Scufundarea

Scufundarea

Europa se scufundă, încet-încet. În Franța a reînceput epidemia de COVID. La Paris au devenit obligatorii măștile pe stradă, Italia se plânge că este înconjurată de țări unde revine coronavirusul deci se va scufunda și ea, situație în care ambițiosul plan de relansare economică europeană se va scufunda și el, pentru că filosofia va fi: fiecare pentru el. Ceea ce s-a întâmplat până acum a fost doar prima etapă dintr-un scenariu, dintr-un film care începe din ce în ce mai mult să semene a film de groază. Am văzut doar prima parte. Urmează a doua. Și, în acest moment, românii sunt pe bordul Titanicului. Dansează, merg la mare etc. Și sub ei, se scufundă tot.

Mai întâi au intrat țările vestice în lockdown. Apoi a urmat România. Noi am intrat la loc în epidemie. Când vom ieși, vor intra ele, vecinele. Când vom scoate capul din apă, nu va mai fi nimeni. Toți vor fi preocupați să-și rezolve situația internă, virusată, fără partenerul pe care l-au avut până acum: populația. Pentru că populația nu va mai suporta: cum s-a văzut strigătul primul nebun, Cristi Puiu. Lumea va înnebuni, va începe să spună că nu mai suportă puntea Titanicului și în apă e mai bine. Ceea ce va grăbi scufundarea. Iar în apă, unde nu vom ajunge toți, nu va fi mai bine.

Acum suntem exact pe treptele spre o pivniță. Și le tot coborâm. Virusul ne lasă momente de respiro, exact ca într-un film de groază. Problema este principiul avalanșei, adică insistența și perseverența virusului vor declanșa avalanșa unor altfel de elemente, extrem de variate și foarte nocive, care vor transforma următorii 5 ani în cel mai lung film de groază trăit de umanitate.

Nu știu cum vom ieși din el. Să spună cei care se uită la filme de groază, că eu nu prea mă uit.

Încep din ce în ce mai mult să cred că salvarea este Elon Musk care a scris un tweet foarte interesant, reluat de presa britanică, la începutul pandemiei: ia pilula roz. Un nebun desigur.

Mă întreb, totuși dacă salvarea nu va veni din exterior, pentru o planetă prea mică, prea lacomă și prea mică sufletește, în fața unei asemenea amenințări.

Un sfat de drum lung: dacă ai o persoană dragă, ține-o aproape. Și urmărește cifrele din Franța.

P.S. Vaccinul nu va fi bun de nimic, watch my lips 🙂

Horea Mihai Bădău este Formator acreditat ANC; Lector universitar doctor la Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității din București; Profesor-cercetător la Universitatea Sophia Antipolis din Nisa, Franța (titular al cursurilor de Comunicare în Rețelele Sociale la anul III Licență, Master 1 INFOCOM, Master 2 DISTIC, Master 2 EMIC, Master 2 CCOSI); Profesor-invitat la Universitatea Franche-Comte, Montbelliard, Franta, Master 2 Produits et Services Multimedia, Master clasa A+; Cercetător-principal la Laboratorul de cercetare Sic.Lab Mediteranee Nisa-Toulon; Autor al primelor manuale de Social Media și de Jurnalism Online (Tehnici de comunicare în Social Media, Ed. Polirom, 2011 și Manual de Jurnalism Online, Ed. Tritonic, 2015); Autor al primei Teorii Social Media prezentată și validată la cel de-al XIV-lea Congres Științific al Societății Franceze în Științele Comunicării și Informației. Teoria a fost publicată, în urma Congresului, într-un volum editat de SFSIC la Editura Harmattan, Paris, 2015; Autor al primei Carte Etice a Rețelelor Sociale publicată în cea mai prestigioasă revistă științifică franceză, în Științele Comunicarii: Revue Française des Sciences de l’Information et de la Communication; Jurnalist la Realitatea TV (editor si editor-coordonator), Radio France Internationale (realizator talk-show), Mediapro (Fondator și Redactor Șef la portalului Mediapro – www.apropo.ro); Fondator și președinte al Asociației Consumatorilor de Media care a militat timp de 10 ani pentru respectarea principiilor deontologice in presa romaneasca