Trebuie neapărat

Trebuie neapărat

Să ciocnim șampanie la 12 noaptea de Revelion. Să plecăm la mare, la munte, de 15 august. Să spunem la mulți ani, maria (fără majuscule) deși momentul religios este Adormirea Maicii Domnului. Noi spunem La mulți ani. În fiecare an, la fel. În fiecare an, aceleași ritualuri. Vă dați seama cât de repetitivi suntem? Dacă nu ne purtăm ca niște roboți mai mult sau mai puțin inteligenți, nu ne simțim bine.

Vă dați seama că oamenii (cei mai mulți dintre ei) își petrec viața repetând mereu? Repetând mereu.

Asta îi face extrem de vulnerabili în fața a tot ce e nou. Cei care repetaseră aceleași ritualuri pe vremea lui Ceaușescu, nu prea voiau ca Ceaușescu să plece. Ziceau că în stradă sunt niște nebuni, niște huligani. Cei care tot ciocnesc șampanie și zic An Nou Fericit sunt șocați și nu se pot adapta la pandemie. Deși cifrele cresc și e clar că pericolul e mare, ei performeaza aceleași ritualuri: trebuie neapărat să meargă la mare, în grup mare, în același loc, ca anul trecut, în aceleași condiții…Sunt dependenți de rutină. Și asta îi face vulnerabili.

De ce? Pentru că oamenilor, unora, nu tuturor, le lipsește curajul. Să faci ceva nou înseamnă curaj. Dar noi ne petrecem cea mai mare parte a vieții în somnolență, adică ne odihnim creierele. Acționăm inerțial, pe pilot automat. Ce fac azi? Ceva ce am mai făcut zilele trecute, anul trecut. Deci nu mai fac efort cognitiv, că știu deja cum va fi, pot să dorm mental. Vin acasă, stau pe Instagram și pe TikTok până când creierul face burtă. Apoi vine coronavirusul și reacționeaz disproporționat la 300 de cazuri, dezinfectez bancnote, pun preș cu clor, reacționez ca la un cutremur combinat cu un incendiu, apoi creierul obosește și respinge tot. Nu mai face față. Și revin la viața de dinainte. Mă duc în vacanță cu o gașcă de 14 prieteni, apoi mă îmbolnăvesc. Gașca de 14 prieteni în pandemie? S-au îmbolnăvit 12.

Ce mai e pe Instragram? Că m-a obosit zdravăn acest articol. Nu am nevoie de atâta stres.

Horea Mihai Bădău este Formator acreditat ANC; Lector universitar doctor la Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității din București; Profesor-cercetător la Universitatea Sophia Antipolis din Nisa, Franța (titular al cursurilor de Comunicare în Rețelele Sociale la anul III Licență, Master 1 INFOCOM, Master 2 DISTIC, Master 2 EMIC, Master 2 CCOSI); Profesor-invitat la Universitatea Franche-Comte, Montbelliard, Franta, Master 2 Produits et Services Multimedia, Master clasa A+; Cercetător-principal la Laboratorul de cercetare Sic.Lab Mediteranee Nisa-Toulon; Autor al primelor manuale de Social Media și de Jurnalism Online (Tehnici de comunicare în Social Media, Ed. Polirom, 2011 și Manual de Jurnalism Online, Ed. Tritonic, 2015); Autor al primei Teorii Social Media prezentată și validată la cel de-al XIV-lea Congres Științific al Societății Franceze în Științele Comunicării și Informației. Teoria a fost publicată, în urma Congresului, într-un volum editat de SFSIC la Editura Harmattan, Paris, 2015; Autor al primei Carte Etice a Rețelelor Sociale publicată în cea mai prestigioasă revistă științifică franceză, în Științele Comunicarii: Revue Française des Sciences de l’Information et de la Communication; Jurnalist la Realitatea TV (editor si editor-coordonator), Radio France Internationale (realizator talk-show), Mediapro (Fondator și Redactor Șef la portalului Mediapro – www.apropo.ro); Fondator și președinte al Asociației Consumatorilor de Media care a militat timp de 10 ani pentru respectarea principiilor deontologice in presa romaneasca