Despre lașitatea României în fața Revoluției din Belarus

Despre lașitatea României în fața Revoluției din Belarus

Publicațiile românești se întrec în a invita și a cita diverși comentatori și analiști (printre care Sorin Ioniță) care spun același lucru: că situația din Belarus este tristă, bineînțeles, dar NU se poate schimba acum, acum nu este prielnic momentul pentru o schimbare, poate mult mai târziu, dar nu e momentul acum. Ba chiar ultimele știri ne anunță că la Belarus s-a stins protestul, că mai sunt bătuți 1-2 oameni pe stradă răzleți, iar ceilalți s-au speriat și nu mai fac nimic.

Între timp, la Belarus se întâmplă aceste lucruri (citat din Casa Jurnalistului):

”Luni de zile a pegătit Lukașenko represiunea protestului. A cumpărat echipamente noi de luptă, a dat afară propriul guvern și l-a înlocuit cu securiști, iar ultimele zile de “campanie electorală” le-a petrecut în compania trupelor speciale, care i-au făcut demonstrații – unii dintre ei se îmbrăcau în protestatari și ceilalți veneau să-i bată.

Și exact așa s-a întâmplat: o represiune ca la carte, urmată de proclamarea victoriei la televiziunea de stat și imagini cu tineri (vizbil torturați în detenție) care mărturisesc că au fost plătiți de străini ca să facă scandal.

Dar ce nu pare să înțeleagă dictatorul e că nu mai are monopol asupra comunicării. Abuzurile extreme ale autorităților au fost văzute de milioane de oameni, mulțumită canalelor de Telegram care ocolesc cenzura internetului și propaganda TV.

Astfel că oamenii nu s-au mai dat bătuți, ci au schimbat tactica astfel încât să nu dea ocazia confruntării violente:

Au început să scandeze de la balcon, să aprindă și să stingă luminile, să claxoneze pe străzi, să posteze pe rețele sociale… (ultima “leapșă” e să îți dai foc la uniforma militară).

Femeile au ieșit pe străzi ținându-se de mână, mai întâi în Minsk, apoi în restul orașelor, profitând de faptul că polițiștilor le e rușine (încă) să le lovească.

Rudele celor arestați s-au adunat în fața centrelor de detenție, care arată în filmările tremurate ca niște lagăre de concentrare.

În curtea mai multor spitale au ieșit doctorii la protest, stârniți de arestarea unor medici voluntari care îngrijeau răniții.

Zeci de angajați de la filarmonică au început să cânte pe stradă, cu mesajul “Ne-au furat vocile”. Actorii de la teatru au înregistrat mesaje care condamnă brutalitatea poliției. Mai mulți prezentatori TV și-au dat demisia în semn de protest față de propagandă.

Mai grav pentru stat e că azi s-au înmulțit și grevele din fabrici. Se organizează dezbateri, se rup sindicate și în unele cazuri muncitorii ies pe stradă alături de protestatari.

Au început, anevoios, negocierile pentru sancțiuni internaționale care să pună presiune pe sistemul economic deja îngenunchiat.

Totul se întâmplă în văzul lumii.

După o zi de șoc și groază, protestul din Belarus a renăscut. Fără violență”.

Belarus va învinge! Lukașenko a căzut! Așa cum scriam din 10 august.

Horea Mihai Bădău este Formator acreditat ANC; Lector universitar doctor la Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității din București; Profesor-cercetător la Universitatea Sophia Antipolis din Nisa, Franța (titular al cursurilor de Comunicare în Rețelele Sociale la anul III Licență, Master 1 INFOCOM, Master 2 DISTIC, Master 2 EMIC, Master 2 CCOSI); Profesor-invitat la Universitatea Franche-Comte, Montbelliard, Franta, Master 2 Produits et Services Multimedia, Master clasa A+; Cercetător-principal la Laboratorul de cercetare Sic.Lab Mediteranee Nisa-Toulon; Autor al primelor manuale de Social Media și de Jurnalism Online (Tehnici de comunicare în Social Media, Ed. Polirom, 2011 și Manual de Jurnalism Online, Ed. Tritonic, 2015); Autor al primei Teorii Social Media prezentată și validată la cel de-al XIV-lea Congres Științific al Societății Franceze în Științele Comunicării și Informației. Teoria a fost publicată, în urma Congresului, într-un volum editat de SFSIC la Editura Harmattan, Paris, 2015; Autor al primei Carte Etice a Rețelelor Sociale publicată în cea mai prestigioasă revistă științifică franceză, în Științele Comunicarii: Revue Française des Sciences de l’Information et de la Communication; Jurnalist la Realitatea TV (editor si editor-coordonator), Radio France Internationale (realizator talk-show), Mediapro (Fondator și Redactor Șef la portalului Mediapro – www.apropo.ro); Fondator și președinte al Asociației Consumatorilor de Media care a militat timp de 10 ani pentru respectarea principiilor deontologice in presa romaneasca