Statul a pierdut controlul asupra crimei organizate

Statul a pierdut controlul asupra crimei organizate

”Statul a pierdut controlul asupra crimei organizate. Sunt zone în care puterea e în mâna clanurilor mafiote” – a spus Laura Ștefan, într-un interviu pentru Europa Liberă. Ea spune că sunt zone în România în care “puterea statală a fost mutată în mâna clanurilor de interlopi”, dar acest lucru nu ar fi fost posibil fără o “complicitate” a instituţiilor statului. “Nu e vorba numai de o instituţie, ci de un lanţ întreg”, iar încrengăturile dintre politic, poliţie, procurori şi afacerişti cu trecut infracţional fac ca soluţia pentru combaterea fenomenului crimei organizate să fie complicată, spune Laura Ştefan.

Așa cum am scris și eu aici. Și aici.

S-a văzut și din desfășurarea de forțe de la înmormântarea unui interlop. Ce faci, când vrei, de fapt, să nu faci nimic? Ascunzi faptul că nu faci nimic printr-un spectacol întreg. Că asta a fost desfășurarea de forțe cu elicoptere, trupe speciale, mascați etc. Elefantul a tropăit pe lângă furnică. De ce? Ca să ascundă faptul că nu i-ar face niciodată rău furnicii. Nu-mi place comparația cu furnica. Că nu i-ar face niciodată rău bondarului. Nu! Comparația cu gândacul de bucătărie e cea mai potrivită!

🙂

Sunt curios dacă mă citești cu mască sau nu. Eu sunt în Centrul Vechi, am mers cu mască până la terasă, acum stau fără mască, dar păstrez masca pentru când plec. Polițiștii locali vânează oamenii fără mască. Dar era să-mi ia cineva laptopul de pe masă când nu eram atent. Hoții nu intră în atribuțiile polițiștilor.

Astăzi, Ministerul de Interne a anunțat, într-o declarație de presă, că într-adevăr, interlopii nu au purtat măști la priveghiul pianului, dar nu au avut loc evenimente care pun în pericol viața cuiva. Eu înțeleg asta așa: dacă ești temut, periculos și ai putea pune în pericol viața cuiva, vei fi lăsat de polițiști să umbli fără mască, pentru că ei vor fi fericiți că, totuși, nu ai omorât pe cineva. Dacă ești un om care nu e temut, nu e periculos și nu omoară pe nimeni, vor sări pe tine și te vor amenda pentru că nu porți mască. Cam așa funcționează. Bine că nu s-au înjunghiat între ei. Că nu au purtat mască? NU mai contează. Rezultă că trebuie să fim mai periculoși, ca să fim lăsați în pace.

Degradant. Și știti de ce? Pentru că în România contează BANUL. Pentru că în România nu e suficient să ai un apartament cumpărat din salariu. Trebuie să ai o vilă. Trebuie să ai o mașină de urcat munții, pe care să o folosești pe drum drept în București. Niciodată nu ți-e de ajuns. M-a impresionat o căsuță construită într-un cartier rezidențial din Nisa. Era o căsuță fără etaj, cu garaj. Drăguță, cochetă, așa. Și la poartă avea o inscripție măricică. Scria: ca me suffit. Adică: asta îmi este de ajuns. La noi niciodată nu este de ajuns. De aceea oamenii au burți, că niciodată nu e suficient cât bagi în stomac, de aceea au mașini mari cu care nu se încumetă însă să meargă mai departe de Grecia (eu, cu mașina mea cehească am făcut 140.000 de km prin Europa, inclusiv Amsterdam, Barcelona, Roma, Paris etc). La noi oamenii cumpără mașini mari sau mașini super-rapide, dar nu au curaj să meargă cu ele mai departe de Bulgaria-Grecia. Au curaj să le folosească numai pe bulevarde, în centrul orașului natal. Deși ele nu sunt mașini de oraș, ci de autostradă sau de munte. Dar rolul lor nu este de transport: ele acoperă frica. Acoperă frica de sine, se numește complex, acoperă frica de faptul că mintea te lasă când ți-e lumea mai dragă, acoperă miopia minții (gândiți-vă ce simt oamenii aceia când își simt limitele minții, e ca miopia, când nu mai poți să citești). Și atunci pun pansamente. Ar da oricât pe pansamente. Oricât ar fi de mari și de scumpe, niciodată nu vor fi de ajuns. Pentru că rănile sunt mari, frica e mare. Și atunci oamenii umblă cu pansamente uriașe, locuiesc în pansamente uriașe. În interiorul cărora arde și arde cu tristețea durerea: sunt dezamăgit de mine. Sunt dezamăgit de mine, nu am cu ce.

Cam asta e.

Și, pentru că, exact ca drogurile, pansamentele trebuie să crească mereu cantitativ, iar salariile nu țin pasul… devin interlopi. Sar gardul, trec dincolo. Încalcă legea ca să pună un pansament mai mare.

O țară bolnavă. O țară cu oameni singuri (chiar dacă au parteneri/partenere),  complexați, fără prea multă minte. Ar trebui să-și dea seama că nu au minte numai pentru faptul că se închină la ban (dar miopia nu le permite).

P.S. Eu dacă văd un tip cu X5, zic automat: uite un tip prost. În Franța, dacă are cineva X5 se zice automat: uite un african complexat. Francezii sunt politicoși.

 

Citește și: Voci din Poliţie spun că mulţi angajaţi au fost umiliţi şi reduşi la statutul de gardă de corp pentru mafioţi

Horea Mihai Bădău este Formator acreditat ANC; Lector universitar doctor la Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității din București; Profesor-cercetător la Universitatea Sophia Antipolis din Nisa, Franța (titular al cursurilor de Comunicare în Rețelele Sociale la anul III Licență, Master 1 INFOCOM, Master 2 DISTIC, Master 2 EMIC, Master 2 CCOSI); Profesor-invitat la Universitatea Franche-Comte, Montbelliard, Franta, Master 2 Produits et Services Multimedia, Master clasa A+; Cercetător-principal la Laboratorul de cercetare Sic.Lab Mediteranee Nisa-Toulon; Autor al primelor manuale de Social Media și de Jurnalism Online (Tehnici de comunicare în Social Media, Ed. Polirom, 2011 și Manual de Jurnalism Online, Ed. Tritonic, 2015); Autor al primei Teorii Social Media prezentată și validată la cel de-al XIV-lea Congres Științific al Societății Franceze în Științele Comunicării și Informației. Teoria a fost publicată, în urma Congresului, într-un volum editat de SFSIC la Editura Harmattan, Paris, 2015; Autor al primei Carte Etice a Rețelelor Sociale publicată în cea mai prestigioasă revistă științifică franceză, în Științele Comunicarii: Revue Française des Sciences de l’Information et de la Communication; Jurnalist la Realitatea TV (editor si editor-coordonator), Radio France Internationale (realizator talk-show), Mediapro (Fondator și Redactor Șef la portalului Mediapro – www.apropo.ro); Fondator și președinte al Asociației Consumatorilor de Media care a militat timp de 10 ani pentru respectarea principiilor deontologice in presa romaneasca