucrați de acasă, să mergeți cu bicicleta la serviciu în loc să luați autobuzul.”

În ceea ce privește deschiderea școlilor, Tegnell crede că modelul adoptat de Suedia a fost unul de succes. În primăvară, Suedia a ales să nu închidă școlile și spune Tegnell, asta a avut un impact extrem de mic asupra ratei infectărilor. Agenția de Sănătate Publică pe care o conduce a făcut publice datele care confirmă acest lucru. Tegnell spune că deși Finlanda a închis școlile, a avut același număr de infectări ca Suedia, care le-a ținut deschise, atât în rândul copiilor, cât și în rândul populației adulte. “Deschiderea școlilor este posibilă fără efecte negative” spune Tegnell, virusologul suedez care a elaborat și strategia suedeză de răspuns în fața coronavirusului, din primăvară, adică a refuzat intrarea în lockdown. La acea dată atât el cât și Agenția Națională de Sănătate Publică pe care o conduce au fost sever criticați de statele europene care au ales să intre în lockdown. Acum, la câteva luni de la acel moment, se pare că Tegnell nu a ales cea mai proastă soluție pentru țara sa. De aceea am publicat declarațiile sale (publicate și de prestigioasa revistă The Fortune). Și atunci și acum, ceea ce spune el pare șocant și neadevărat. Atunci, adică în primăvară a avut dreptate (când a spus că suedezii nu trebuie închiși în casă). Are și acum?

Tegnell este contrazis de cercetători din Statele Unite care au publicat, săptămâna trecută un  studiu care arată că copiii sunt purtători importanți ai virusului (apropo de deschiderea școlilor).

 

Horea Mihai Bădău este Formator acreditat ANC; Lector universitar doctor la Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității din București; Profesor-cercetător la Universitatea Sophia Antipolis din Nisa, Franța (titular al cursurilor de Comunicare în Rețelele Sociale la anul III Licență, Master 1 INFOCOM, Master 2 DISTIC, Master 2 EMIC, Master 2 CCOSI); Profesor-invitat la Universitatea Franche-Comte, Montbelliard, Franta, Master 2 Produits et Services Multimedia, Master clasa A+; Cercetător-principal la Laboratorul de cercetare Sic.Lab Mediteranee Nisa-Toulon; Autor al primelor manuale de Social Media și de Jurnalism Online (Tehnici de comunicare în Social Media, Ed. Polirom, 2011 și Manual de Jurnalism Online, Ed. Tritonic, 2015); Autor al primei Teorii Social Media prezentată și validată la cel de-al XIV-lea Congres Științific al Societății Franceze în Științele Comunicării și Informației. Teoria a fost publicată, în urma Congresului, într-un volum editat de SFSIC la Editura Harmattan, Paris, 2015; Autor al primei Carte Etice a Rețelelor Sociale publicată în cea mai prestigioasă revistă științifică franceză, în Științele Comunicarii: Revue Française des Sciences de l’Information et de la Communication; Jurnalist la Realitatea TV (editor si editor-coordonator), Radio France Internationale (realizator talk-show), Mediapro (Fondator și Redactor Șef la portalului Mediapro – www.apropo.ro); Fondator și președinte al Asociației Consumatorilor de Media care a militat timp de 10 ani pentru respectarea principiilor deontologice in presa romaneasca