Medic: care sunt simptomele COVID acum

Medic: care sunt simptomele COVID acum

”1. Mai mult de 50 % din pacienții internați la noi au prezentat manifestări digestive la debut ( urmate sau nu de alte simptome), cel mai frecvent diaree. Asta m-a surprins! După cum știți definițiile de caz actuale sunt cu simptome respiratorii la adulți și simptome digestive doar la copii sub 16 ani! Poate că la noi e frecventă o altă tulpină?! Cred că la un moment dat, dacă și alti colegi vor observa acest fapt, ar trebui revizuite definițiile de caz, nu de alta, dar unii pacienți aflați în această situație, neștiind că boala se poate manifesta și așa, au fost la consulturi în clinici private și chiar la RMN, deci în perioada în care erau contagioși! Febra, însă ( dacă e să revenim la simptome), definită ca temperatură corporală peste 38 de grade, a fost raportată rar! Mai puțin de o treime! Promit să revin cu o statistică serioasă când vom avea mai multe cazuri ( până în prezent am făcut 50 de anchete…53 poate)
2. Aproape jumătate dintre pacienți aveau vârste sub 40 de ani ( cel mai tânăr a fost un student de 19 ani).
3. Aproape jumătate din cei internați nu prezentau nici un factor de risc: obezitate, diabet zaharat, HTA sau alte boli cardiovasculare, boli pulmonare cronice, boli autoimune, boli renale, hepatice, imunodeficiențe de vreun fel.
4. Ocupațiile pacienților erau diverse, dar în proporții egale cu studii superioare și fără studii superioare. Doi pacienți erau șoferi de TAXI, unul cu BPOC și aproape permanent necesitând oxigen. Două erau angajate ale unui cămin de bătrâni, alta la DGASPC și fusese contact cu copii pozitivi, altcineva lucrătoare în industria lactată la linia de fabricare a iaurtului, la o firmă de renume, alta la o firmă cunoscută la linia de îmbuteliere a apei minerale, un angajat al unui post TV… Eu sper că munca mea conștiincioasă va avea un impact asupra anchetelor ulterioare minuțioase ale DSP, acolo ajung fișele și ei trebuie să urmărească firul.

Ca o paranteză…vârsta nu contează! Am avut surpriza să conspectez dosarul unei paciente de 22 de ani, fără factori de risc, fără simptome ( tuse, junghi, dispnee), dar cu pneumonie bilaterală la radiografie! Deci, nu era asimptomatică ! Polițista, contact cu alt coleg pozitiv, contact cu coleg confirnat COVID și internat la Bals. Clinic, colegii medici interniști care fac și gărzi ( grele, majoritatea ambulanțelor vin în cursul nopții) , au observat ceea ce au raportat și colegii mei de peste hotare: starea clinica bună sau stabilă se degradează brusc și imprevizibil, saturația scade de la 98 la 94 sau 93 la sută în timp scurt, necesitând oxigenoterapie. Și situația acesta nu e rară! Și nu apare exclusiv la obezi sau la cei cu boli pulmonare preexistente! Pentru că m-am oferit să fac eu toate anchetele epidemiologice preliminare pentru DSP ale pacienților internați, vă pot spune ceea ce am obsevat. Am optat și pentru această activitate pe lângă cele obișnuite, pentru că era o oportunitate să trag propriile concluzii, neinfluențate de studii sau păreri mai mult sau mai puțin avizate din presă sau Facebook. Știți cum se spune: If life gives you lemons, then make a lemonade!

Anchetele se fac telefonic. Ca să întelegeți organizarea: avem telefoane prin care în permanență pacientii sunt în contact direct cu medicii, 2 asistente și o infirmieră pentru fiecare aripă cu pacienți, care sunt în permanență echipate lângă ei, cu schimb la 3 ore ( nu beau, nu mănâncă, nu se duc la toaletă în acest interval!) și comunică permanent telefonic verbal și prin fotografii ( EKG, constante, saturații) cu medicii, iar medicii intră la vizită de două ori pe zi în zona roșie, echipați, dar și oricând e necesar. În gardă medicul se echipează și dezechipează ori de câte ori e necesar. Emoțiile sunt la dezechipare, desigur.

În concluzie:ATENȚIE LA SIMPTOMELE DIGESTIVE, MAI ALES LA DIAREE!
Virusul e foarte răspândit în comunitate , așa că PROTEJAȚI-VĂ! Masca, distanțare, igienă. Și pentru că nu o dată la telefon mi s-au plâns că nu au greșit cu nimic…masca la magazin sau la serviciu, distanțare….am intrat în detalii….mergea cu copiii în parc cu bicicleta, acolo socializau fără mască ….că e aer liber nu? 😉 adică distanță un metru, râs,vorbit tare …acum nu mai e nici o mirare că în aer liber și zone aglomerate se poartă mască, nu?
Virusul NU IARTĂ NICI O VÂRSTĂ, nimeni nu e imun sau invincibil ( cel mai tânăr pacient avea 19 ani).

Persoanele de etnie romă fac forme mai grave, pentru că în general au factori de risc ( obezitate, HTA, diabet).
Fișele pentru DSP necesită mici modificări.
Și cea mai clară concluzie:
BOALA ASTA NU E GRIPĂ! Am văzut cu ochii mei cum unii se zbat pentru o gură de aer, am văzut radiografii pumonare cu pneumonii bilaterale la oameni tineri!
PROTEJAȚI-VĂ! Oriunde, oricât!”

a scris medicul Mirela Soare pe contul său de Facebook

 

Horea Mihai Bădău este Formator acreditat ANC; Lector universitar doctor la Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității din București; Profesor-cercetător la Universitatea Sophia Antipolis din Nisa, Franța (titular al cursurilor de Comunicare în Rețelele Sociale la anul III Licență, Master 1 INFOCOM, Master 2 DISTIC, Master 2 EMIC, Master 2 CCOSI); Profesor-invitat la Universitatea Franche-Comte, Montbelliard, Franta, Master 2 Produits et Services Multimedia, Master clasa A+; Cercetător-principal la Laboratorul de cercetare Sic.Lab Mediteranee Nisa-Toulon; Autor al primelor manuale de Social Media și de Jurnalism Online (Tehnici de comunicare în Social Media, Ed. Polirom, 2011 și Manual de Jurnalism Online, Ed. Tritonic, 2015); Autor al primei Teorii Social Media prezentată și validată la cel de-al XIV-lea Congres Științific al Societății Franceze în Științele Comunicării și Informației. Teoria a fost publicată, în urma Congresului, într-un volum editat de SFSIC la Editura Harmattan, Paris, 2015; Autor al primei Carte Etice a Rețelelor Sociale publicată în cea mai prestigioasă revistă științifică franceză, în Științele Comunicarii: Revue Française des Sciences de l’Information et de la Communication; Jurnalist la Realitatea TV (editor si editor-coordonator), Radio France Internationale (realizator talk-show), Mediapro (Fondator și Redactor Șef la portalului Mediapro – www.apropo.ro); Fondator și președinte al Asociației Consumatorilor de Media care a militat timp de 10 ani pentru respectarea principiilor deontologice in presa romaneasca