Acum că Rusia a anunțat vaccinul, înțelegem mai bine cum s-au petrecut lucrurile

Acum că Rusia a anunțat vaccinul, înțelegem mai bine cum s-au petrecut lucrurile

China a lansat virusul, nu orice fel de virus, ci unul care urma să determine societățile să ia măsuri totalitare, chinezești. Cum le-a determinat să ia astfel de măsuri? Simplu, a luat ea prima astfel de măsuri mizând pe mimetismul orbesc al statelor orbite de frică. Și a funcționat: statele democratice au copiat modelul totalitar chinezesc de răspuns în fața coronavirusului. Cu excepția Suediei care, în acele momente, a fost ținta unei propagande înverșunate. Dar s-a ținut tare și nu a copiat. Acum se vede că nu lockdown-ul chinezesc era soluția, iar țările europene încep să-și dea seama, una câte una, că au greșit, pentru că și-au închis cetățenii în case. Printre ele, Italia, care spune acum că decizia de a intra în lockdown a fost o eroare.

Am scris și eu că acest virus a arătat ce conducătorii avem la putere, nu numai noi ci și alte țări: cei care au copiat toată viața lor. Care au trecut de toate examenele, de toate momentele dificile ale vieții copiind. Și, când s-au trezit în fața unui moment dificil al vieții, cum era coronavirusul, au copiat. De unde? De la China. Și abia așa s-au virusat. Pentru că ceea ce a pătruns în societățile democratice, mai periculos decât coronavirusul, este virusul totalitarismului. Societățile democratice s-au chineizat. Au luat un virus totalitar chinez. Au luat măsuri totalitare împotriva cetățenilor, au început să semene cu China. Și acest proces continuă, este în derulare.

Deci China a câștiga o primă bătălie: cea politică. A aliniat societățile spre totalitarism. Acum luptă puternic la a doua bătălie, cea economică: pentru că, răspunsul de tip lockdown a funcționat bine într-o societate comunistă, cum e China, unde totul se închide și se deschide la ordin, dar în societățile capitaliste, lucrurile nu funcționează așa, oamenii nu se angajează și se dau afară la ordine etc. Deci China, după ce și-a injectat prima virusul, ca să nu pară că l-a produs, și-a revenit cel mai repede, nu mai are nicio problemă cu virusul (o să explic imediat de ce) și a început să cumpere societățile occidentale leșinate, stoarse și speriate. Pentru care unicul zeu acum e banul. Banul chinezesc, în timp ce Statele Unite se zvârcolesc, virusate.

Și, după ce trece și această etapă, a cumpărării statelor Uniunii Europene, după ce Uniunea Europeană anunță public că se schimbă balanța de putere și va merge cu China, într-o lume din care nu mai fac parte Statele Unite, apare și salvatorul: Rusia. Cu vaccinul. Care conține și răspunsul la întrebarea de ce China și-a revenit atât de repede și nu mai are cocoașe, valuri și manifestări ale virusului. China a anunțat încă din 25 iunie, că a început să-și vaccineze armata. Dacă și-a vaccinat armata, avem răspunsul la întrebarea de ce nu se mai îmbolnăvesc chinezii. Iar rușii ne oferă floarea parfumată: vaccinul. Citiți mai multe aici. Cei doi prieteni, rușii și chinezii, care joacă bad cop, good cop, unul ne-a dat o palmă, altul ne ridică de pe jos. Așa se duc războaiele acum, nu se mai duc nuclear. Se duc bacteriologic, psihologic și economic. China ne-a pocnit, Rusia ne întinde mâna. Femeile mai slabe de înger, leșină de emoție. La ordin.

Noi vedem că mâna ne trage spre Est. Și, deși trăim de câteva luni în societăți totalitare, parcă nu am vrea să ne întoarcem acolo de unde am plecat în 1989, nu? Sau vaccinul e atât de apetisant și virusul atât de înfiorător, încât uităm de unde am plecat și îmbrățișăm lupul îmbrăcat în blană de oaie?

Citiți și despre Mitul Salvatorului. E un mit des întâlnit în comunicarea politică. Am și eu cartea lui Raoul Girardet în bibliotecă. Dacă vreți, v-o împrumut.

 

Horea Mihai Bădău este Formator acreditat ANC; Lector universitar doctor la Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității din București; Profesor-cercetător la Universitatea Sophia Antipolis din Nisa, Franța (titular al cursurilor de Comunicare în Rețelele Sociale la anul III Licență, Master 1 INFOCOM, Master 2 DISTIC, Master 2 EMIC, Master 2 CCOSI); Profesor-invitat la Universitatea Franche-Comte, Montbelliard, Franta, Master 2 Produits et Services Multimedia, Master clasa A+; Cercetător-principal la Laboratorul de cercetare Sic.Lab Mediteranee Nisa-Toulon; Autor al primelor manuale de Social Media și de Jurnalism Online (Tehnici de comunicare în Social Media, Ed. Polirom, 2011 și Manual de Jurnalism Online, Ed. Tritonic, 2015); Autor al primei Teorii Social Media prezentată și validată la cel de-al XIV-lea Congres Științific al Societății Franceze în Științele Comunicării și Informației. Teoria a fost publicată, în urma Congresului, într-un volum editat de SFSIC la Editura Harmattan, Paris, 2015; Autor al primei Carte Etice a Rețelelor Sociale publicată în cea mai prestigioasă revistă științifică franceză, în Științele Comunicarii: Revue Française des Sciences de l’Information et de la Communication; Jurnalist la Realitatea TV (editor si editor-coordonator), Radio France Internationale (realizator talk-show), Mediapro (Fondator și Redactor Șef la portalului Mediapro – www.apropo.ro); Fondator și președinte al Asociației Consumatorilor de Media care a militat timp de 10 ani pentru respectarea principiilor deontologice in presa romaneasca