Despre asimptomatici și simptomatici

Despre asimptomatici și simptomatici

Cei care cred că asimptomaticii îi contaminează pe cei din jur cred, într-un mod naiv, deci nerealist, că o persoană, când are simptome, fuge imediat la doctor sau să-și facă testul. Bineințeles că nu se întâmplă asta. O persoană, când are simptome, adică este simptomatică, trage la maximum de timp, în speranța că are o simplă răceală și tușește și strănută și-și suflă nasul, până cade din picioare de rău. Abia atunci merge la medic. Până atunci, merge doar la farmacie, maximum. Și, infectează alte persoane în tot acest timp. Adolescenta din Vaslui care a mai infectat încă 21 de persoane la Costinești a plecat de acasă simptomatică și cu testul făcut, că tatăl ei lucra la Ambulanță, dar nu a mai așteptat rezultatele. Și a plecat la mare. Cu simptome și cu suspiciune de COVID. Să crezi că cei asimptomatici răspândesc virusul, înseamnă, în primul rând, să crezi în onestitatea tuturor celor cu simptome. Și poate sunt onești, dar mor de frica internării într-un spital COVID și a ostracizării sociale, deci ar fi în stare să-și sufle nasul pe litoral până mor, decât să meargă la spital, unde li se pare că vor muri oricum, că e spital românesc. Și, imediat după ce-și suflă nasul, fug repede-repede în camera de hotel și se spală pe mâini, ca să nu contamineze suprafețe și apoi fuga-fuga înapoi la plajă și uite de aceea e plin litoralul românesc de oameni care aleargă în toate sensurile.

Haideți să fim serioși. Oamenii sunt îngrozitor de nesimțiți. Și de egoiști. Și de frică să nu ajungă în spital, sunt în stare să creadă că au o gripă (în plină vară) până când încep să horcăie. Și, în 90% din cazuri nu încep să horcăie, se vindecă de la sine, deci ei chiar cred că au avut doar o răceală sau o gripă, însă, între timp, au infectat cu COVID alte câteva sute de persoane în jur, peste tot pe unde au mers. Iar unii dintre cei infectați de ei chiar dezvoltă forme grave.

Cam așa se răspândește virusul. Nesimțiții egoiști îl răspândesc.

Asta nu înseamnă că nu trebuie să purtăm mască. Putem fi pre-simtompatici, adică în acele 3-4 zile premergătoare simptomelor, când o persoană poate fi contagioasă. Și, haideți să mai prelungim mitul asimptomaticilor contagioși până trece pandemia. Apoi, așa cum încep să apară oameni care spun că am stat în lockdown pe degeaba, ceea ce eu am scris de multe ori pe blog, vor apărea din ce în ce mai multe studii care vor confirma faptul că asimptomaticii nu au răspândit nimic. Au răspândit ceva: diagnosticele de anxietate, care au fost mai ușor de pus, în context. O să revin și eu după pandemie cu niște cazuri.

P.S. Distincție necesară: asimptomaticii nu dezvoltă deloc simptome. Pre-simptomaticii dezvoltă după 2-3 zile.

Horea Mihai Bădău este Formator acreditat ANC; Lector universitar doctor la Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității din București; Profesor-cercetător la Universitatea Sophia Antipolis din Nisa, Franța (titular al cursurilor de Comunicare în Rețelele Sociale la anul III Licență, Master 1 INFOCOM, Master 2 DISTIC, Master 2 EMIC, Master 2 CCOSI); Profesor-invitat la Universitatea Franche-Comte, Montbelliard, Franta, Master 2 Produits et Services Multimedia, Master clasa A+; Cercetător-principal la Laboratorul de cercetare Sic.Lab Mediteranee Nisa-Toulon; Autor al primelor manuale de Social Media și de Jurnalism Online (Tehnici de comunicare în Social Media, Ed. Polirom, 2011 și Manual de Jurnalism Online, Ed. Tritonic, 2015); Autor al primei Teorii Social Media prezentată și validată la cel de-al XIV-lea Congres Științific al Societății Franceze în Științele Comunicării și Informației. Teoria a fost publicată, în urma Congresului, într-un volum editat de SFSIC la Editura Harmattan, Paris, 2015; Autor al primei Carte Etice a Rețelelor Sociale publicată în cea mai prestigioasă revistă științifică franceză, în Științele Comunicarii: Revue Française des Sciences de l’Information et de la Communication; Jurnalist la Realitatea TV (editor si editor-coordonator), Radio France Internationale (realizator talk-show), Mediapro (Fondator și Redactor Șef la portalului Mediapro – www.apropo.ro); Fondator și președinte al Asociației Consumatorilor de Media care a militat timp de 10 ani pentru respectarea principiilor deontologice in presa romaneasca