Mă fac interlop

Mă fac interlop

De ce? În România este cea mai bună poziție socială și financiară. În Franța, cea mai bună poziție socială și financiară este cea de profesor-universitar.

La noi profesorul de fizică care conduce țara tolerează interlopii. Și până la urmă ce sunt, de fapt, interlopii? Niște șmecherași extremi. Niște oameni care eludează legea în fiecare secundă. Cam ce face fiecare român, dar la nivel mai mic, de aceea am spus că interlopii sunt șmecherași extremi. Românul de rând e șmecheraș mediu sau mic. Nu am văzut pe nimeni să refuze o bancnotă de 100 de lei (cu excepția medicului Abduraman Denis, din Mangalia și mai sunt excepții). Toată lumea eludează legea cât poate, dacă se poate eluda, fără să existe sancțiuni. De la mers în STB fără card de călătorie până la …..orice se poate imagina. România, în sine, e interlopă. România, după 1989, când a fost strânsă în șuruburile dictaturii, s-a relaxat prea tare și nu se mai poate încadra în legi. Exact așa cum oamenii nu mai respectă regulile acum, după o carantină prea lungă și prea grea.

Așa că, cei care respectă regulile și legile, cum sunt eu, suntem niște fraieri, niște aliens, într-o Românie unde regula este să nu respecți regulile. Noi, cei care respectăm regulile, suntem niște străini în propria noastră țară. Și niște fraieri, pentru că stăm în acea zonă a societății care plătește amenzile, stă la rând etc. La subsol, să zicem așa. La parter stau șmecherașii medii și sus, la balcon, șmecherașii extremi, interlopii. Tolerați de toți, de la președinte, până la procurori, că toți sunt un pic interlopi, toți au vile imense pe lângă București pe care nu și le-au luat din salariu (să ne amintim de casele președintelui din meditații), toți au furat și au băgat în buzunar cât au putut, fără să fie prinși. Deci toți sunt frați. Citez din articolul de azi din Libertatea: ”E praf în ochii oamenilor ce se comunică referitor la lupta împotriva interlopilor, pentru că DIICOT, unde secția e condusă de procurorii Alina Albu și George Pătuleanu, nu vor, pur și simplu, să deschidă dosare penale. Infracțiunile din zona crimei organizate sunt în sfera lor exclusivă, iar polițiștii nu pot face nimic dacă nu se mișcă DIICOT. Clanurile își permit să facă orice, pentru că DIICOT nu e interesat la modul real să destructureze rețelele infracționale din România” Iar interlopii sfidează efectiv poliția. Citiți acest articol din Libertatea. 

Deci ar trebui să facem cursuri pentru interlopi la facultate. Să ne adaptăm oferta educațională la cerințele pieței. Oricum toată lumea visează mașini scumpe și să arunce cu bani în maneliști. Să facem cursuri pentru interlopi, să pregătim cetățeni-interlopi, pentru o Românie-interlopă. Oricum, indiferent de felul în care îi pregătim noi, România va avea grijă să-i învețe cât mai repede, dacă nu știau deja din familie, că filosofia de viață și profesională este șmechereala, că obiectivul este să ai mașină de lux, femeie frumoasă și bani care să pice din buzunarul preaplin.

Hm? Ce ziceți? Și mă fac și eu interlop, ca să aprofundez subiectul, să nu fiu doar teoretician, ci și practician.

Sau rămân un profesor-cercetător care face cercetare internațională de graniță ca să predea cursuri 100% originale (pe care este invitat sa le predea, din acest motiv si in strainatate), pe un salariu de 4.000 de lei pe lună, adică de 50 de ori mai puțin decât a câștigat din dedicații manelistul care a cântat la petrecerea interlopilor despre care scrie Libertatea. Ghinion, cum ar spune Iohannis.

Dar eu am fost și voi fi mereu un luptător. Și nu voi asista pasiv la interlopizarea țării. Până la urmă e țara mea și așa cum am sărbătorit recent o bătălie la care s-a spus Pe aici nu se trece, aceasta va fi și deviza blogului meu. Pe aici nu se trece. S-a ajuns prea departe, suntem de râsul lumii. Aici pe blogul meu, veți vedea mereu o lanternă în ochii interlopilor. Din toate domeniile. Voi crea o categorie specială, interlopi, unde voi scrie mereu despre cei își bat joc de noi, în primul rând, de oamenii cinstiți. Și sper să facă cât mai multă lume la fel, să aprindă lanternele. Să fie lumină. Multa lumină îi va alunga, pentru că ei stau la întuneric, ca gândacii de bucătărie.

 

Horea Mihai Bădău este Formator acreditat ANC; Lector universitar doctor la Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității din București; Profesor-cercetător la Universitatea Sophia Antipolis din Nisa, Franța (titular al cursurilor de Comunicare în Rețelele Sociale la anul III Licență, Master 1 INFOCOM, Master 2 DISTIC, Master 2 EMIC, Master 2 CCOSI); Profesor-invitat la Universitatea Franche-Comte, Montbelliard, Franta, Master 2 Produits et Services Multimedia, Master clasa A+; Cercetător-principal la Laboratorul de cercetare Sic.Lab Mediteranee Nisa-Toulon; Autor al primelor manuale de Social Media și de Jurnalism Online (Tehnici de comunicare în Social Media, Ed. Polirom, 2011 și Manual de Jurnalism Online, Ed. Tritonic, 2015); Autor al primei Teorii Social Media prezentată și validată la cel de-al XIV-lea Congres Științific al Societății Franceze în Științele Comunicării și Informației. Teoria a fost publicată, în urma Congresului, într-un volum editat de SFSIC la Editura Harmattan, Paris, 2015; Autor al primei Carte Etice a Rețelelor Sociale publicată în cea mai prestigioasă revistă științifică franceză, în Științele Comunicarii: Revue Française des Sciences de l’Information et de la Communication; Jurnalist la Realitatea TV (editor si editor-coordonator), Radio France Internationale (realizator talk-show), Mediapro (Fondator și Redactor Șef la portalului Mediapro – www.apropo.ro); Fondator și președinte al Asociației Consumatorilor de Media care a militat timp de 10 ani pentru respectarea principiilor deontologice in presa romaneasca